Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 28 december 2006
Kenmerk 190

Gemeente Amsterdam stapt naar Ondernemingskamer in Schipholkwestie

De gemeente Amsterdam is een enquêteprocedure begonnen tegen NV Luchthaven Schiphol (NVLS). De gemeente zal ook bij de Raad van State in beroep gaan tegen de vernietiging van haar veto tegen de beursgang van Schiphol. Bij de Raad van State zal de Gemeente onder meer stellen dat dit zware middel, vernietiging door Koninklijk Besluit, in dit geval niet kon worden ingezet. Bij de Ondernemingskamer zal het gedrag van de staat als aandeelhouder aan de orde komen. Hiertoe heeft het college van B&W besloten.

Wethouder Lodewijk Asscher (Luchthaven): `Amsterdam is van mening dat de Staat het vernietiginginstrument oneigenlijk heeft ingezet, daardoor voelen wij ons als aandeelhouder niet behoorlijk behandeld. Daarom kaarten we de zaak aan bij zowel de Raad van State als de Ondernemingskamer. Wij laten de rechter er naar kijken. Voor mij is het helder dat er niet goed met onze belangen wordt omgegaan.'

Raad van State
Het middel dat de staat inzet om de statuten van de NVLS zo te kunnen wijzigen dat beursgang mogelijk wordt, is volgens Amsterdam onaanvaardbaar. Bij de Raad van State zal de Gemeente stellen dat haar handelwijze voor vernietiging niet vatbaar is. Ook zal de Gemeente aan de Raad van State voorleggen of hier sprake is van misbruik van bevoegdheden en of het publiekrechtelijke middel van vernietiging per Koninklijk Besluit gerechtvaardigd is in een aandeelhoudersrelatie.

Ondernemingskamer
Amsterdam heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam verzocht om een enquête te bevelen naar het beleid en de gang van zaken van NVLS om met name het gedrag van de staat als aandeelhouder aan de orde te stellen. De Ondernemingskamer toetst aan de regels van het privaatrecht die onder meer voorschrijven dat een vennootschap en zij die bij haar organisatie zijn betrokken (zoals aandeelhouders) zich redelijk en billijk tegenover elkaar moeten gedragen.

NVLS
Amsterdam bezit 21,8 procent van de aandelen in NVLS (Het Rijk 75,8 procent en Rotterdam 2,4 procent). Vanwege het zwaarwegende belang dat Amsterdam heeft bij de luchthaven eiste en kreeg Amsterdam bijzondere statutaire rechten toen zij in 1958 haar luchthaven inbracht in NVLS. Deze rechten bestaan uit onder meer een blokkerende stem om eventuele statutenwijzigingen tegen te houden. In 2003 zijn deze statuten en dus rechten uit 1958 herbevestigd. Alleen als de statuten worden gewijzigd kan NVLS naar de

13 december 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 177 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

beurs. Amsterdam heeft in september voor het eerst haar vetorecht ingezet tegen een eventuele beursgang.
`Ik ben er niet van overtuigd dat Amsterdam op dit moment en op deze manier moet instemmen met de beursgang van Schiphol. De beperkte informatie die wij ontvangen hebben heeft ons gevoel van twijfel hierover niet kunnen wegnemen. Schiphol is de motor van de regionale en nationale economie en daarmee te kostbaar om overhaast en ondoordacht naar de beurs te brengen', aldus Asscher.

De Kroon heeft in een Koninklijk Besluit van 20 november 2006 de `beslissing' van het college van Amsterdam om tegen het voorstel tot statutenwijziging te stemmen vernietigd. Het Koninklijk Besluit is op 5 december 2006 bekend gemaakt.

Pb-190