Digitale Gemeente Houten

5e Houtense nieuwjaarsduik niet in gevaar door blauwalg

donderdag 28 december 2006 - Bron: Nieuwjaarsduik Houten

Naar aanleiding van diverse berichten in de media op 27 dec. over het afgelasten van de Nieuwjaarsduik in Wierden (Ov.) wegens blauwalg, zijn er diverse vragen gesteld aan de organisatie over het wel of niet doorgaan van de duik in Houten. Hierop heeft de organisatie direct contact opgenomen met de Provincie. Deze informeert in het zwemseizoen het publiek over de kwaliteit van het buitenwater.

Net als in zoveel andere plassen in Nederland werden deze zomer in de Rietplas van Houten drijflagen van cyanobacteriën (blauwalgen) aangetroffen. De hoge watertemperatuur gaf aanleiding tot verdere groei van deze cyanobacteriën, wat herkenbaar was door de blauwgroene kleur en drijflagen. De provincie Utrecht adviseerde toen met klem om niet te gaan zwemmen in De Rietplas.

Samen met een medewerker van de Provincie heeft de organisatie woensdag ter plekke een visuele controle gedaan. Bij deze waarneming zijn geen restanten van blauwalg of drijflagen waargenomen. Op grond van dat overleg met de provincie ziet de organisatie geen belemmering voor het doorgaan van de 1e lustrum duik. In tegenstelling tot de afgelaste Nieuwjaarsduik van Wierden gaat de duik in Houten daarom dus gewoon door. Hierdoor kan de organisatie weer opgelucht ademhalen en verder gaan met de realisatie van de Nieuwjaarsduik.

Deelnemers die nog willen inschrijven voor deze 1e lustrum duik kunnen dat doen via Thuiskantoor Hoenson (winkelcentrum Het Rond), Bewonersvereniging Aquarelle (De Tuin 7) en houten.nl/nieuwjaarsduik.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).