FNV Bondgenoten wil eigen schoonmakers 10 euro betalen

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten wil eigen schoonmakers 10 euro betalen

FNV Bondgenoten dringt er bij het schoonmaakbedrijf dat zijn kantoren schoonmaakt op aan dat de schoonmakers minimaal 10 euro per uur betaald krijgen. Ook roept de bond andere vakbonden en ideële organisaties op dit voorbeeld te volgen.

De arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van schoonmakers staan onder druk door de hevige onderlinge concurrentie van schoonmaakbedrijven. 'De schoonmaker betaalt daar de prijs voor', zegt bestuurder Ron Meyer van vakbond FNV Bondgenoten. 'Wij als bond proberen daar natuurlijk met schoonmaakbedrijven over te praten. Maar we zijn ook opdrachtgever en willen ook in die hoedanigheid onze verantwoordelijkheid nemen'.

De bond roept verwante organisaties op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en bij hun schoonmaakbedrijven aan te dringen op een uurloon van 10 euro voor hun schoonmakers, een halfjaarlijkse werkdrukmeting en de vrije toegang voor FNV Bondgenoten tot de schoonmakers.

FNV Bondgenoten voert al sinds 2005 campagne om het uurloon van schoonmakers in Nederland naar 10 euro te krijgen. Bestuurder Ron Meyer: 'Per 1 januari 2007 stijgt het loon al van EUR 8,62 naar EUR 8,90. Dat hebben we in de CAO geregeld. Maar we moeten gewoon sneller naar die tien euro per uur'.
Ook wil de bond dat de werkdruk van schoonmakers naar beneden gaat. 'Die is veel te hoog', aldus Meyer. 'Doordat de onderlinge concurrentie van schoonmaakbedrijven moeten schoonmakers om kosten te drukken met te weinig mensen teveel schoonmaken in te korte tijd'.

In de schoonmaaksector werken in Nederland ongeveer 150.000 mensen.