Gemeente Hoogeveen

Afzender: politie Drenthe en college B&W gemeente Hoogeveen

Waarschuwingen vuurwerkpistolen ter harte genomen

De gemeente Hoogeveen en de politie hebben de indruk dat de waarschuwingen over het bezit en gebruik van vuurwerkpistolen ter harte worden genomen. De afgelopen weken zijn er in de gemeente Hoogeveen weinig of geen klachten binnengekomen over het schieten met vuurwerkpistolen, zijn er geen ongelukken mee gebeurd en nam de politie ondanks strengere controles nog maar één vuurwerkpistool in beslag.

Begin november kondigde de politie aan strenger te gaan controleren op het bezit en gebruik van vuurwerkpistolen, in nauw overleg met de gemeente Hoogeveen. Aanleiding hiervoor waren een aantal ernstige incidenten met dit soort pistolen rondom voorgaande jaarwisselingen, waarbij aanmerkelijke schade ontstond. Vorig jaar werden in de gemeente zes vuurwerkpistolen in beslag genomen.

âVuurwerkpistolen zijn ondingen,â zegt burgemeester Willem Urlings. âZe zijn gevaarlijker dan we denken. Daarom zitten we er als politie en gemeente bovenop.â

Voorzichtigheid loont

De publiciteit over de gevaren van vuurwerkpistolen en de kans die men loopt om door de politie te worden aangehouden en een fikse boete te krijgen heeft mensen kennelijk voorzichtig gemaakt. En daarover zijn gemeente en politie erg tevreden. Ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan en in slechts één geval is een vuurwerkpistool in beslag genomen. De politie hoopt dat dit de komende dagen en zeker tijdens de jaarwisseling zelf niet zal veranderen. De aanpak van de politie blijft in ieder geval wel hetzelfde; dus streng.

Strafbaarheid en gevolgen

Het in bezit hebben van zoân pistool is altijd strafbaar. Voor de wet is zoân vuurwerkpistool namelijk een gewoon vuurwapen en het bezit is een misdrijf. Het schieten met zoân pistool is levensgevaarlijk.

De politie treedt streng op tegen mensen die zoân pistool hebben. Overtreders worden altijd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Men loopt daardoor de kans om de jaarwisseling te moeten âvierenâ in een politiecel.

Afhankelijk van wat er met het pistool is gedaan volgt er een geldboete die kan oplopen tot ⬠270,-. Als er op mensen of gebouwen is geschoten kan men zelfs enkele dagen worden vastgehouden. Bovendien krijgt men dan een dagvaarding om voor de rechtbank te verschijnen en zal schade die is veroorzaakt op de schutter worden verhaald.

Vuurwerkpistolen worden veel in Duitsland gekocht. Het naar Nederland halen â dus invoeren â van zoân wapen levert een misdrijf op met een nog zwaardere straf. Politie en Douane controleren deze dagen regelmatig aan de grens op het invoeren van deze wapens.
---

28 december 2006