Time : 16:01:37
Date : 28 December 2006
Sender Name: Association Vinçotte Nuclear

ENKELE VERDUIDELIJKINGEN AANGAANDE DE ORGANISATIE VAN DE NUCLEAIRE CONTROLE IN BELGIË

Recent doken geruchten in de pers op dat "het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle slechts over één halftijds tewerkgestelde gekwalificeerde controleur zou beschikken voor het toezicht op de grote nucleaire sites"....
Als antwoord op diverse vragen en voor een beter begrip door het publiek lijkt het aangewezen enkele verduidelijkingen aan te brengen over het werkelijke volume en de controlemodaliteiten voor deze grote nucleaire sites in België.
Bij zijn opdracht als bevoegde overheid voor de nucleaire controle in België wordt het FANC bijgestaan door erkende instellingen, die het Agentschap zelf erkent; het houdt tevens toezicht op de werking van deze instellingen, onder meer via het voorzitterschap van hun toezichtcommissie. De erkenningsvoorwaarden van deze instellingen zijn reglementair vastgelegd.
Voor de controle van de grote nucleaire sites in België (meer bepaald: de Kerncentrales, het Studiecentrum voor Kernenergie te Mol, het Instituut voor Radio-elementen in Fleurus) is AVN de erkende instelling (Associatie Vinçotte Nucleair, zonder band met de Groep Vinçotte).
Voor deze controles beschikt AVN over een twaalftal inspecteurs die specifiek aan de verschillende installaties zijn toegewezen en in hun activiteiten en controles worden bijgestaan door een multidisciplinair team van ongeveer 50 erkende experts of specialisten. Dankzij deze globale technische benadering en beroepservaring kan on-line nagegaan worden of de exploitant een bevredigend veiligheidsniveau handhaaft in zijn installaties. Overeenkomstig de door het FANC uitgevaardigde richtlijnen worden de inspectieverslagen van AVN over deze installaties systematisch aan het FANC overgemaakt. Het FANC en AVN houden daarnaast maandelijkse coördinatievergaderingen, tijdens dewelke de controleresultaten geëvalueerd worden en eventuele actieplannen opgesteld worden. Specifieke vergaderingen vinden tevens plaats wanneer dat nodig is. Dit alles vormt, samen met het voorzitterschap van de toezichtcommissie, een belangrijk element in het toezicht dat het FANC uitoefent op de werkzaamheden van AVN.
Wat de financiering betreft is AVN, zoals alle erkende instellingen, een vzw, onderworpen aan de wettelijke bepalingen voor dergelijke verenigingen en betaald door de exploitanten, in functie van het volume aan uitgevoerde controles. De exploitanten hebben geen zeggenschap bij het bepalen van de vereiste controles. Het FANC kan ook specifiek uit te voeren controles opleggen.

Jean-Jacques VAN BINNEBEEK,
Director General
Associatie Vinçotte Nucleair
28/12/2006
vbk@avn.be
Nuttige inlichtingen over AVN op de website : www.avn.be