Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 28 december 2006
Kenmerk 191

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en de stadsdelen Amsterdam-Centrum en Amsterdam Oud Zuid

Prostitutiebedrijven naar de rechter Gemeente wacht uitspraak voorzieningenrechter af Cohen wil met banken praten over financiering prostitutiebedrijven

De rechtbank heeft de gemeente meegedeeld dat alle exploitanten van de 37 horeca- en prostitutiebedrijven, die een aanzegging van de gemeente hebben gekregen tot sluiting van hun bedrijf, een verzoek tot voorlopige voorziening hebben ingediend. Dat wil zeggen dat zij via een kort geding het besluit van de gemeente aanvechten. De gemeente heeft al eerder laten weten in geval van een kort geding te wachten met maatregelen tot de rechtbank een uitspraak heeft gedaan. Zowel de rechtbank als de indieners van de verzoeken zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Dit betekent dat de bedrijven hun bedrijfsvoering kunnen voortzetten tot de uitspraak van de voorzieningenrechter. De verzoeken worden medio januari door de rechtbank behandeld. De verwachting is dat de rechter vervolgens binnen enkele weken uitspraak doet.

Burgemeester Cohen wil op korte termijn met de banken gaan praten om financiering van bonafide prostitutiebedrijven mogelijk te maken. Op dit moment zijn de banken terughoudend met het financieren van prostitutiebedrijven, wat tot gevolg heeft dat deze bedrijven gedwongen worden in zee te gaan met private financiers. Wanneer de banken bereid zouden zijn om bonafide bedrijven te financieren, kan dat een positief effect hebben bij het terugdringen van de criminaliteit op de Wallen. Ook de vrouwen die werkzaam zijn in de prostitutiebranche moeten net als andere ondernemers de mogelijkheid krijgen een normale hypotheek te kunnen afsluiten.

Amsterdam is sinds enige tijd bezig met een uitgebreide screening van de prostitutiebranche. De Wet Bibob, die deze beoordeling mogelijk maakt, wordt al een tijd in de hoofdstad toegepast en vormt de basis voor de screening van de prostitutiebranche in Amsterdam. In de toekomst zullen ook hotels, restaurants, cafés, sekstheaters e.d. worden beoordeeld. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij het indienen van (nieuwe) aanvragen. Deze intensievere screening heeft tot gevolg dat ook doorlopende vergunningen worden getoetst. Amsterdam wil hiermee de invloed van criminaliteit in de stad en op de Wallen terugdringen. De eerste definitieve besluiten tot weigering of intrekking vormen de eerste tranche van drie. Komend voorjaar start de tweede tranche. Naar verwachting zal eind 2007 de hele prostitutiesector in Amsterdam zijn doorgelicht.

Pb-191
Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

19 oktober 2006 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 150 Bestuursdienst