Vereniging van Effectenbezitters


Verzoek VEB toegewezen

Eindelijk onderzoek naar wanbeleid KPNQwest

Het verzet tegen het enquêteverzoek van de VEB inzake KPNQwest is groot. In een gecoördineerde actie probeerden voormalig bestuurders, commissarissen en grootaandeelhouders - bijgestaan door teams van topadvocaten - een onderzoek naar mogelijk wanbeleid te vertragen en tegen te houden. Maar zonder succes. Vanmiddag heeft Mr Huub Willems, voorzitter van de Ondernemingskamer, het verzoek toegewezen en een onderzoek gelast naar het (mogelijke) wanbeleid bij dit in mei 2002 ten onder gegane kabelbedrijf.

Hoewel de Ondernemingskamer niet de gehele onderbouwing van de VEB overnam, werd in duidelijke taal aangegeven dat en waarom een onderzoek noodzakelijk is. In het arrest staat diverse malen het woord 'misleiding'.

De Ondernemingskamer is van oordeel dat sprake is van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid ten aanzien van:


* De verantwoording van IRU transacties (transacties waarbij de langjarige inkomsten op verkoop van kabelcapaciteit ineens als opbrengst werden genomen, terwijl de kosten in de loop van het contract worden gemaakt en geboekt.).


* De prognoses van de bedrijfsleiding ten aanzien van de verwachte ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2002. KPNQwest stelde medio januari 2002 nog dat de omzet van KPNQwest in 2002 1,3 tot 1,4 miljard zou bedragen en het bedrijfsresultaat 175 tot 200 miljoen euro. Tevens zou KPNQwest tot eind 2003 volledig gefinancierd (fully funded) zijn.


* Het handelen van de commissarissen op 22 en 23 mei 2002, toen de voltallige Raad van Commissarissen besloot zijn functie neer te leggen.

De Ondernemingskamer oordeelde: "dat moet worden geconcludeerd dat alle bij (de onderneming van) KPNQwest betrokken partijen (KPN, Qwest, de bestuurder, het (overige) management en de commissarissen) bij de deconfiture van KPNQwest een (al of niet doorslaggevende) rol hebben gespeeld en dat niet althans niet op voorhand kan worden uitgesloten dat een (of meer) partij(en) haar rol niet naar behoren heeft (hebben) gepeeld. Mitsdien is de Ondernemingskamer van oordeel dat een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van KPNQwest met betrekking tot haar surseance en faillissement zonder meer geboden is."

De Ondernemingskamer heeft de onderzoeksperiode bepaald op 1 januari 2002 tot aan de surseance van KPNQwest op 23 mei 2002. Het ruime onderzoeksbudget - 500.000 euro - vormt een indicatie van de mate waarin de normen van verantwoord ondernemingsschap zijn overschreden. De VEB is zeer verheugd over de toewijzing van het onderzoek.. De VEB is van mening dat de oorzaken van de snelle ondergang van dit kabelbedrijf grondig dienen te worden onderzocht. De VEB heeft tevens de Stichting VEB-Actie KPNQwest opgericht die mede tot doel heeft om schadevergoeding te bewerkstelligen voor de gedupeerde outside aandeelhouders KPNQwest.

Vereniging van Effectenbezitters

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters

Bent u nog geen lid, meldt u dan nu aan! en ontvang gratis Beleggingstips 2007