Gemeente Vlist

Concordia

Toekomst Cultureel Centrum Concordia

Cultureel Centrum Concordia heeft in de harten van veel inwoners een bijzondere plaats. Centraal in Haastrecht gelegen. Een indrukwekkende historie. Een pand met een bijzondere uitstraling. De gemeente Vlist is nu eigenaar en exploitant van Concordia. Maar de gemeenteraad heeft vorig jaar besloten dat deze situatie per 1 januari 2007 beëindigd wordt. Toch willen wij dat Concordia een publieke bestemming behoudt en gelegenheid blijft bieden aan ons verenigingsleven en aan mensen die bijvoorbeeld een trouwerij of een familiefeest te vieren hebben.

Onderwerpen:

* Wat is er aan de hand met Cultureel Centrum Concordia?
* Initiatiefgroep 'Concordia'

* Persberichten

* Meer informatie?

Wat is er aan de hand met Cultureel Centrum Concordia?

De gemeenteraad heeft op 1 maart 2005 gesproken over bezuinigingsplannen met betrekking tot de uitgaven voor voorzieningen van maatschappelijk nut. Daarbij is ook Cultureel Centrum Concordia in Haastrecht ter sprake gekomen.

De gemeenteraad besloot exploitatie en eigendom van de culturele zaal per 1 januari 2007 te beëindigen. De initiatiefgroep Concordia heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om exploitatie en eigendom over te laten nemen door gebruikers van de zaal. Na het verschijnen van het eindrapport van de initiatiefgroep is de gemeente op zoek gegaan naar commerciële partijen die Concordia zouden willen overnemen. Er werden geen geschikte partijen gevonden.

Op 19 december 2006 besloot de gemeenteraad, vanwege het belang van Concordia voor Haastrecht, het besluit om exploitatie en eigendom per
1 januari 2007 te beëindigen, op te schorten: de eerste helft van 2007 wordt gebruikt voor nader onderzoek, in de tweede helft van het jaar moet de besluitvorming over de toekomst van Concordia worden afgerond.

Initiatiefgroep 'Concordia'

De initiatiefgroep 'Concordia' heeft op verzoek van de gemeenteraad onderzocht of het mogelijk is om exploitatie en eigendom van de culturele zaal van Concordia per 1 januari 2007 over te laten gaan in particuliere handen. Leden initiatiefgroep: mevrouw Rietveld en de heren Bras, Mulder, Rietveld, Van der Stad en Dijkstra namens het Haastrechtse Verenigingsleven.

De initiatiefgroep heeft een schriftelijk onderzoek gehouden onder de huidige gebruikers van het gemeenschapsgebouw en de overige Haastrechtse verenigingen. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met de beheerder van Concordia en met de Haastrechtse horeca.

De initiatiefgroep Concordia heeft na uitgebreid onderzoek haar eindrapport afgrond. Op vrijdag 16 september 2005 nam wethouder Bas Noorlander dit rapport in ontvangst. De conclusies van de initiatiefgroep zijn helder. De initiatiefgroep trof bij het Haastrechtse verenigingsleven onvoldoende bereidheid aan om exploitatie en eigendom van de culturele zaal van Concordia over te nemen. De initiatiefgroep constateerde dat voor commerciële exploitatie wel interesse bestaat.

In het eindrapport meldt de initiatiefgroep het ontbreken van échte betrokkenheid met betrekking tot Concordia bij de Haastrechtse verenigingen. Reacties en suggesties gedaan tijdens en na de openbare bijeenkomst van 1 september 2005, na diverse oproepen in de media, bieden onvoldoende aanknopingspunten.
Bereidheid tot overname van Concordia werd wel geconstateerd bij de huidige uitbater van Concordia, bij twee Haastrechtse ondernemers en bij één inwoner van Haastrecht. De initiatiefgroep adviseert de gemeenteraad op korte termijn deze vier mogelijkheden nader te onderzoeken.

* Eindrapport Initiatiefgroep Concordia Zie het origineel

Persberichten

Over de ontwikkelingen rond toekomst van Cultureel Centrum Concordia zijn tot op heden de volgende gemeentelijke persberichten verschenen:
* Eerste overleg initiatiefgroep Concordia
* Initiatiefgroep Concordia komt met actiepunten
* Initiatiefgroep Concordia presenteert uitkomsten onderzoek
* Wethouder neemt eindrapport 'initiatiefgroep Concordia' in ontvangst

* Conclusies 'initiatiefgroep Concordia'
* Gemeente op zoek naar kandidaten overname Concordia

Meer informatie?

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

de heer M.A. van de Pas, adviseur Planontwikkeling

tel. 0182 348431

ma.vd.pas@gem-vlist.nl

Meer over de geschiedenis van Concordia op www.krimpenerwaard.org


---

| |