Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (28/12)

OOSTERHOUT NB, 28 december 2006

Brand verwoest bovenverdieping woonhuis

WERKENDAM: Op donderdag 28 december 2006 omstreeks 12.25 uur brak er brand uit in een woning aan de Spijksweer. Terwijl de brandweer zich richtte op het bestrijden van het vuur, zetten politieagenten de omgeving af. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Uit onderzoek blijkt dat de brand vermoedelijk is ontstaan tengevolge van een schoorsteenbrand. De bovenverdieping van de woning ging geheel verloren, terwijl de benedenverdieping de nodige roet-, rook- en waterschade opliep. De bewoners kunnen voorlopig hun huis niet bewonen en worden tijdelijk elders ondergebracht. De buren liepen schade op door de nodige rookontwikkeling. Om 13.30 uur gaf de
brandweercommandant het sein brand meester.

Schennispleger ingerekend

WAALWIJK: Een 60-jarige inwoner van Kaatsheuvel werd op donderdag 28 december om 13.30 uur aangehouden op verdenking van openbare schennis der eerbaarheid.
Een dag eerder (woensdag 27 december) deden de ouders van twee minderjarige kinderen aangifte van openbare schennis der eerbaarheid. Een man had in de namiddag van 27 december op de openbare weg, de Bernharstraat, staan masturberen ten overstaan van een 9-jarig meisje en haar 13-jarige broertje.
Op 28 december kwam het gezin de dader tegen in Stationsstraat in Waalwijk. Beide kinderen riepen allebei meteen dat het om de schennispleger van de dag ervoor ging. De vader van de kinderen bleef bij hen in de auto, terwijl de moeder en een kennis achter de dader aangingen. Ze konden de man tegenhouden, in afwachting van de politie. De verdachte werd gearresteerd en is in verzekering gesteld.

MDF-platen in plaats van laptop

WAALWIJK: Een 23-jarige man uit Waalwijk deed bij de politie aangifte van oplichting. Hij bestelde op 16 december via Internet een laptop. De draagbare computer werd door een particulier aangeboden op een veilingsite. Er ontstond een e-mail correspondentie tussen de koper en de verkoper. De afspraak was dat de verkoper de laptop onder rembours zou opsturen. De 23-jarige man ontving inderdaad onder rembours een pakje, en betaalde 515,- aan de postbode. Bij opening van het pakketje bleek dat er geen computer, maar enkele plaatjes mdf-hout geleverd waren. De gedupeerde ontvanger deed meteen aangifte bij de politie.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:


- Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Op sommige veilingsites staan vermeldingen over de geloofwaardigheid van de verkoper.
- Oplichters bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.

- Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.

- Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie.

- Maak gebruik van beveiligde betalingssystemen zoals deze worden aangeboden op de veilingsites.

- Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaadwillenden) te achterhalen.

- Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
- Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw pakketje.

Arrestatie vanwege openstaande boetes

WAALWIJK: De politie arresteerde woensdagmiddag 27 december een 47-jarige man uit s-Gravenhage. De arrestant had nog drie geldboetes openstaan ( 1212,- / 1046,61 / 75,-).Daarnaast moest hij ook nog 15 dagen hechtenis ondergaan. De man is ingesloten en overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor de tenuitvoerlegging van de straffen.

Ongevallen na uitwijkmanoeuvres voor overstekende katten

OOSTERHOUT: Een 34-jarige inwoner van Oosterhout raakte in de nacht van woensdag 27 december op donderdag 28 december gewond bij een eenzijdig verkeerongeval. Het ongeluk gebeurde om 00.30 uur op de Slotlaan. De man vertelde dat hij was geschrokken van een kat. Omdat hij deze kat wilde ontwijken had hij aan zijn stuur getrokken. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur, waarna hij een boom is botste. De personenauto kantelde en kwam op het dak terecht. De brandweer bevrijdde het slachtoffer uit het wrak. Dat gebeurde onder leiding van het ambulancepersoneel. De man klaagde over pijn in borst, rug en benen. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij ter observatie is opgenomen.

HANK: Een soortgelijk ongeluk gebeurde ook in Hank. Daar week een 19-jarige automobilist uit Hank ook uit voor een overstekende kat. Dat gebeurde op woensdagavond 27 december rond 21.00 uur op de Buitendijk De auto belandde op de zijkant tegen een lantaarnpaal. Ambulancepersoneel legde bij het slachtoffer een nekkraag om, waarna hij naar het ziekenhuis is vervoerd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer