INLIA


Kinderbijstand wijzigt per 1 jan 2007

28/12/2006

Per 1 januari aanstaande zal de kinderbijstand voor minderjarige kinderen van hier rechtmatig verblijvende ouders niet meer door de gemeente worden uitgekeerd. De regeling wordt ondergebracht bij de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen (Rvb), die door het COA wordt uitgevoerd.

Dat betekent dat iedereen die nu in aanmerking komt voor een uitkering via een gemeentelijke sociale dienst in januari 2007 een aanvraag bij het COA moet indienen. Volgens de Rvb komen per 1/1/2007 namelijk ook minderjarige kinderen die rechtmatig in Nederland verblijven, in afwachting zijn op de beslissing op de aanvraag om een verblijfsvergunning en van wie de ouders of wettelijk vertegenwoordiger niet beschikken over voldoende middelen om in de noodzakelijke kosten van het bestaan van de kinderen te kunnen voorzien in aanmerking voor een uitkering. De hoogte daarvan is gebaseerd op de jongerennorm uit de Wet Werk en Bijstand.

De (Nederlandstalige) aanvraagformulieren voor het COA kunnen bij de gemeente worden opgehaald. Alleen volledig ingevulde en ondertekende formulieren voorzien van de juiste bijlagen zullen door het COA in behandeling worden genomen. Het COA zal de gegevens controleren in samenwerking met de IND en de politie en vervolgens binnen 2 weken de aanvrager bericht sturen.

Vanaf 4 januari opent het COA een telefonische helpdesk voor vragen over deze regeling: 070-3365530, op werkdagen van 9 tot 17 uur. Binnenkort zullen er diverse talen informatiefolders verschijnen, die aan alle noodopvangvoorzieningen zullen worden verstrekt. Mochten er desondanks problemen ontstaan, dan zouden we het op prijs stellen als u dat wilt melden bij INLIA (projectafdeling Noodopvang).

Overigens blijven illegaal verblijvende kinderen nog steeds verstoken van deze bijstand, omdat de Centrale Raad van Beroep in haar uitspraak van januari 2006 het belang van de Nederlandse overheid heeft gesteld boven het Verdrag voor de Rechten van het Kind (waarin immers geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen rechten van legaal en illegaal verblijvende kinderen). Om die reden heeft de Gemeenteraad van Groningen een noodfonds ingesteld en aan INLIA gevraagd dat te beheren, zodat ook illegale ouders (die in de Gemeente Groningen verblijven) de ondersteuning kunnen ontvangen die nodig is om hun zorgplicht t.a.v. hun kinderen te vervullen.