Gemeente 's-Hertogenbosch

29-12-2006
Gemeenteraad akkoord met aanpak armoede

Het thema armoede staat voor het college hoog op de agenda. Onder voorzitterschap van wethouder Geert Snijders is een Taskforce Armoede in het leven geroepen. Deze werkgroep raadpleegde burgers, het gemeentelijke digipanel en deskundigen. Er verscheen een gedegen rapport met aanbevelingen om financiële armoede aan te pakken.

Op 19 december heeft de gemeenteraad ingestemd met de voorstellen van de Taskforce Armoede en een bedrag van 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komende drie jaar. Dat geld wordt vooral ingezet op schuldpreventie: het voorkómen van schulden en leren omgaan met geld. Ook wordt de eigen bijdrage voor mensen met een laag inkomen voor individuele bijzondere kosten, gelijk aan de eigen bijdrage in de Wet maatschappelijke ondersteuning. Tevens ontvangen mensen met een uitkering die zeer geringe inkomsten uit arbeid hadden in de afgelopen vijf jaar, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006, alsnog een langdurigheidstoeslag. Alle klanten die hiervoor in aanmerking komen, krijgen automatisch bericht van de gemeente.

De verordening bijzondere bijstand wordt ingetrokken per 1 januari 2007. Daarvoor in de plaats heeft het college de beleidsregels bijzondere bijstand vastgesteld. De aanbevelingen om de armoede aan te pakken, zijn verwerkt in de nieuwe beleidsregels. Daarin kunt u terugvinden welke vergoedingen er zijn, hoe aanvragen worden getoetst en afgehandeld. Het rapport van de Taskforce Armoede en de beleidsregels kunt u inzien bij de Informatiebalie van het Stadskantoor of digitaal raadplegen op onze website.