Gerechtelijke organisatie

Zutphense cardiologen moeten praten

Zutphen, 29 december 2006 - De twee Zutphense cardiologen Tans en Al Windy zijn op 29 december 2006 door voorzieningenrechter mr G. Vrieze te Zutphen veroordeeld om verder te praten met hun door een spierziekte getroffen collega Westendorp. Op grond dat Westendorp al meer dan een jaar grotendeels arbeidsongeschikt was en lichaamskracht vereisende handelingen, hartcatheterisaties en pacemaker-installaties niet meer kon verrichten, hadden zijn twee collegaâs geconstateerd dat hun maatschap per 1 januari a.s. automatisch ontbonden was. Maar volgens de voorzieningenrechter verplicht hun contract hen ook om eerst serieus te onderzoeken wat Westendorp dan nog wel kan.

Intussen is daar nog bijgekomen dat de Gelre ziekenhuizen die de maten toelaten om daar te werken, eerst Westendorp geen spoed-en nachtdiensten meer toevertrouwden en daarna onbekwaam achtten om volwaardig cardioloog te zijn. Aanvankelijk baseerden de ziekenhuizen zich voor hun stelling dat er voor Westendorp geen plaats meer was, alleen op de ontbinding van de maatschap en feit dat Westendorp geen collegaâs meer had die met hem wilden samenwerken. Maar daarvoor is door de opdracht van de rechter aan de beide andere maten nu voorlopig de grond weggevallen.

Na de Kort Geding-dagvaarding heeft het ziekenhuis alsnog zelfstandig geconstateerd dat Westendorp de bekwaamheid mist om als volwaardig cardioloog in het ziekenhuis te werken. Tijdens het kort geding op 21 december jl. was net bekend geworden dat het ziekenhuis daarom aan Westendorp met ingang van het nieuwe jaar de toelating had opgezegd. Dat geeft de maten alsnog de gelegenheid om op die nieuwe grond van verdere samenwerking met Westendorp af te zien; een gesprek tussen de maten heeft dan geen zin meer. Het vonnis laat zich echter niet uit over die nieuwe situatie, waarin Westendorp âvan het kastje naar de muurâ gestuurd zou kunnen worden. De rechter geeft Westendorp de mogelijkheid om als hij wil het ziekenhuis een kort geding aan te doen over de opvatting dat hij niet bekwaam meer is; het zou volgens de rechter unfair zijn om zijn claim jegens de maten nu af te wijzen onder verwijzing naar het nieuwe zelfstandige standpunt van het ziekenhuis, terwijl het ziekenhuis zich tot voor kort nog achter de maten verschool.

LJ Nummer

AZ5330

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 29 december 2006 Naar boven