AutoRai

Volkswagen Polo BlueMotion zuinigste auto van Nederland

(12/29/2006)
De Volkswagen Polo BlueMotion is volgens de ANWB, het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Natuur en Milieu de zuinigste personenauto van Nederland. Deze drie organisaties stellen elk half jaar een top-10 van zuinige autoâs op.
Dit gebeurt om consumenten te motiveren milieuvriendelijke autoâs te kopen en om duidelijk te maken welke autoâs het milieu het meest ontzien. In de meest recente top-10 neemt de Polo BlueMotion de koppositie in met een CO2-uitstoot van slechts 102 g/km.

Het meten van de CO2-uitstoot is de meest betrouwbare manier om het verbruik van een auto te meten. De uitstoot houdt namelijk direct verband met de hoeveelheid verbruikte brandstof. Uit de door de ANWB/WNF/Stichting Natuur en Milieu gepubliceerde top-10 blijkt dat de Polo BlueMotion de laagste CO2-uitstoot van alle in Nederland leverbare personenautoâs heeft en daaruit volgt automatisch dat het de zuinigste auto van Nederland is. Volgens fabrieksopgave bedraagt het gemiddeld verbruik van de Polo BlueMotion 3,9 liter diesel per 100 km. De Polo BlueMotion heeft een energielabel in de categorie A, waardoor de koper 1.000 euro milieusubsidie ontvangt.

Schoner dan benzinehybride
Met een CO2-uitstoot van 102 g/km laat de Polo BlueMotion zelfs twee benzinehybride-modellen achter zich. Bovendien wint de koppositie van de Polo BlueMotion nog eens aan betekenis omdat in zijn segment (kleinere middenklasse, diesel) het aanbod van zuinige en schone autoâs groeit. De Polo BlueMotion dankt zijn lage verbruik onder meer aan de langere overbrengingsverhoudingen van de vijfversnellingsbak, een geoptimaliseerde aerodynamica en diverse motormodificaties. Om de uitstoot van schadelijke gassen verder te beperken is hij standaard voorzien van een dieselroetfilter (DRF). De Polo BlueMotion is leverbaar vanaf 19.975 euro inclusief btw/bpm.

Het label BlueMotion
De Polo is de eerste Volkswagen die de toevoeging BlueMotion heeft gekregen. In de toekomst wordt dit de eenheidsnaam voor de zuinigste en schoonste autoâs binnen een modelreeks. âBlueâ staat daarbij symbool voor de kleur van schone lucht en dito water, maar is ook voor de kleur van de huisstijl van Volkswagen. âMotionâ symboliseert de mobiliteit van de toekomst.
Om de uitstoot van dieselmotoren nog verder te beperken, heeft Volkswagen samen met Audi en DaimlerChrysler onlangs Bluetec gelanceerd. Bluetec is een modulaire reeks technologieën, die elk bijdragen aan lagere emissies van dieselmodellen. De nadruk ligt daarbij op het terugdringen van de stikstofemissies (NOx). Dankzij Bluetec is het mogelijk om zelfs aan de strengste Amerikaanse emissie-eisen te voldoen.