Persberichten Lekstroom, 12.40 uur

Utrecht, 29-12-2006

Hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld

HOUTEN Na binnengekomen informatie trof de politie in een woning op de Landbouw donderdagmiddag 28 december omstreeks 12.45 uur, een in werking zijnde hennepkwekerij aan.

Bijna 200 hennepplanten zijn geruimd. Uit nader onderzoek bleek dat er al eerder was geoogst. Bovendien bleek dat er stroom buiten de meter om is afgetapt. De planten en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachte, een 38-jarige man uit Houten, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Na onderzoek in een woning aan de Tuinmuur trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 230 hennepplanten. Ook hier werd de stroom buiten de meter om afgetapt. De planten en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachte, een 43-jarige man uit Houten, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vuurwerk aangetroffen

LOPIK Naar aanleiding van binnengekomen informatie over opslag van illegaal vuurwerk in een woning, verrichtte de politie donderdag 28 december omstreeks 12.00 uur een onderzoek in de bewuste woning.

In de woning werd ongeveer 65 kg vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. De partij vuurwerk bestond onder meer uit Chinese rollen, mortieren en vlinderbommen. Tegen de bezitter is proces-verbaal opgemaakt.

Drie mannen aangehouden

HOUTEN Een 41-jarige man uit Hollandsche Rading, een 23-jarige man uit Putten en een 20-jarige man uit Terschuur zijn donderdag 28 december omstreeks 18.40 uur aangehouden.

De drie werden aangehouden omdat er vanuit een busje met een - naar later bleek - alarmpistool is geschoten op verkeersdeelnemers op de rijksweg A-27. Een getuige meldde dat hij, rijdend in de richting van Utrecht, werd ingehaald door een busje. De bestuurder van het busje bleef ter hoogte van zijn voertuig rijden. Hij zag dat de schuifdeur van het busje werd opengeschoven. Hij zag drie personen met mutsen op waarvan er één een wapen op hem richtte. Vervolgens zag hij mondingsvuur uit het wapen komen en schrok hiervan hevig. De bestuurder van het busje verhoogde hierop zijn snelheid en herhaalde dit bij een voorligger.

De getuige belde vanuit zijn voertuig de politie. Die wist het busjes met de drie inzittenden ter hoogte van de afrit Nieuwegein aan de kant te zetten. In het busje trof de politie het wapen met bijbehorende munitie aan aan. Het bleek om een startpistool te gaan. Het wapen, de munitie en de bestelbus werd in beslag genomen. Tegen de drie wordt proces-verbaal opgemaakt.

Twee jongens aangehouden

NIEUWEGEIN Twee jongens van 17 jaar uit Nieuwegein zijn donderdag 28 december omstreeks 12.20 uur aangehouden op verdenking van poging inbraak.

Een getuige zag dat de twee zich verdacht gedroegen bij een woning aan het Arabellaplantsoen en belde de politie via het alarmnummer 112. De snel ter plaatse gekomen politiemensen troffen de twee jongens aan in een brandgang. De twee voldeden aan het opgegeven signalement en werden aangehouden. Op het bureau bekenden zij dat zij alleen maar frisdrank uit de tuin van die woning wilden stelen. De ouders/verzorgers van de twee werden in kennis gesteld.

Tientallen meldingen overlast knallend vuurwerk

LEKSTROOM In vrijwel alle vijf gemeenten van het district Lekstroom heeft de politie donderdag 28 december handenvol werk gehad aan het behandelen van meldingen over overlast knallend vuurwerk.

Daarbij werden 15 jeugdige personen betrapt op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Hun zaak wordt doorverwezen naar bureau HALT. Het vuurwerk dat zij in hun bezit hadden, werd in beslag genomen en is vernietigd. De komende dagen blijft de politie intensief controleren op vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Legaal vuurwerk mag alleen oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur worden afgestoken.

Bureau HALT
In samenwerking met de gemeente en bureau HALT worden de overtreders en hun ouders/verzorgers actief benaderd. Jongeren die worden betrapt op bezit/afsteken van vuurwerk, worden doorverwezen naar bureau HALT. Medewerkers van bureau HALT maken met de ouders/verzorgers afspraken voor het verrichten van de werkstraf. Deze intensieve aanpak moet leiden tot terugdringing van de overlast.

Verkeerscontrole

HOUTEN Bij een verkeerscontrole donderdagmiddag 28 december op de Rondweg zijn 17 bestuurders bekeurd voor onder meer het niet dragen van de gordel en het niet kunnen tonen van een geldig rij- en of kentekenbewijs.

Snelheidscontrole

LOPIK Bij een snelheidscontrole donderdag 28 december tussen 19.00 en 21.00 uur op de M.A. Reinaldaweg zijn acht bestuurders betrapt. Er passeerden 207 bestuurders de radarpost. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 108 km/u waar 80 is toegestaan.