Persberichten Utrecht stad, 13.00 uur

Utrecht, 29-12-2006

Verdachten aangehouden bij grote politieactie

UTRECHT- Op donderdagavond werden vijf verdachten aangehouden bij een grote politieactie. De politie startte een groot onderzoek nadat de afgelopen kerstdagen veelvuldig werd ingebroken in de stad Utrecht.

De inbrekers maakten kennelijk handig gebruik van het feit de bewoners elders kerstfeest aan het vieren waren en sloegen hun slag. In veel gevallen werd grof geweld gebruikt om de woning binnen te komen en werd kostbaar goed meegenomen.

De politie startte een groot onderzoek en kreeg een beeld van de vermoedelijke dadergroep. Op donderdagavond werd een grote actie voorbereid en werden aan het eind van de avond invallen gedaan in verschillende woningen in Utrecht en werden vijf verdachten aangehouden in de leeftijd van 13 tot 26 jaar uit Utrecht.

Bij huiszoeking werden verschillende goederen aangetroffen waaronder enkele laptops, palmtops, een kluis, digitale cameras en flatscreens. Veel van deze goederen zijn terug te voeren op de gepleegde inbraken van de afgelopen feestdagen.

Alle verdachten zijn ingesloten voor verhoor en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Aan deze actie werkten zestig politiemensen mee.

Voorkom inbraak in uw woning tijdens oud en nieuw

UTRECHT - De politie in de stad Utrecht maakt zich zorgen over de forse stijging van het aantal woninginbraken tijdens de feestdagen. Deze dagen zijn ook interessante dagen voor woninginbrekers. Veel mensen gaan bij anderen op bezoek en laten hun eigen woning onbeheerd achter.

De inbrekers blijken vooral interesse te hebben voor LCD-tvs en computerschermen. In veel gevallen wordt een ruit ingegooid en haalt één van de inbrekers dan de LCD-schermen weg. Vervolgens stapt deze achterop bij een mededader, die gereed staat met een snelle scooter. Vervolgens zijn de daders binnen een tel weer weg.

Extra alert

Tijdens het komende jaarwisseling houdt de politie verscherpt toezicht en zijn er veel politie op de been. Dit gebeurt opvallend, maar ook onopvallend. Hierdoor neemt de kans om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen toe.

De kans wordt nog groter als u ook alert en waakzaam bent. Als u omstandigheden ziet die afwijken van het normale patroon, kan er sprake zijn van een verdachte situatie. Neem direct via het alarmnummer 112 contact op met de politie. Let op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken.

Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n)! Niet spoedeisende informatie kunt u doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000.

Inbraakpreventie

Plaats zoveel mogelijk uw LCD-tvs en laptops uit het zicht. Berg na gebruik de laptop op. Sluit voor het slapen gaan of tijdens uw afwezigheid alle deuren en ramen, ook die van de schuur, deugdelijk af. Laat tijdens uw afwezigheid licht in huis branden en sluit de gordijnen. Verder kan het raadzaam zijn uw buren te melden dat u er niet bent en hen te vragen een oogje in het zeil te houden.

Op www.politiekeurmerk.nl vindt u meer informatie omtrent inbraakpreventie en adressen van Politie Keurmerk-erkende bedrijven in Utrecht. Deze bedrijven geven adviezen dan wel kunnen u helpen met het beter beveiligen van uw woning.

Tientallen meldingen overlast knallend vuurwerk

UTRECHT In de gemeente Utrecht heeft de politie donderdag 28 december handenvol werk gehad aan het behandelen van meldingen over overlast van knallend vuurwerk. In ruim zeventig gevallen kwam de politie in actie. Daarbij werden 26 minderjarigen en drie meerderjarigen betrapt op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. De volwassenen kregen een bekeuring en de minderjarigen worden doorverwezen naar bureau HALT. Het vuurwerk dat zij in hun bezit hadden, is in beslag genomen en wordt vernietigd.

Bureau HALT
In samenwerking met de gemeente en bureau HALT worden de overtreders en hun ouders/verzorgers actief benaderd. Jongeren die worden betrapt op bezit/afsteken van vuurwerk, worden doorverwezen naar bureau HALT. Medewerkers van bureau HALT maken met de ouders/verzorgers afspraken voor het verrichten van de werkstraf. Deze intensieve aanpak moet leiden tot het terugdringen van de overlast. De politie zal de komende dagen streng blijven controleren. Vuurwerk afsteken is toegestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur s morgens tot in de nieuwjaarsnacht om 02.00 uur.

Alcoholcontrole

UTRECHT De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een alcoholcontrole gehouden op de Europalaan. Tussen 23.30 uur en 01.00 uur moesten 71 automobilisten blazen. Een van hen had te veel gedronken. Deze bestuurder bleek een alcoholgehalte te hebben van 395 ug/l, zo wees de ademanalyse uit.

Uitgaansgeweld

UTRECHT Drie Utrechters van 19 en 20 jaar zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden wegens mishandeling van een man op de Potterstraat. Politieagenten waren rond 04.00 uur aanwezig op de Potterstraat in verband met een andere melding, toen omstanders hen wezen op de vechtpartij. De agenten haalden de kemphanen uit elkaar. Het slachtoffer ging er echter vandoor zonder aangifte te doen. Daarop werden de verdachten meegenomen naar het bureau, waar ze na verhoor met een bekeuring werden weggestuurd.

Schelden

UTRECHT Een 23-jarige Utrechter die in de nacht van donderdag op vrijdag op de Lange Jansstraat hardop alles en iedereen uitschold, is aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Omstreeks 01.40 uur liep de man hard te schreeuwen. Daarbij moesten ook de agenten het ontgelden. De man is meegenomen naar het bureau. Na verhoor mocht hij vertrekken met een bekeuring.

Dealer aangehouden

UTRECHT Een 45-jarige Utrechter is donderdagavond op de Leidseweg aangehouden op verdenking van dealen dan wel bezit van harddrugs.

Surveillerende agenten zagen omstreeks 22.00 uur vier personen staan in een portiek aan de Timorkade bij de seniorenflat aan de Sumatrastraat. Omdat er geregeld klachten zijn over overlast van drugsdealen op die plek, schreven de agenten voor alle vier een bekeuring uit omdat ze zich daar ophielden.

Even later kreeg de politie een melding dat een van de vier elders in de wijk aan het dealen was. Daarop gingen de agenten naar hem op zoek en troffen de man aan op de Leidseweg. De verdachte bleek in het bezit van een grote hoeveelheid bolletjes met vermoedelijk heroïne en cocaïne. De man is ingesloten voor verhoor.

Beroofd van tas

UTRECHT Een vrouw uit Eindhoven is donderdagavond in de Van der Pekstraat beroofd van een reistas met inhoud. De vrouw liep omstreeks 22.30 uur door de straat, toen ze merkte dat een jongen achter haar aan kwam lopen. Vrijwel op hetzelfde moment pakte hij haar tas en sprong achterop bij een andere jongen op de fiets. De twee verdwenen in de richting van de De Bazelstraat. Beide jongens droegen een donkere jas met een capuchon over hun hoofd. De jongen die de tas wegnam heeft een blanke huidskleur. De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met de politie van het district Utrecht noord: 0900 88 44.

Tasjesroof

UTRECHT Op het 24 Oktoberplein vond donderdagavond een beroving plaats waarvan een automobiliste uit Nijmegen het slachtoffer werd. De vrouw stond omstreeks 18.00 uur voor het stoplicht te wachten toen een ruit van haar auto werd ingeslagen en haar tas werd weggenomen. De dader is een jongen met een lichtgetinte huidskleur van circa 17 jaar oud en
1.75 meter lang. Hij droeg een donkere jas met capuchon en bontkraag en een donker petje. De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met de politie van het bureau Marco Polo: 0900 88 44.

Verkeersruzie ontaardt in mishandeling

UTRECHT Een 20-jarige automobiliste uit Utrecht is donderdag aangehouden na mishandeling van een 49-jarige bromfietsster, eveneens uit Utrecht. Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie een melding van een verkeersruzie op de Hogelanden Westzijde waarbij klappen waren gevallen. Agenten troffen beide partijen ter plaatse aan. De bromfietsster had een bloedneus als gevolg van een flinke klap op haar neus. De automobiliste erkende dat ze had geslagen. Ze is meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Snelheidscontrole

UTRECHT Op de Tigrisdreef heeft de politie donderdag een snelheidscontrole gehouden. Tussen 14.00 en 16.00 uur passeerden 321 voertuigen de radar. Daarvan reden er 48 te hard. De hoogste snelheid die werd gemeten bedroeg 73 kilometer per uur, waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden.

Poging inbraak

UTRECHT De politie heeft donderdag twee jongens uit Utrecht (15 en 16 jaar) aangehouden op verdenking van poging inbraak. Een bewoonster van de St.-Maartendreef belde omstreeks 15.30 uur de politie omdat een ruit van haar kelderbox was ingeslagen. Haar zoon die daar zojuist zijn vuurwerk had opgeslagen - had de daders overlopen. Zodoende kon ze de politie vertellen wie de verdachten waren. Deze werden kort daarop op het Boerhaaveplein aangehouden. De jongen zijn na verhoor overgedragen aan hun ouders. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Onderzoek naar brandstichting

UTRECHT Een woning op de Magelhaenlaan heeft donderdag schade opgelopen bij een brand. Omstreeks 15.10 uur kreeg de politie een melding van de brand. Vermoedelijk was een kerstboom op het balkon in brand gevlogen door vuurwerk. Als gevolg van de hitte was een ruit gesprongen, waarna de gordijnen hadden vlam gevat en vervolgens ook de televisie. Een 13-jarige jongen uit Utrecht werd door een getuige aangewezen als degene die het vuurwerk op het balkon had gegooid. De jongen werd aangehouden en meegenomen naar het bureau, maar later bleek de getuigenis op een misverstand te berusten. De verdachte is op vrije voeten gesteld. De politie doet onderzoek naar het incident.

Agressieve man aangehouden

UTRECHT Een 23-jarige man uit Utrecht is donderdag aangehouden omdat hij zich agressief had gedragen tegen een cameraman. Een filmploeg van het NOS Journaal was omstreeks 10.30 uur bezig opnamen te maken van filmopnamen bij de vuurwerkverkoop op de Koningsweg. De verdachte wilde niet gefilmd worden en kwam op agressieve wijze op de cameraman toelopen om vervolgens tegen de camera te slaan. Toen de cameraman daar iets van zei, richtte de woede van de man zich op hem. Hij duwde en schopte het slachtoffer. Politieagenten die in de buurt waren, konden de man even later aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau. De cameraman heeft aangifte gedaan.

Getuigen gezocht beroving

UTRECHT Op woensdag 27 december is omstreeks 23.00 uur een 27-jarige inwoner uit Nieuwegein beroofd van zijn mobiele telefoon. Rond 22.45 uur vertrok het slachtoffer vanaf station Overvecht via de Moezeldreef naar de Theemsdreef. Ter hoogte van de Snaterweide belde het slachtoffer zijn vriendin. Even later werd deze door twee jongens op een zwarte scooter (type Puch Typhoon) uit zijn hand gegrist. De scooter reed vervolgens met hoge snelheid over de Moezeldreef in de richting van de Einsteindreef.

De bestuurder van de scooter voldoet aan het volgende signalement:
* Man

* Tussen 16 en 20 jaar

* Ongeveer 1.80 meter

* Normaal postuur

* Droeg donkerkleurige helm

* Droeg donkere leren jas

De bijrijder voldoet aan het volgende signalement:
* Man

* Tussen 16 en 20 jaar

* Ongeveer 1.80 meter

* Normaal postuur

* Vermoedelijk rechtshandig

* Donkere kleding

De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen met de politie van het bureau Utrecht noord: 0900 88 44.