Hulpverlening Somalië weer deels op gang

Oxfam novib

http://www.novib.nl/

Den Haag ,29 december 2006 - Nu in delen van Somalië de rust lijkt weergekeerd, kan een doorstart worden gemaakt met de hulpverlening aan de slachtoffers van de overstromingen en de bevolking die weggetrokken is uit de onveilige gebieden. Het opheffen van het vliegverbod naar Somalië maakt het vervoer door de lucht van hulpgoederen weer mogelijk. Het blijft echter moeilijk om de hulpgoederen op de juiste plaats te krijgen, omdat het transport over land gehinderd wordt door de ondergelopen wegen en de onveilige situatie in met name het Zuid-Somalië. Door zware overstromingen in Somalië staat zo'n 22.000 km2 land onder water, zijn
450.000 mensen ontheemd en zijn duizenden mensen uit hun woongebieden weggtrokken vanwege het geweld tussen de milities van islamitische rechtbanken (UIC) en de Ethiopische militairen samen met de troepen van de Somalische interimregering .

'We zijn blij dat het humanitaire werk weer mogelijk is, want veel mensen hebben dringend hulp nodig', aldus Anne Pieter van Dijk, coördinator humanitaire programma's bij Oxfam Novib. 'Onze partners kunnen weer voor drinkwater en sanitaire voorzieningen zorgen en voedsel en medicijnen distribueren.' De overstromingen volgden op een periode van extreme droogte in de Hoorn van Afrika begin dit jaar. Daardoor hebben zo'n 1,4 miljoen mensen tekort aan voedsel. Het geweld van de afgelopen week was, na de droogte en de overstromingen, de derde ramp die de burgerbevolking van Somalië trof dit jaar.

Oxfam Novib ondersteunt samen met vier lokale partnerorganisaties de humanitaire hulpverlening. Inmiddels is al meer dan 1 miljoen euro aan hulp verstrekt waarmee meer dan 100.000 mensen bereikt worden. Een van de partners, Woman Care Organization (WOCA), is een programma gestart om ontheemden in Zuid-Somalië hulp te bieden, door hen te betalen voor inzet bij het versterken van dijken langs de Shabelle-rivier. 'In gebieden waar we soortgelijke projecten hebben gedaan, zien we veel minder hevige overstromingen dan in de plaatsen zonder versterkte dijken, 'zegt Mohamed Abdulle Mahdi van WOCA. Met het geld kunnen de ontheemden hun basisbehoeften kopen op de lokale markten, zo die nog blijven functioneren.

De toekomst voor Somalië is onzeker. Van Dijk: 'Wij en onze partnerorganisaties blijven bezorgd over de situatie in het land. Mogadishu is weer in handen van het regeringsleger, maar de stabiliteit van het land lijkt daarmee niet gegarandeerd. Alle betrokkenen zijn het erover eens dat het zeer onwenselijk is dat de situatie van voor de machtovername door de ICU terugkeert. Krijgsheren met een slechte reputatie zouden niet weer een machtspositie mogen innemen.'
Samen met de andere Oxfamleden en haar Somalische partnerorganisaties houdt Oxfam Novib de huidige situatie nauwlettend in de gaten, en zal inspringen waar hulp aan (interne) vluchtelingen in Somalië, of de buurlanden Kenia en Ethiopië nodig zal blijken te zijn. Door de huidige strijd is een beperkte vluchtelingenstroom te verwachten rond Ghalkayo en Hiran.

Einde bericht.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijke ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.


Noot voor de redactie,