Gemeente Hoorn


Betaald parkeren in 2007 niet duurder

29 december 2006 - De gemeente verhoogt de parkeertarieven op de terreinen voor betaald parkeren en in de parkeergarages in 2007 niet. De tarieven voor de verschillende soorten parkeervergunningen stijgen per 1 januari 2007 met 1%. Dat is minder dan de inflatie over 2006, want deze bedraagt 1,75%.

Voor 2007 staat een aantal veranderingen op parkeergebied op stapel:
* Het betaald parkeren op de Bierkade wordt omgezet in vergunningparkeren. Om het verlies aan betaalde plaatsen voor een deel te compenseren wordt het vergunningparkeren op de brug tussen de Appelhaven en de Bierkade omgezet in betaald parkeren. Netto ontstaat hierdoor meer parkeerruimte voor bewoners die over een vergunning beschikken.

* Met ingang van 1 januari 2007 wordt op het gedeelte van de Jan Mayenstraat tussen de Jan Molenwerfstraat en de Commandeur Ravenstraat vergunningparkeren ingevoerd.
* Brommobielen worden voor het parkeren wettelijk gelijkgeschakeld aan motorvoertuigen. Tot nu toe mochten de bezitters van een brommobiel zonder te betalen parkeren. Zelfs parkeren buiten de parkeervakken, bijvoorbeeld op een trottoir werd toegestaan. In de parkeerverordening is nu opgenomen dat ook brommobielen moeten betalen voor de betaalde parkeerplaatsen.
* Op het terrein van de voormalige Prisma Scholengemeenschap wordt een tijdelijk parkeerterrein aangelegd waar plaats is voor ongeveer 280 autos. Om de kosten binnen de perken te houden, wordt voor de verharding gebruikgemaakt van puin dat al op het terrein aanwezig is. De entree komt aan de kant van de Melkweg. Parkeerders kunnen over een dam via het parkeerterrein Pelmolenpad de binnenstad in. Gezien de bezettingsgraad van het Pelmolenpad zal de uitbreiding alleen gebruikt worden op momenten dat er grote vraag naar parkeerplaatsen is (bijvoorbeeld tijdens het feestjaar Hoorn 650, de kermis en andere grote evenementen). Ook tijdens bouwactiviteiten in de binnenstad (zoals de geplande nieuwbouw op de Vale Hen) is het handig extra parkeerplaatsen achter de hand te hebben. De noodzakelijke artikel 19-procedure gaat binnenkort van start.

In juni 2005 is de maximale parkeerduur op 400 parkeerplaatsen in de binnenstad verlengd van 1 naar 2 uur. Het gemeentebestuur is van mening dat de proef met deze verlenging is geslaagd, aangezien de betreffende parkeerplaatsen intensiever worden gebruikt en het aantal boetes is gedaald. Het college wil het tweeuursparkeren daarom continueren.
Overigens is uit de Nationale Parkeertest 2006 gebleken dat veel gemeenten de gebruikers van parkeergarages teveel laten betalen. Wie 1 uur en 1 minuut parkeert, betaalt vaak meteen het volle uurtarief voor het tweede uur. Dat is in Hoorn niet het geval. Wie gebruik maakt van een parkeergarage betaalt een bedrag dat wordt afgerond op 10 cent, de kleinste munt die de automaat accepteert.