Ministerie van Defensie

29-12-2006 15:08

EERSTE LUCHTMOBIELE INZET TIJDENS OPERATIONELE OMSTANDIGHEDEN

Tijdens een zogenaamde 'Shura' spreken de militairen met de belangrijkste mannen van het dorp.
klik voor vergroting
Voor het eerst sinds de oprichting van de Luchtmobiele Brigade is er een daadwerkelijke luchtmobiele actie uitgevoerd onder operationele omstandigheden. De reservecompagnie van de Luchtmobiele Brigade is 23 per helikopter ingevlogen in het dorp Mushan.

Dit dorp was een voormalige uitvalsbasis van de Taliban en ligt in het gebied waar operatie Baaz Tsuka plaatsvindt. De militairen werden per helikopter buiten het dorp gedropt en zijn de volgende morgen in samenwerking met Britse en Afghaanse militairen het dorp binnengetrokken. Tijdens een ontmoeting met de dorpsoudsten bleek dat de Taliban de avond ervoor uit het dorp waren vertrokken.

De militairen hebben een landingsplaats verkend en beveiligd voor een bezoek aan het dorp van de gouverneur van Kandahar, de politiechef en generaal-majoor Ton van Loon, commandant van hetRegional Command South. De gouverneur heeft met de bevolking van Mushan gesproken over wederopbouw de wederopbouw. Afghaanse militairen zijn na het vertrek van de ISAF-troepen in het dorp achtergebleven.

Voor meer informatie over de Operatie Baaz Tsuka en de activiteiten van het Ministerie van Defensie in Afghanistan klikt u op onderstaande links.

De militairen naderen het dorp door de woestijn. klik voor vergroting

De VIPS worden per chinook ingevlogen.
klik voor vergroting

Gerelateerde links:
Waarom naar Afghanistan?
Operatie Baaz Tsuka van start