Politie Groningen

Groningen wordt steeds veiliger

Groningen, 29-12-2006 o Het gaat goed met de veiligheid in Groningen. Ook in 2006 is het aantal delicten op verschillende onderwerpen gedaald. Het aantal verdachten en aangeleverden aan justitie is daarentegen toegenomen. Het resultaat van de politie-inzet mag dan ook geroemd worden. Groningen wordt steeds veiliger. Korpschef Dros van de Regiopolitie Groningen presenteerde vrijdag 29 december de belangrijkste resultaten van 2006 en blikte alvast vooruit op 2007.

Burger is tevreden

De burger is weer tevreden over de inzet van Regiopolitie Groningen. Dat blijkt uit de dit jaar gehouden Politiemonitor 2006. Groningen scoort daarmee als korps hoog op de landelijke ladder. Ook ten aanzien van de beschikbaarheid wordt de Regiopolitie Groningen door de burgers van haar provincie bovenmatig gewaardeerd. De focus van het korps is de laatste jaren sterk gericht geweest op de Burger in beeld. Tevens heeft het korps zich kritisch gericht op haar eigen organisatie met behulp van klanten. Met een mysterie guest is het gedrag en inrichting van de eigen organisatie gemeten.

Goede resultaten

De resultaten over 2006 mogen er zijn. Het aantal aangiften is toegenomen, maar ook het aantal verdachten dat is voorgeleid aan het openbaar ministerie is toegenomen. In 2006 werden minder woninginbraken gepleegd. Wel nam het aantal mishandelingen toe. Vermoedelijk door de extra aandacht op het thema huiselijk geweld. Het aantal ongevallen incluis letselzaken nam wederom af. Wel maakt Regiopolitie Groningen zich zorgen om het aantal doorrijders na een ongeval. De politie loste daarentegen meer gevallen van vernielingen op. Terwijl ook het aantal aangiften van vernielingen in 2006 toenam.

Vooruitblik naar 2007

In 2007 gaat de politie extra aandacht schenken aan overlast door jongeren, mede veroorzaakt door alcohol. Samen met lokale overheden en instellingen gaat de politie stevig aan de slag met het voorkomen van incidenten waarbij jongeren een rol spelen. Het korps mag de komende jaren ook meer mensen aan trekken voor het werk op straat. De komende jaren zal het korps gaan groeien met ongeveer 200 medewerkers.

Waakzaam en Dienstbaar

Naast regionale en interregionale samenwerking zal er ook qua landelijke samenwerking meer gebeuren. Zo zal het motto voor de komende jaren veranderen van de politie is je beste vriend, naar Waakzaam en Dienstbaar . Waakzaam tegen ontoelaatbare inbreuken op uw veiligheid en dienstbaar voor de democratische rechtstaat en voor u.