Amsterdamse winnaar kinderontwerpwedstrijd

Ned. architectuur instituut

http://www.nai.nl

De elfjarige Iris Blom uit Amsterdam heeft de kinderontwerpwedstrijd 'Ontwerp een paleis voor Willem-Alexander en Máxima' gewonnen. Gisteren maakte Sipke Jan Bousema, presentator van AVRO-Jeugdprogramma's, de winnaar bekend gemaakt op Paleis Soestdijk. De jury, bestaande uit Rijksbouwmeester Mels Crouwel, de vroegere directeur van het NAi, Aaron Betsky, en Sipke Jan Bousema, roemde het ontwerp van Iris Blom: 'De ronde bouwvolumes zijn bijzonder en geven het gebouw veel licht en ruimtelijkheid. Ook de opbouw van de volumes die hier en daar uitsteken, als balkons, is goed doordacht. Met name de toplagen van het ontwerp krijgen een bijzonder karakter. Het lijkt de jury een feest om te dwalen door alle gangen van dit gebouw.'

De wedstrijd werd georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en het Atelier Rijksbouwmeester, omdat het beroep Rijksbouwmeester dit jaar 200 jaar bestaat. Uit 96 inzendingen van kinderen tussen 6 en 12 jaar koos de jury tien ontwerpen voor een nieuw paleis. De kinderen die deze tien ontwerpen maakten, werden beloond met een VIP-rondleiding door Paleis Soestdijk. Dit was de eerste rondleiding speciaal voor kinderen op het paleis; waarschijnlijk zullen er vanaf het begin van de zomer van 2007 kinderrondleidingen door Paleis Soestdijk zijn. Verder kregen ze een poster van hun eigen ontwerp. Sipke Jan Bousema heeft de kinderen geridderd met het opspelden van een button en een slag op de schouder met een koninklijk potlood. Winnaar Iris Blom kreeg een digitale fotocamera. De jongste genomineerde, de zesjarige Jet Meijers uit Breda, kreeg een eervolle vermelding van de jury, omdat zij het paleis op straatniveau heeft opgetild, zodat mensen er onderdoor kunnen lopen.

Ontwerpbox
Het ontwerpen van paleizen was vroeger een taak van de 'architect van de koning', die tegenwoordig Rijksbouwmeester wordt genoemd. Van 24 juni tot en met zondag 1 oktober konden kinderen via de online ontwerpbox van het NAi (www.nai.nl/ontwerpbox) een ontwerp maken van een paleis voor Willem-Alexander en Máxima. Zesennegentig kinderen stuurden hun ontwerp naar het NAi. Alle paleizen zijn op te vragen via de 3D-animatie in de tentoonstelling 'GeWoon Architectuur' over wonen in Nederland. De kwaliteit van de ingezonden ontwerpen was erg hoog.

Geschiedenis
Tweehonderd jaar geleden, in 1806, stelde de Koning van Holland de eerste Rijksbouwmeester aan. Jean Thomas Thibault was de eerste Rijksbouwmeester. Hij ontwierp tussen 1806 en 1810 voor Paleis Soestdijk twee kamers. Toen Thibault te oud was om nog te ontwerpen, werd er een nieuwe Rijksbouwmeester aangesteld. En toen die te oud werd, werd ook hij opgevolgd door een nieuwe Rijksbouwmeester. De verschillende Rijksbouwmeesters ontwierpen scholen, postkantoren en gemeentehuizen. Nu, tweehonderd jaar later, is Mels Crouwel Rijksbouwmeester. Mels Crouwel ontwerpt niet, zoals Thibault, paleizen en andere grote gebouwen, maar geeft vooral adviezen aan de regering over gebouwen, wegen en het landschap. Hij heeft de regering bijvoorbeeld geadviseerd hoe Paleis Soestdijk het beste aangepast kon worden om er publiek te ontvangen. Want om van een paleis een museum te maken, moet er een kassa komen voor de toegangskaartjes, een garderobe voor de jassen, een restaurant waar je wat kan drinken, extra wc s en nog veel meer. In het paleis is nu een film over het leven van Juliana en Bernhard (de laatste koninklijke bewoners van Paleis Soestdijk), mooie kamers waar zij bezoekers uit het buitenland ontvingen, een grote en een kleine eetzaal, een slaapkamer met groeistreepjes van de prinsjes en prinsesjes die hier gewoond hebben, en nog veel meer.

Juryrapport

Winnaar:

Iris Blom uit Amsterdam: 11 jaar
Dit ontwerp waardeert de Jury heel erg. De ronde bouwvolumes zijn bijzonder en geven het gebouw veel licht en ruimtelijkheid. Ook de opbouw van de volumes die hier en daar uitsteken, als balkons, is goed doordacht. Met name de toplagen van het ontwerp krijgen een bijzonder karakter. Het lijkt de Jury een feest om te dwalen door alle gangen van dit gebouw.

Andere genomineerden (in alfabetische volgorde):

Femke van Amelsvoort uit Rosmalen: 11 jaar
Dit ontwerp is duidelijk geïnspireerd op Paleis Soestdijk en dat waardeert de Jury erg. Het zal een vertrouwd gebouw zijn voor Willem Alexander en Máxima. De opbouw is klassiek en de kleuren zijn heel bijzonder gekozen.

Kees Assink en Job Pols uit Arnhem: beiden 12 jaar
Dit ontwerp is modern en compact. De Jury heeft waardering voor het idee waarbij wonen en werken ook in de architectuur tot uitdrukking komt. Ook is de kleurstelling erg bijzonder. En natuurlijk is het een mooi samenwerkingsproject, zoals in de architectenwereld vaker voorkomt.

Mees Bakers uit Utrecht: 10 jaar
Een heel bijzonder en ingewikkeld ontwerp. De wijze waarop de bouwvolumes steeds worden opgetild verraadt architectonisch talent. De ruimtes die daardoor ontstaan zijn ruimtelijk en helder. Ook de suggestie voor de kleuren waardeert de Jury.

Jet Meijers uit Breda: 6 jaar
Een prachtig ontwerp waarbij de bouwvolumes goed zijn opgebouwd en het gebruik van de kleuren van de regenboog heel subtiel is. Bijzonder is de oplossing waarbij het gebouw is opgetild en er een vrije ruimte op maaiveldniveau ontstaat, zodat mensen eronderdoor kunnen lopen.

Jesper Peschier uit Noordwijkerhout: 8 jaar
Een bijzonder ontwerp met heel exentrieke bouwvolumes. Het uitkijktorerentje is een leuke vondst. De opbouw is behoorlijk ingewikkeld en met name bijzonder is de 'straat' die tussen de bouwvolumes is ontworpen.

Casper van Soest uit Beverwijk: 9 jaar
Bij dit ontwerp is duidelijk rekening gehouden met de nationale identiteiten van het echtpaar, wat tot uitdrukking komt in de vlaggen op het dak. Een heel goede vondst! Verder is de zuilengalerij erg mooi geworden en dat geeft het gebouw een allure.

Michelle Texel uit Badhoevedorp: 10 jaar
De opbouw van dit ontwerp is heel bijzonder waarbij natuurlijk de nadruk ligt op de gouden kroon bovenop het gebouw. Heel mooi bedacht, maar de uitvoering kan nog wel eens een hele klus zijn. De Jury heeft sympathie voor dit originele ontwerp.

Michiel Timmerman uit Lelystad: 12 jaar
Een bijzonder ontwerp met veel oog voor details. Het zwembad op het dak met de duikplank is heel opvallend en goed bedacht. Verder is er aandacht besteed, terecht, aan bomen en de overige groenvoorziening;, een pluspunt volgens de Jury.

Gerrit Willem Westenberg uit Elburg: 12 jaar
Ook bij dit ontwerp was de Jury onder de indruk van de kleurstelling. De open ruimte op de begane grond is goed bedacht en er is ruimte voor en bordes, ook heel belangrijk voor een koninklijk paar. De torens geven het gebouw een sterk karakter en zorgen ervoor dat het paleis in de omgeving opvalt.