Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (29/12)

OOSTERHOUT NB, 29 december 2006

Politie vindt 700 kg zwaar vuurwerk in Dongen

DONGEN: Goed recherchewerk van de wijkagenten in Dongen leidde vrijdag 29 december 2006 tot de vondst van een grote partij zwaar en illegaal vuurwerk. In een bedrijfloods aan de Gemeentenweg vond de politie circa 700 kilo vuurwerk, bestaande uit mortieren, lawinepijlen, Flowerbeds, Chinese vlinders, Romeinse kaarsen en Chinese rollen. Professioneel vuurwerk bestemd voor vuurwerkshows, dat bij onoordeelkundig gebruik door particulieren tot ongevallen leidt. Dit vuurwerk is in Nederland dan ook verboden, voornamelijk vanwege té grote hoeveelheden kruit en het daarbij behorende té grote knalvermogen. Zo waren er zogenaamde Flowerbeds bij waarvan de dozen, vanwege de grote explosiekracht, ingegraven moeten worden. Een aantal projectielen had twee soorten lonten; een voor elektronische ontsteking en een zogenaamd snelbrand-lont. Door het ontbreken van een Nederlandse gebruiksaanwijzing is het dan vaak de gok welk lont gebruikt moet worden, met alle eventuele gevolgen van dien. Het in beslag genomen vuurwerk is inmiddels afgevoerd naar de Domeinen.

De omstandigheden waaronder de partij lag opgeslagen bracht ook het nodige brandgevaar met zich mee. Het vuurwerk is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland en België. De politie arresteerde de 38-jarige eigenaar van het bedrijf. In een eerste verklaring zegt hij dat het om een uit de hand gelopen hobby ging. De man is in verzekering gesteld. Omdat er ook een aantal lege dozen zijn aangetroffen gaat de politie ervan uit dat er al illegaal vuurwerk in omloop is gebracht.

De politie waarschuwt voor de ernstige gevaren die het afsteken van dit soort vuurwerk in woonwijken oplevert. Daar komt bij dat een deel van dit in beslag genomen vuurwerk ver over de houdbaarheidsdatum was. Er waren stukken bij uit 2003. Normaliter moet dit vuurwerk dan vernietigd worden, omdat dit soort vuurwerk na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum onbetrouwbaar wordt en er veel risicos ontstaan bij het afsteken ervan (o.a. door indroging van de chemicaliën en door scheuringen van verpakking vanwege uitdroging).

Arrestaties naar aanleiding van huiselijk geweld

KAATSHEUVEL: De politie arresteerde donderdagavond 28 december rond 19.30 uur een 44-jarige man uit Tilburg. De man stond stennis te maken bij de woning van zijn ex-vrouw aan de Monseigneur Volkerstraat, waarbij de ruit van de voordeur sneuvelde. Daarna verschanste hij zich in de schuur van de woning. De gewaarschuwde politieagenten arresteerden de man. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Vrijdagochtend is de verdachte verhoord, waarbij hij een bekentenis aflegde. De man is daarna weer in vrijheid gesteld, in afwachting van het oordeel van de rechter.

HANK: Politieagenten die bij een ruzie geroepen waren in een woning in Hank, werden bij aankomst door een van de betrokkenen bedreigd met een stuk hout. Dat leidde tot de arrestatie van de 44-jarige verdachte, afkomstig uit Hank. De man in kwestie had ruzie gekregen met de 19-jarige zoon van zijn vriendin, wat uitmondde in een handgemeen. Daarbij was ook een deel van de inboedel beschadigd geraakt. De zoon vertelde dat hij het opgenomen voor zijn moeder, die kennelijk mishandeld werd door de 44-jarige verdachte. De politie werd erbij geroepen, waarna de 44-jarige man de agenten te lijf wilde gaan met een stuk hout. De agenten moesten geweld toepassen om de verdachte onder controle te krijgen. De man is ingesloten en in verzekering gesteld.

Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Politie rolt hennepkwekerij op

RIJEN: De politie trof in een woning loods aan de Memlingstraat een hennepkwekerij aan. Dat gebeurde vrijdagmorgen 29 december rond 10.30 uur. De politie stelde een onderzoek naar aanleiding van klachten uit de buurt en stelde zelf ook vast dat er een sterke hennepgeur rond de woning hing. In twee slaapkamers waren twee afzonderlijke plantages ingericht, bestaande uit totaal circa 150 hennepplanten. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.
Ook is gebleken dat er illegaal stroom werd afgetapt, wat door medewerkers van elektriciteitsbedrijf Essent is vastgesteld. De politie arresteerde een 41-jarige man uit Waalwijk. Hij wordt verdacht van het exploiteren van de hennepkwekerij.

Overlast vuurwerk

OOSTERHOUT: De vuurwerkverkoop voor de jaarwisseling van 2006/2007 startte dit jaar al op donderdag 28 december. Dit vanwege het feit dat oudejaarsdag op een zondag valt en er dus de 31^e december geen vuurwerk verkocht mag worden. Dit leidde donderdagavond 28 december tot circa acht meldingen van overlast bij de politie in het district Oosterhout (gemeenten Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Gilze en Rijen, Oosterhout, Geertruidenberg Drimmelen).

DONGEN: Rond 16.00 uur staken drie minderjarigen (14, 14 en 17 jaar) vuurwerk af langs de Kanaaldijk-Zuid. Hun vuurwerk is in beslag genomen en ze krijgen een verwijzing naar Bureau Halt.

WAALWIJK: Bij een woning aan het Willaertpark werd donderdagmiddag 28 december rond 14.00 uur brandend vuurwerk door de brievenbus naar binnen gegooid. De zoon des huizes kon het vuurwerk op tijd uittrappen, waardoor verdere schade voorkomen werd. Het is nog onbekend wie hiervoor verantwoordelijk is geweest.

OOSTERHOUT: Donderdagavond 28 december kregen de brandweer en de politie rond 20.20 uur melding over een brand aan de Schapendries in Oosterhout. Het bleek te gaan om een (papier)containerbrand in de kelder van de negenverdiepingen tellende flat. De politie adviseerde de bewoners om ramen en deuren dicht te houden. De brandweer verzorgde de bluswerkzaamheden, waarbij het vuur in no-time gedoofd was. Er moest nog wel flink gelucht worden in het trappenhuis om de rook weg te krijgen. Gezien eerdere klachten, kort voor het ontstaan van de brand, is de oorzaak vermoedelijk het afsteken van vuurwerk.

Nog even de spelregels rond vuurwerk:

- Vuurwerk mag alleen verkocht worden door de officieel erkende verkooppunten.

- Het kopen van vuurwerk mag op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december.

- De minimumleeftijd om vuurwerk te kopen is 16 jaar.
- Een consument mag maximaal 10 kilogram kopen.

- Het afsteken van vuurwerk is toegestaan van zondag 31 december 2006 van 10.00 uur (s-ochtends) tot maandag 1 januari 2007 uiterlijk 02.00 uur (-nachts)

- Afsteken mag niet in de buurt van bijv. ziekenhuis, bejaardencentrum, huisdieren en
groepen mensen.

Opgepakt met imitatie vuurwapen

GIESSEN: De politie maakt proces-verbaal op tegen een 24-jarige automobilist uit Giessen. Bij een routinecontrole op donderdagavond 28 december om 19.45 uur op het Jagerspad vonden de agenten een imitatie vuurwapen onder de autostoel van de man. Omdat het wapen er bedrieglijk echt uitziet, valt een dergelijk voorwerp dan onder de werking van de Wet Wapens en Munitie. Het wapen is dan ook in beslag genomen en de bezitter is geverbaliseerd. Na overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de verdachte een boete van 160,- opgelegd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer