Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2006

RIVM-onderzoek naar besmetting met polonium-210 afgerond 29 december 2006

Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van VWS 24 personen onderzocht op mogelijke besmetting met polonium-210. Deze personen zijn tussen 31 oktober en 2 november in het Millennium Hotel in Londen geweest, ten tijde van de vergiftiging van de Russische ex-spion Litvinenko.

Op basis van nader onderzoek naar het precieze verblijf in het hotel kwamen elf personen in aanmerking voor urineonderzoek. De urine van deze personen is onderzocht op sporen van polonium-210. Bij een eerste screening met een snelle, maar minder gevoelige methode, is geen polonium-210 aangetoond. Dit betekent dat niemand een hoge besmetting heeft opgelopen. Vervolgens is met een zeer gevoelige methode in de urine van één persoon een iets verhoogde hoeveelheid polonium-210 aangetroffen. Deze persoon is hier inmiddels van op de hoogte gesteld.

De betekenis van deze iets verhoogde blootstelling is beperkt en de dosis is lager dan de stralingsdosis die elke Nederlander gemiddeld per jaar wordt ontvangt. De gevonden hoeveelheid leidt niet tot gezondheidseffecten op korte termijn en de kans op gezondheidseffecten op langere termijn is bijzonder klein. De opgelopen dosis is een geringe tijdelijke verhoging van wat iedereen gedurende zijn of haar leven oploopt door de onvermijdelijke blootstelling aan polonium, zoals dat voorkomt in de natuur, in het voedsel en in tabak.

EINDE BERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilbert Ransz, RIVM Communicatie, telefoon 030-2744288.

meer informatie

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971