Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Bizar weerjaar in weermagazine
29 december 2006 - Bizar, zo noemt hoofdredacteur Frank van der Laan 2006 in de nieuwste Weermagazine. Na een koud eerste kwartaal werd het toch nog het warmste jaar ooit. De zomer en vooral de herfst sprongen eruit. Het Weermagazine gaat uitvoerig in op de warmterecords.
Het Weermagazine voor de weerliefhebber
Het Weermagazine voor de weerliefhebber
Sneeuw op de Vaalserberg
Ook op het fenomeen sneeuw passeert de revue. Ondanks de geringe hoogteverschillen blijken onze heuveltjes, zoals de Posbank en de Vaalserberg, wel degelijk van belang voor het lokale klimaat en het aantal dagen waarop er sneeuw ligt. Over het algemeen geldt dat per 100 meter stijging de temperatuur met 0,6 tot 1,0 daalt. Op de toppen kan het dus net vriezen, terwijl in de 150 tot 200 meter lager gelegen dalen de eventuele sneeuw smelt.

Zachte winters houden dieren uit hun winterslaap Bioloog en oud-KNMI meteoroloog Baltus Zwart schrijft in Weermagazine over de winterslaap van dieren. Bedreigen zachte winters de winterslaap? U kunt de dieren zelf helpen met het creëren van een geschikte plek voor de winterslaap.

Zomer op de Zuidpool
RTL TV-weerman Reinier van den Berg gaat naar de andere kant van de aarde waar het nu zomer is. Maar zomer is een betrekkelijk begrip op Antarctica. "Toch zijn er gebieden op Antarctica waar je in de zomer zelfs in je T-shirt kunt rondlopen".

Verder in Weermagazine aandacht voor ballonvaren boven de Alpen (met prachtige fotro's van KNMI-meteoroloog Jacob Kuiper, die hij maakte boven Inzell), een bijdrage over de saaiste wolk van Nederland, over windenergie en het klimaat, het nieuwe satelliettijdperk (nu de eerste Europese polaire satelliet is gelanceerd), een boeiend verhaal uit de wolkengids van een bizarre reis door een onweerswolk en de weervragen, dit keer over ijsbloemen.

Proefnummer
Wilt u een gratis proefnummer van het Weer! Magazine? Stuur een e-mail naar weermagazine@xs4all.nl. Het Weer! magazine is ook verkrijgbaar via de website www.weermagazine.nl.

Eerste uitgave: 29-12-06