Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 22 december 2006

Archeologisch Spreekuur in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Lelystad - Op 29 december organiseert het Nieuw Land Erfgoedcentrum het laatste archeologisch spreekuur van het jaar 2006. Tussen 13:00 uur en 16:30 uur kunnen bezoekers hun vondsten laten onderzoeken door de deskundigen van het museum. Het afgelopen jaar troffen de archeologen van Nieuw Land een aantal bijzondere voorwerpen aan tijdens het spreekuur. Een opmerkelijke vondst was een hamerbijl aan die werd gevonden tijdens de aardappeloogst in 1990 in de omgeving van Tollebeek in de Noordoostpolder. Dergelijke hamers van het type Emmenhamer dateren uit het late Neolithicum en de vroege Bronstijd 2450 tot 1800 vC. De vinder van de bijzondere vondst heeft de hamer geschonken aan het provinciaal depot voor bodemvondsten Flevoland.

Een tweede bijzondere vondst was een geslepen stenen bijl, gemaakt van kwartsitische zandsteen en voorzien van een fraai geslepen snede. Het betreft een zogenaamde felsoval bijl, die dateert uit het late Neolithicum, 2450 tot 2000 vC. De bijl is in 1965 of 1966 gevonden op het zanddepot bij Swifterbant.

Denkt u ook in het bezit te zijn van een archeologische vondst? Weet u zeker of die steen die u ooit vond en die eigenlijk verdacht veel op een vuistbijl lijkt, wel een authentiek stukje gereedschap uit een ver verleden is? Elke laatste vrijdagmiddag van de maand kunnen bezoekers met hun vondst bij het Nieuw Land terecht. Archeologen van Nieuw Land, bijgestaan door leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, zullen de meegebrachte voorwerpen determineren. Als de aanwezige deskundigen geen raad weten met een vondst, zullen zij hun uiterste best doen om de melder door te verwijzen. Ook kan het voorwerp tijdelijk worden achtergelaten, zodat de archeoloog op zoek kan gaan naar een specialist binnen het vakgebied.

Gang van zaken

Het spreekuur duurt van 13.00 tot 16.30 uur. Bezoekers zich 's middags melden bij de receptie van Nieuw Land. Men wordt dan verwezen naar de archeologische werkruimte, waar een deskundige u te woord zal staan. Het is geen archeologische variant van "Tussen kunst en kitsch". Met andere woorden: de voorwerpen worden niet getaxeerd. Meent u echter een mooie gesp uit de Romeinse tijd, een mammoettand, een eeuwenoude munt of ander archeologisch voorwerp in de kast te hebben liggen, aarzel dan niet en kom er mee naar Nieuw Land!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthias van Olst tel: 0320-225904 of per e-mail: m.vanolst@nieuwlanderfgoedcentrum.nl

Nieuw Land Erfgoedcentrum
Oostvaardersdijk 01-13
Postbus 73, 8200 AB Lelystad


---- --