Ingezonden persbericht


Per abuis is gisteren een verkeerde, oud mailbericht verzonden. Hiervoor excuses. Het juiste persbericht is bijgevoegd. Het gaat over de 16.000ste bezoeker aan de kerststal in Weert.

Persbericht
28 december 2006

Nu al 16.000 bezoekers in grootste kerststal te Weert

Al meer dan 16.000 bezoekers hebben in de afgelopen anderhalve week de vrijstaande kerststal in Weert bezocht. Uit de eerste gegevens van een enquête blijkt dat het merendeel niet uit Weert zelf afkomstig is, maar uit de regio en ver daar buiten. Uit reacties van de bezoekers valt op te maken dat velen de kerststal positief waarderen. Een vergelijking met eerdere jaren waarin de kerststal in de naastgelegen St. Martinuskerk was opgebouwd, gaat volgens de meeste bezoekers niet op. In de kerk was de stal serener en meer een tafereel dat van een afstand was te bewonderen. Nu vinden de bezoekers het lopen door de kerststal een vondst, met name voor de kinderen is het een groot plezier. De kerststal wordt gezien als de grootste, vrijstaande kerststal ter wereld en is nog tot en met 7 januari te bezichtigen.

Het experiment om een dergelijk grote kerststal (400 m²) naast de St. Martinuskerk op te bouwen, is volgens de organisatie WinterWeert geslaagd te noemen. Het streven om 30.000 bezoekers naar het centrum van Weert te halen, lijkt te slagen. De kerststal is als Oosterse stad opgebouwd en heeft tot diverse reacties geleid: van moskee tot sprookjesstad. In ieder geval is duidelijk dat het geheel zeer diverse reacties oproept. Dat betekent ook dat iedereen de kerststal gezien moet hebben om er een goed oordeel over te kunnen vellen.

Kerstsfeer

Uit de eerste reacties van de bezoekers valt ook op te maken dat ze een meer 'winterse' sfeer in de stad hadden verwacht. Het ontbreken van een ijsbaan en kerstkramen wordt herhaalde malen genoemd. De organisatie WinterWeert heeft dit zelf ook geconstateerd en is inmiddels al begonnen te kijken of het herplaatsen van de ijsbaan en mogelijk kerstkramen voor de komende jaren een haalbare kaart voor deze organisatie is. Dit zou het initiatief van deze kerststal ook meer kunnen omlijsten.

Meer informatie over deze unieke kerststal is te vinden via de eigen website: www.kerststalweert.nl .