Rabobank Nederland

Rabobank verwerft 49 procent in Zambia National Commercial Bank PLC

De Nederlandse Rabobank en de Zambiaanse overheid hebben overeenstemming bereikt over de verwerving van 49 procent van de aandelen in de Zambia National Commercial Bank PLC (Zanaco) door de Rabobank. Deze deelneming is het gevolg van het privatiseringsprogramma van de Zambiaanse overheid waar Zanaco deel van uitmaakt. De Zambiaanse regering koos voor de Rabobank na een internationale tender. Deze keuze is onder meer gebaseerd op het feit dat de Rabobank het aantal kantoren van Zanaco wil uitbreiden, met name op het platteland. Daarnaast zal de Rabobank in een uitgebreid meerjarenprogramma investeren. Zanaco kan zich hierdoor ontwikkelen tot een vooraanstaande financiële dienstverlener in Zambia, hetgeen aansluit bij de privatiseringsdoelstellingen van de Zambiaanse overheid.

Rabobank wil met haar kennis, management en kapitaal de de financiële dienstverlening in Zambia professionaliseren. Dit komt de groei van het lokale bedrijfsleven en ondernemerschap ten goede. Door geld te lenen zijn ondernemende Zambianen in staat hun producten en afzet te verbeteren en meer inkomen te genereren. Meer inkomen en investeringen zorgen voor meer werkgelegenheid. Anders dan de andere banken in dat land heeft Zanaco ook veel kantoren op het platteland en draagt daarmee bij aan een verhoging van de levensstandaard daar.

De privatisering van Zanaco is een onderdeel van de economische hervormingen die de Zambiaanse overheid sinds 2001 met behulp van multilaterale internationale
financieringsinstellingen aan het doorvoeren is.

De Zambia National Commercial Bank werd opgericht in 1969 en heeft zijn hoofdkantoor in Lusaka. De bank beschikt over een netwerk van ruim 50 vestigingen in Zambia en is daarmee de grootste consumentenbank van dat land. Er werken 1.100 medewerkers en de bank had op 31 december 2005 een nettovermogen van USD 384 miljoen.

De Zambiaanse overheid zal direct na de wettelijke en financiële afhandeling van de Rabobank transactie 25,8% van de aandelen aanbieden aan de Zambiaanse gemeenschap en geschikte lokale instellingen. Dit zal resulteren in een verdeling waarbij Rabobank 49% van de aandelen behoudt, de Zambiaanse overheid 25% van de aandelen in handen heeft en de Zambiaanse gemeenschap 26%. Zambia houdt hiermee een meerderheidsbelang in Zanaco.

Bert Heemskerk, voorzitter raad van bestuur Rabobank Groep is zeer verheugd met deze participatie. "Voor onze bank is deze deelname belangrijk in het kader van het Rabobank Development Program. Dit programma verschaft particulieren en ondernemers in de steden en op het platteland van ontwikkelingslanden toegang tot betaalbare financiële dienstverlening. We hebben al belangen genomen in plattelandsbanken in Tanzania en China. Moçambique staat op de nominatie voor 2007."

Zambia is de tweede deelname van Rabobank in een Afrikaanse bank in het kader van het Rabo Development Program. Heemskerk: "Rabobank ondersteunt hiermee plattelandsbanken die het in zich hebben door te groeien tot volwaardige financiële dienstverleners met een landelijk kantorennetwerk. Wij willen deze banken omvormen tot succesvolle retailbanken voor onder meer agrarische bedrijven, naar het model van Rabo zelf in Nederland."
Eerder nam de Rabobank een belang in de Tanzaniaanse National Microfinance Bank en de Chinese United Rural Cooperative Bank in Hangzhou.

© Rabobank 2006