Ingezonden persbericht


Utrecht, 29 december 2006

Dierenbescherming biedt ondersteuning aan
ouderen met huisdieren

Dierenbescherming Utrecht Amersfoort is gestart met een project 'Dieren Utrecht & Ouderen', afgekort 'DUO'. Het project ondersteunt senioren die problemen hebben met de verzorging van hun huisdier. Dit kunnen zowel zelfstandig wonende ouderen als bewoners van verzorgingshuizen zijn.

De afkorting 'DUO' verwijst naar het onafscheidelijke koppel dat eigenaar en huisdier samen kunnen vormen. Voor menige oudere is de hechte band met een huisdier niet weg te denken voor de kwaliteit van zijn of haar leven. Ook uit onderzoek blijkt dat huisdieren een positief effect hebben op het geestelijk en lichamelijk welzijn van ouderen. Helaas kan ouderdom ertoe leiden dat mensen problemen krijgen bij de verzorging van een dier, en er daarom afstand van moeten doen. Anderen zouden graag een huisdier willen, maar durven dit niet aan. Ze zijn bang dat ze het dier niet de nodige zorg kunnen bieden of dat het dier hen zal overleven.

Het project DUO is bedoeld om deze mensen te ondersteunen. De oudere huisdiereigenaren die aan het project deelnemen, worden periodiek bezocht door vrijwilligers van de Dierenbescherming. Waar nodig kan hulp geboden worden bij bijvoorbeeld de kattenbak of caviakooi verschonen of met het dier naar de dierenarts gaan. Kan de eigenaar tijdelijk niet meer voor het dier zorgen, dan bemiddelt de Dierenbescherming bij het vinden van een gastgezin. Indien de bewoner de zorg voor het dier definitief niet meer kan dragen, dan wordt met hulp van de Dierenbescherming een nieuw huis gezocht. Daarnaast helpt de Dierenbescherming ouderen die daar interesse in hebben bij het adopteren van een ouder asieldier. Het is vaak moeilijk om voor deze dieren een nieuwe eigenaar te vinden, waardoor ze noodgedwongen hun oude dag in het asiel slijten.

Op dit moment nemen in Utrecht zes verzorgingshuizen en twee verpleeghuizen deel aan het project. Zelfstandig wonende ouderen kunnen zich aanmelden via Stade, een Utrechtse organisatie voor vrijwillige thuishulp of rechtstreeks bij de Dierenbescherming via DUO-coördinator MiekeRijken@hetnet.nl of tel. 030 - 246 88 66. Ook als u als vrijwilliger een handje wilt helpen kunt u contact opnemen met de Dierenbescherming. In 2007 start het project in Amersfoort.



Ingezonden persbericht