Peter Engels schildert portret van Roger Moore


BRASSCHAAT, 20061229 -- Reeds sinds zijn jeugd koesterde Peter Engels een bijzondere bewondering voor acteur Roger Moore toen die nog samen met Tony Curtis het avontuurlijke duo The Persuaders (De Versierders) speelde. Peter Engels ontmoette Roger Moore eerder toevallig tijdens een strandwandeling in Denemarken waar Moore een zomerhuis heeft, pal aan het strand. Nu is Roger Moore de volgende in Peter Engels portretten reeks.

Op het grote schilderij (100 x 100 cm) staat een close-up van Sir Roger Moore in zijn gloriejaren, toen hij de rol vertolkte van James Bond. Nu is hij ambassadeur van UNICEF. Een grappige anecdote is, dat hij de radiostem was in de remake van The Saint met Val Kilmer in de hoofdrol. Roger Moore wordt op 14 oktober 2007 80 jaar! Dit schilderij is een ode aan zijn persoonlijkheid, zijn Britse charme en zijn levenswerk. Here's to you, Mister Moore!

Het figuratieve oeuvre van kunstschilder/portrettist Peter Engels breidt steeds verder uit. "Ik schilder veel landschappen, doe ik trouwens nog. Maar portretten zijn mijn echte passie."

Eerder schilderde Peter Engels reeds John F. Kennedy en Marilyn Monroe. En met deze laatste was de toon gezet: Peter Engels lijkt wel in een sepia-periode te zijn terechtgekomen. "Alles is in kleur," zegt hij. "En daarom heeft sepia iets apart. Het onderstreept nog eens extra het artistieke van het schilderij. En mede door de periode waaruit de geportretteerden stammen, noem ik ze mijn vintage-portretten. Het zijn immers stuk voor stuk knappe koppen die de tijd trotseren. Neem nu The Beatles. Ik maakte een portret van John Lennon, Paul MacCartney, Ringo Starr en, euh, hoe heet hij (lacht), George Harrisson. Het zijn vier aparte doekjes. Je kan ze naast of boven elkaar hangen of in een vierkant."

Maar ook iconen als Brigitte Bardot en Elvis Presley horen in dit rijtje van vintage-portretten thuis. "Mijn favoriet portret is Roger Moore. Is het omdat ik een Bond fan ben? Wellicht. Maar hij heeft vooral mooie lichten en huidtextuur, vind ik."

Het is niet de eerste keer dat Peter Engels Toots Thielemans portretteert. "Jaren geleden maakte ik reeds een portret van Toots. Maar toen was het in kleur. Felle kleuren zelfs. Ik vind hem een innemende persoonlijkheid. Verschillende keren zag ik hem optreden. Enig. Zo iemand verdient om geschilderd te worden. En ik wilde hem in volle actie.

We vroegen ons af waarom Ernest Hemingway in het rijtje thuishoort. "Hemingway was en getalenteerd schrijver. Ik heb boeken van hem gelezen en ben zijn huis op Key West en op Cuba gaan bezoeken. Op Key West heb ik trouwens zijn cottage, dat nu een museum is, geschilderd. Ik weet niet of u het ziet maar in de ogen van het Hemingway schilderij zit weemoed, maar ook kracht en doorzettingsvermogen. Dat wilde ik erin kunnen leggen. Opvallend vind ik zijn witte, golvende haar dat hij over zijn kalende voorhoofd kamde. Een geniaal man."

Ursula Andress is het enige portret waar Peter Engels meer dan alleen een close-up van het hoofd schilderde. "Het cult-beeld van Ursula Andress die met die schelpen uit de oceaan komt is uniek. Daarom moest er meer dan alleen een knappe kop op dit doek. Sfeer en uitstraling. Daar gaat het om. Ik werk aan een grote tentoonsteling en zoek daarvoor een uitzonderlijke locatie die de sfeer van de werken nog versterkt. Tja, het zijn ook bijna allemaal grote doeken. Die vragen ruimte en sfeer."

Peter Engels kan op een of andere wijze heel veel karakter en expressie leggen in zijn doeken. Zowel de landschappen als de portretten tonen een vaste hand die de juiste toets op de juiste plaats aanbrengt.

info? www.peterengels.be
bekijk o.a. Brigitte Bardot, Elvis Presley, Ernest hemingway, Ursula Andress, Toots Thielemans en Julia Roberts, Mahatma Gandhi





Peter Engels