SGP/ChristenUnie fractie in Provincie Zuid-Holland

PERSBERICHT

Den Haag, 29 december 2006

SGP/ChristenUnie Zuid-Holland protesteert tegen sloop historische werf

De SGP/ChristenUnie fractie in Zuid-Holland is zeer ontstemd over de sloop van een gedeelte van de historische scheepswerf in Krimpen aan den IJssel. Hiermee verdwijnt het laatste nog intact zijnde historische scheepswerfterrein langs de Hollandse IJssel.

Enkele jaren geleden nog, besloten de gemeente en de provincie dat de nu gesloopte dwarshelling, samen met de bijbehorende werfschuren grote cultuurhistorische waarde hebben en ingericht zouden worden als museum. Door het slopen van de dwarshelling verliezen de schuren (rijksmonumenten) hun ensemblewaarde. De werf is eigendom van de firma Joh. Van Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel.

Namens de SGP/ChristenUnie hebben de statenleden Gerrit Wim van Veelen, Servaas Stoop en Anrdries van Dijk schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Men wil graag weten wie verantwoordelijk is voor de sloop en wat de provincie heeft gedaan om sloop te voorkomen. Daarnaast wil de fractie weten wat de status van de rijksmonumenten heeft en hoe de cultuurhistorische waarde alsnog behouden kan blijven.