Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Geen tranen om Saddam, wel kantekeningen bij proces en doodstraf

30-12-2006 * "Met het ophangen van Saddam Hoessein is aangetoond dat Irak nog een lange weg te gaan heeft," concludeert SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel. "Om de dood van deze brute dictator zal ik uiteraard geen traan laten, maar ik ben er van overtuigd dat een levenslange gevangenisstraf beter was geweest, ook voor Irak. Beschaafde landen hangen immers geen mensen op, dat doen vooral primitieve dictaturen."

Saddam Hoessein is veroordeeld en geëxecuteerd wegens het laten afslachten van 148 Irakezen nadat op hem een moordaanslag was gepleegd. Van Bommel: "Ik vind het treurig dat Saddam geen verantwoording heeft moeten afleggen aan alle overige slachtoffers en nabestaanden, bijvoorbeeld over de duizenden Koerdische doden van de gasaanval op Halabja in 1988 en de 180.000 doden van de Anfal-campagne. De procesgang tegen Saddam was nu een juridisch vluggertje ten bate van politieke doelen."

Dat de doodstraf is uitgevoerd op de dag van het offerfeest, vindt Van Bommel onverstandig. "Voor moslims is dit, met het suikerfeest, het belangrijkste islamitische feest. Velen zullen het als schokkend ervaren dat hij juist vandaag is opgehangen. Bovendien zal dit voor Saddam's aanhangers zijn martelaarsschap vergroten en ook dat is een slechte zaak."

Van Bommel had het liefst gezien dat Saddam door een internationaal Irak-tribunaal was veroordeeld. "Dan had hij over veel meer misdaden verantwoording moeten afleggen. Ik denk dat dit beter was geweest voor het verwerkingsproces van de bevolking van Irak. Ook was het draagvlak voor het eindoordeel dan groter geweest en had hij levenslang in plaats van de doodstraf gekregen."

"Beschaafde landen schaffen de doodstraf af," zegt Van Bommel. "Ik hoop dat ook in Irak snel deze barbaarse straf wordt afgeschaft, dat zou een belangrijke stap vooruit zijn voor het land. Zonder uitzondering dient tenuitvoerlegging ervan te worden veroordeeld. Het feit dat Balkenende en Bot begrip tonen voor de galgdood van Saddam is beschamend. Bij een principiële afwijzing van de doodstraf moet je geen begripvolle kanttekeningen plaatsen."