Gemeente Tiel


Jaarwisseling in gemeente Tiel

Het einde van het jaar is weer in zicht. Traditioneel luiden we het nieuwe jaar in met vuurwerk en champagne. De gemeente neemt een aantal maatregelen om alle feestelijkheden rond oud en nieuw zo rustig mogelijk te laten verlopen. Het zijn maatregelen die de gemeente elk jaar neemt. Hieronder staat alle informatie op een rij:

Glas-, papier- en kledingcontainers
Na overleg tussen AVRI en gemeente Tiel, verwijdert de AVRI vlak voor de jaarwisseling alle containers, inclusief de glascontainers. De afgelopen jaren zijn de glascontainers blijven staan en die werden vlak voor de jaarwisseling geleegd. Dit gaf problemen omdat de lege containers werden omgegooid en er veel glas bovenop gezet werd. Houd er dus rekening mee dat de containers tijdelijk verwijderd zijn. Neem glasafval weer mee naar huis en bied het na de jaarwisseling weer aan. Laat het niet op de plaats van de container achter.

Huisvuil- en puincontainers
Staat uw huisvuilcontainer normaal gesproken aan of nabij de openbare weg? Verwijder deze container dan op oudejaarsavond van de openbare weg. Tijdens de laatste jaarwisselingen zijn opvallend veel containers weggehaald en vernield of in brand gestoken. Puincontainers en zakelijke vuilcontainers bij bedrijven moeten op oudejaarsdag geheel worden geleegd en zo mogelijk worden verwijderd. De inhoud van dergelijke containers kan in zo'n nacht immers aanleiding zijn voor brandstichting of vernieling en moet dus worden voorkomen. Indien een gevaarlijke situatie wordt geconstateerd wordt het vuil afgevoerd en zullen de kosten worden verhaald op de overtreder.

Hondenpoepbakken
Dit jaar worden ook de speciale hondenpoepbakken en de dispensers voor de poepzakjes vlak voor de jaarwisseling verwijderd en op 2 januari weer teruggeplaatst. Hondenbezitters doen er verstandig aan vroegtijdig extra zakjes mee te nemen. Omdat op de meeste plaatsen ook de binnenbakken uit de gewone afvalcontainers worden verwijderd, worden alle hondenbezitters verzocht de gebruikte poepzakjes thuis in de afvalcontainer te gooien. Voor alle duidelijkheid: het is ook in deze periode niet toegestaan om de poep te laten liggen!

Bewaking schoolgebouwen tijdens feestdagen
Door ervaring wijs geworden laat gemeente Tiel, in overleg met de schoolbesturen, alle schoolgebouwen bewaken. Helaas moet worden vastgesteld dat ook schoolgebouwen steeds meer het doelwit zijn van vandalisme. Jaarlijks moeten tienduizenden euro's besteed worden aan het herstellen van schade door inbraak, diefstal, vandalisme, onachtzaamheid en baldadigheid. Tijdens de feestdagen worden de schoolgebouwen en de directe omgeving dagelijks in de gaten gehouden. Ook willen wij graag een beroep doen op omwonenden: Mocht u iets vreemds ontdekken in of bij school dat u niet helemaal vertrouwt, meldt dit dan bij de politie, telefoon: (0900) 88 44.

Vreugdevuren en autobanden
Politie en gemeente halen uit voorzorg, in de periode tussen Kerst en oud en nieuw, banden op bij plaatsen waarvan bekend is dat daar banden worden opgeslagen. Dit gaat altijd gepaard met een schikking of een proces-verbaal. Indien u weet dat ergens autobanden worden opgeslagen, kunt u dat - desgewenst anoniem - doorgeven aan de politie op telefoonnummer (0900) 88 44. Ook wanneer u banden heeft opgeslagen maar inziet dat dit niet verstandig is, kunt u ze alsnog af laten voeren. Een bekeuring kan dan achterwege blijven. Wanneer uiteindelijk toch schade ontstaat als gevolg van vreugdevuren, zal geprobeerd worden de schade aan het wegdek en andere gemeente-eigendommen te verhalen op de overtreders. Ook dit jaar zullen tijdens de jaarwisseling alle zogenaamde vreugdevuren onmiddellijk worden gedoofd.

Gratis taxivervoer definitief voorbij
Nadat vorig jaar al was besloten om te stoppen met het gratis taxivervoer vanuit de binnenstad, heeft de gemeente Tiel nu ook het gratis vervoer vanaf het feest van Jong Gelre bij café de Tol in Kapel-Avezaath beëindigd. Er werd te weinig gebruik van gemaakt. Bovendien is gelukkig ook de noodzaak voor het gratis vervoer niet meer aanwezig. Jaren geleden is deze service in het leven geroepen om bezoekers van de diverse nieuwjaarsfeesten na afloop zo snel mogelijk gratis naar huis te brengen, om te voorkomen dat vernielingen werden aangericht. In het verleden bleek dit een zeer succesvolle en gewaardeerde maatregel. De laatste jaren is er nog altijd weinig sprake van vernielingen in de nieuwjaarsnacht, maar het aantal vervoerde personen liep ieder jaar terug. In verhouding maakten de bezoekers van het feest bij café De Tol nog redelijk gebruik van het taxivervoer en daarom is het vorig jaar nog niet beëindigd. Bij het laatste feest was het aantal vervoerde echter ook onvoldoende afgezet tegen de kosten en het ontbreken van de noodzaak.

Met Oud en Nieuw uit in Tiel? Kaartje kopen!
Vrijwel alle cafés in Tiel die in het weekend onderdak bieden aan het Tielse uitgaanspubliek zijn ook gewoon geopend tijdens de jaarwisseling. Dit betekent dat iedereen die oud en nieuw niet thuis wil vieren ergens in Tiel terecht kan voor een gezellige nacht. Ook organiseert Jong Gelre weer hun jaarlijkse feest in de Tol in Kapel-Avezaath. Dit feest wordt vooral bezocht door jongeren uit Wadenoijen en Kapel-Avezaath. Voor bijna alle cafés geldt dat bezoekers alleen naar binnen kunnen met een toegangsbewijs dat in de voorverkoop moet worden gekocht. Groot voordeel van dit systeem is dat niet meer mensen zullen worden toegelaten dan dat vooraf met de brandweer is bepaald.

Adresgegevens
Bezoekadres: Achterweg 2, 4001 MV Tiel
Postadres: Postbus 6325, 4000 HH Tiel.

Het bezoekadres van Politie Team Gelderland Zuid is: Prinses Beatrixlaan 23 in Tiel.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 21 december 2006