Ingezonden persbericht

Nieuws uit Doel

Nieuws en standpunten over het dorp dat niet weg wil

Electronische nieuwsbrief van Doel 2020 - 28 december 2006 - jg. 9 - nr. 6

----------
Inhoud:

* Editoriaal: 'Een half mislukt dok'
* Flauwe cijfers aan Deurganckdok bevestigen leefbaarheid Doel
* Illegale slopingen in Doel
* Een dorpsdichter voor Doel - laatste oproep
* Laatste zwaluwen verkiezen Doel
* Historische Rubenshoeve is niet meer
* Pastoor Kristiaan Verstraete overleden
* 'Rijk polderland verdwenen onder baggerzand'
* Naar een verlenging van het woonrecht?

----------
Editoriaal : 'Een half mislukt dok'

Moet Doel weg voor een half mislukt dok? Die vraag stelde de hoofdredacteur van het Laatste Nieuws in zijn edito op 25 november.

Volgens Luc Van der Kelen zijn er bij het succesverhaal dat de voorbije jaren werd opgehangen over het Deurganckdok heel wat kanttekeningen te maken.

Drieduizend havenarbeiders zocht het Havenbedrijf in Antwerpen om de explosie van het containerverkeer in het Deurganckdok aan te kunnen. 1.250 in totaal werden er al opgeleid. Maar de werkloosheid bij de havenarbeiders ligt anderhalve keer hoger dan een jaar geleden. "Ze zijn", aldus Van der Kelen, "opgeleid om te gaan doppen".

De nieuwe trafieken blijken plots niet zo massaal uit Rotterdam naar Antwerpen te komen. En als de Antwerpse haven al containertrafiek wint (8 procent in totaal dit jaar, dat is de helft van de prognoses), gebeurt dat in de oude dokken op de rechteroever en dus niet in de voormalige polders op de Linkeroever.

Vooralsnog zit men in het Deurganckdok nog maar aan een 800.000 containers, ver van de zes miljoen die het dok op maximumcapaciteit aankan...

Dat is de realiteit op de vooravond van het jaar dat de Vlaamse Regering een beslissing wil nemen over de verdere toekomst van het Scheldedorp Doel. Wat die beslissing ook wordt, geen zinnig mens die ook maar één argument kan bedenken voor de aanleg van een twééde getijdendok waardoor Doel zou moeten verdwijnen. Maar zoals Luc van der Kelen schrijft: "Er zijn er in Antwerpen die het blijkbaar altijd groter zien dan strikt noodzakelijk is."

Men kan echter zijn ogen niet blijven sluiten voor de realiteit. Het Vlaams Parlement moet bijgevolg een einde maken aan de zinloze vernielingen van waardevol patrimonium in Doel, én de stuitende manier waarop dit waardevol historisch dorp bewust onleefbaar wordt gemaakt.

Alleszins positief is dat voor het eerst in jaren een - representatieve - delegatie van Doelenaars opnieuw aan tafel zit met het gemeentebestuur van Beveren. Doel: de leefbaarheidsproblemen in het dorp aankaarten. Dat die gesprekken niet rimpelloos verlopen is duidelijk, maar het siert het college dat het op zijn minst het gesprek aangaat. Dat is iets wat we - ondanks al de ronkende verklaringen over inspraak en participatie - van de andere betrokken overheden niet kunnen zeggen. We kunnen alleen maar hopen dat het Bevers voorbeeld ook, eindelijk, in hogere regionen navolging krijgt.

Doel 2020

----------
Nieuwjaarsreceptie van Doel 2020 en alle vrienden van Doel op zaterdag 20 januari in De Doolen (vanaf 19.00u). U bent van harte welkom!

----------
Flauwe cijfers aan Deurganckdok bevestigen leefbaarheid Doel

Volgens havenbaas Eddy Bruyninckx zal het derde deel van het Deurganckdok ten vroegste in 2008 worden gebouwd. Daarmee komt er opnieuw uitstel voor de voltooiing van een dok dat "hoogdringend" was. Er is met andere woorden geen economische noodzaak om de Doelse dorpskern op te ruimen en het dorp kan zeer goed leefbaar zijn.

Volgens Bruyninckx wordt momenteel aan het Deurganckdok 800.000 TEU overgeslagen terwijl het dok goed is voor zo'n 7,5 miljoen TEU. Maar dat belet Bruyninckx niet om te blijven pleiten voor de aanleg van een nog veel groter containerdok, een dok dat parallel met het Deurganckdok moet aangelegd worden en dwars over het Scheldedorp Doel moet komen. Mogen wij ons luidop afvragen of de heer Bruyninckx ze eigenlijk allemaal nog op een rijtje heeft?

Voor het Deurganckdok werden 1.500 havenarbeiders extra opgeleid. Maar werk is er amper. Bovendien blijkt de toename van containertrafiek zich vooral achter de sluizen te bevinden. Met de cijfers die nu worden neergezet blijkt overduidelijk dat de havenplanners het toch wel bijzonder groots gezien hebben. Te groots waarschijnlijk want om de miljoenen containers die men hoopt te kunnen ontvangen ook op hun bestemming te krijgen, ontbreekt zelfs de benodigde infrastructuur.

Voor Doel 2020 zijn de voorliggende cijfers van het havenbedrijf een illustratie van het compleet gebrek aan realiteitszin bij sommige havenplanners. Doel 2020 roept dan ook op tot bezinning en pleit voor een realistische benadering van de havenuitbreiding. Die moet niet vertrekken van de tekentafels bij het havenbedrijf maar moet uitgaan van zuinig grondgebruik. En rekening houden met de mensen die in de Wase polders wonen.

Met de voorliggende cijfers wordt bovendien duidelijk dat er geen enkele reden meer is om het dorp Doel te laten verdwijnen. Een dorp dat tot op de dag van vandaag nog altijd 400 zielen telt. Doel 2020 dringt er in die zin op aan dat de Vlaamse overheid de nodige middelen vrijmaakt om het historische dorp te herwaarderen. Dat noch het Vlaams gewest, noch de Antwerpse havenautoriteiten de meerwaarde inzien van een historisch Scheldedorp aan de rand van de haven is ronduit onbegrijpelijk.

----------
Illegale slopingen in Doel

Vlak voor het kerstweekeinde werden in Doel twee perfect bewoonbare woningen professioneel 'onbewoonbaar' gemaakt. Opdrachtgever was de beruchte 'Maatschappij Deckers'.

De houten ramen (Pastorijstraat) en de aluminium ramen (Scheldemolenstraat) werden met geweld uit de gevel geduwd en bevinden zich vernield binnen de woonruimten.

Deze werken werden uitgevoerd door de bvba Smet Robert en zonen, aannemings- en verhuurbedrijf, Kreek 106, 9130 Kieldrecht, tel 03-773 54 69. Deze aannemer was eerder belast met de afbraak van de woningen tengevolge van de slopingsbevelen afgeleverd door de burgemeester van de gemeente Beveren. Voor de woningen die onbewoonbaar werden 'gemaakt', bestaat echter géén slopingsbevel. Er is ook geen slopingsvergunning voor afgeleverd.

Het verzoek tot onmiddellijke uitvoering van deze werken werd per fax medegedeeld aan de betrokken aannemer, door de Maatschappij voor het Grond- en Industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied, en was getekend door de gedelegeerd bestuurder. Op welke basis kan die bevelen om gebouwen (in casu woonruimten 'building' en handelshuis-'bakkerij') onbewoonbaar te maken ?

Voor deze handelswijze dient de gemachtigde ambtenaar van stedenbouw te Gent, in toepassing van het decreet op de ruimtelijke ordening van 18 juli 1999, een slopingsvergunning af te leveren. In afwachting van deze 'formaliteit' moeten de woningen gescreend worden, niet slechts op hun bewoonbaarheid, maar op het feit of sloping in de toestand waarin ze zich bevinden de enige oplossing is.

Tenslotte, en hier knopen wij aan bij de toespraak van Albert II, is het niet overbodig te beklemtonen dat de woonkern Doel, nog steeds woongebied is, in toepassing van het Gewestplan Sint-Niklaas-Lokeren vastgesteld bij Koninklijk Besluit van 7 november 1978. Zulks houdt in dat al de te treffen maatregelen van welke overheid dan ook dienen te kaderen in de stedenbouwkundige bestemmingen die daaromtrent onverminderd van toepassing blijven.

Met Koning Albert II in zijn kerstboodschap van 2006 zeggen wij dat niemand vrijuit kan gaan die handelt in strijd met de wet.

----------
Een dorpsdichter voor Doel - laatste oproep

Zie het origineel

----------
Colofon

Verantwoordelijke uitgever: Ferdinand De Bondt, Pr. Josephine-Charlottelaan 31, 9100 St-Niklaas

Info Doel 2020

* Algemeen adres (ook voor abonnementen 'Nieuws uit Doel'): Doel 2020, Rudi Van Buel, p/a Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, tel. 03-575 88 11 (na 18u), e-mail: rudiger.van.buel@village.uunet.be.

* Bankrekening: 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht. Voor onze Europese vrienden IBAN: BE26 - 4186 - 0588 - 9129 en BIC: KRED BEBB (geen extra kosten indien u in euro stort).

* Redactie 'Nieuws uit Doel': Paul Maes, Nijken 18, 9400 Denderwindeke, tel. 054-34 20 61, e-mail: nieuwsuitdoel@advalvas.be.

* Voordrachten: Jan Creve, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, tel. 03-773 28 33, jan.creve@tiscali.be.

* Werkgroep Bewoningsrecht: Marina Apers, Scheldemolenstraat 61, 9130 Doel, tel. + fax 03-575 88 62, marina.apers@belgacom.net

* Wandelingen en dagprogramma's: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71

* Gemeenschapshuis De Doolen, Engelsesteenweg 8 te Doel: alle dagen open van 12 tot 22u behalve op dinsdag en woensdag. Voor gebruik: tel. Johan De Vriendt, 0479-99 06 71, info@vrijbuiter.org.

Internet

* www.doel2020.org.

* Over Doel en zijn geschiedenis: home.tiscali.be/be065885

* www.duimenvoordoel.org

Werkgroep bewoningsrecht & juridische hulp

Doelenaars kunnen terecht bij de advocaten van Doel 2020 voor juridische hulp of advies i.v.m. onteigeningen, huurproblemen of het woonrecht. Meld je bij Marina Apers (Scheldemolenstraat 61, tel. + fax: 03/575 88 62, marina.apers@belgacom.net), die de zaak zal doorspelen. Ook kandidaat-inwoners kunnen daar terecht.

Een dag in Doel voor groepen

Wil je met je vereniging of vrienden een aangename dag doorbrengen in het pittoreske Doel en in de Scheldepolders? Doel 2020 organiseert voor groepen een volledig dagprogramma, dat je zelf kunt samenstellen: een bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinge, de kerncentrale, een rondleiding in het dorp, een fietstocht langs de Schelde... Onze gidsen-inwoners leiden je door hun dorp tot aan de werf van het Deurganckdok, en besluiten de dag in de voormalige gemeenteschool die gerestaureerd werd tot een gemeenschapscentrum. Desgewenst leggen wij voor jou contacten met een café, een restaurant enz. Meer informatie: Maurice Vergauwen, Camermansstraat 12, 9130 Doel, tel. 03-575 81 71, rudiger.van.buel@village.uunet.be.

Wij hebben uw financiële hulp broodnodig !

Help ons onze juridische strijd verder te zetten en deze nieuwsbrief nog ruimer te verspreiden. Alle beetjes helpen om Doel op de kaart te houden! Je kan storten op rek. nr. 418-6058891-29 van Doel 2020, Oud-Arenberg 111, 9130 Kieldrecht, met vermelding "steun".

Verspreid ons van Veurne tot Maaseik

Met deze tweemaandelijkse nieuwsbrief wil Doel 2020 iedereen in Vlaanderen bereiken die met Doel sympathiseert (of invloed kan uitoefenen). Ken je mensen die dit zouden moeten ontvangen, stuur dan hun adres (er is ook een papieren versie) of e-mailadres aan: Rudi Van Buel, Engelsesteenweg 80, 9130 Doel, rudiger.van.buel@village.uunet.be. De opgemaakte papieren versie kan je thuisgestuurd krijgen door storting van 5 euro op rek. nr. 418-6058891-29 m.v.v. "papieren nieuwsbrief".

----------
Dit is de e-versie van 'Nieuws uit Doel'. Een opgemaakte pdf-versie kan je downloaden op www.doel2020.org (archief nieuwsbrief). Wil je deze nieuwsbrief helemaal niet ontvangen, stuur dan een bericht aan rudiger.van.buel@village.uunet.be met als onderwerp 'Geen Nieuws uit Doel' en we schrappen je meteen van onze lijst. Als je deze nieuwsbrief tweemaal ontvangt, schrijf dan '1 x Nieuws uit Doel' als onderwerp.