Politie Midden- en West Brabant

Resultaten SMS-Alert in 2006

TILBURG, 31 december 2006

Op 31 december 2006 stuurde de Politie Midden & West Brabant een SMS-Alert bericht aan alle ongeveer 57.000 deelnemers. Het SMS-bericht vermeldde kort de resultaten van het afgelopen jaar. Waarbij de politie de hoop uitsprak voor een verdere goede samenwerking in 2007.

De afgelopen 12 maanden maakte SMS-Alert flinke sprongen. Van een project dat begin van het jaar alleen nog in het district Tilburg actief was, naar een project dat nu in de hele regio Midden & West Brabant actief is.

Het middel is in 2006 121 keer ingezet voor onder ander vermiste personen, vermiste kinderen, opsporingsberichten na
overvallen/inbraken etc., verzoeken om tips en voor
preventiedoeleinden. Door oplettende burgers die aan het project deelnemen, zijn in totaal 9 vermiste kinderen en 6 vermiste personen teruggevonden. Verder arresteerde de politie een inbreker naar aanleiding van binnengekomen tips.

Naast deze gemakkelijk te herleiden (harde) successen, mag ook gesproken worden van successen in de vorm van alle tips die binnenkwamen na de verzending van elk SMS-bericht. Hieruit blijkt dat de mensen alerter zijn na het ontvangen van een bericht.

Terugblik 2006

Veel tips kwamen binnen naar aanleiding van een SMS-Alert bericht in Prinsenbeek en omgeving. Dit gebeurde na een poging tot ontvoering van twee kinderen. Helaas heeft dit (nog) niet geleid tot de aanhouding van de dader(s). Maar alle deelnemers waren op dat moment direct gewaarschuwd en daarmee ook alert.

Ook is dankzij SMS-Alert mogelijk een ernstig zedendelict voorkomen. Een vermist meisje werd aangetroffen door een deelnemer in het bijzijn van een onbekende man. Uit de verklaring van het meisje bleek dat de man beslist geen goede bedoelingen had.

Bij een grootscheepse zoekactie naar een vermist 2-jarig kind werd het middel ingezet. Meteen na ontvangst van dit SMS-bericht zijn verschillende mensen in groepen gaan zoeken naar het kind. Na korte tijd werd de peuter gevonden.

Na de verdwijning van een gevaarlijke korenslang in Hilvarenbeek is de directe omgeving meteen gewaarschuwd via SMS-Alert.

Dankzij tips van deelnemers, kon de bestuurder van een gestolen auto worden aangehouden. Verder politieonderzoek wees uit dat deze persoon betrokken was bij een reeks inbraken.

Preventie in 2006

In 2006 verstuurde de politie 21 preventieberichten, waarin onder andere werd gewaarschuwd voor de verkoop van beveiligingsinstallaties aan de deur, een man die kinderen lastig viel en voor een actieve schennispleger. Daar waar sprake was van een toename van het aantal inbraken kregen deelnemers het advies om deuren en schuurtjes goed af te sluiten. Een signalement werd verspreid van een dader van een poging tot verkrachting.
Drie keer ging een waarschuwing uit voor verloren (gevaarlijke) medicijnen.
Dit is slechts een greep uit de vele keren dat de politie SMS-Alert inzette.

Aanmelden

Aanmelden kan nog steeds door met uw mobiele telefoon een SMS-bericht met de tekst PMWB gevolgd door de postcode en huisnummer naar nummer 8844 te sturen (bijvoorbeeld: PMWB4904SX30).

- PMWB staat voor Politie Midden en West Brabant.
- De postcode moet bestaan uit 4 cijfers en 2 letters
- Het huisnummer mag alleen bestaan uit cijfers, zonder toevoegingen.

Na het verzenden van het bovenstaande sms-bericht ontvangt de aanmelder een sms-je terug. In dit sms-bericht staat een wachtwoord. Met het eigen 06-nummer en het wachtwoord kan de deelnemer zijn gegevens raadplegen of wijzigen op deze website.
Zo is het mogelijk om een tijdsperiode in te stellen wanneer men geen oproepen vanuit SMS-Alert wil ontvangen (bijv. tijdens de vakantie). Verder is zichtbaar welke sms-jes naar de ontvanger gestuurd zijn. Ook vind men hier de afmeldprocedure, voor het geval men geen sms-berichten meer wil ontvangen van de politie.

Kosten
De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel afgeschreven worden. Dat is het standaardbedrag dat aan de telefoonprovider wordt betaald voor een sms-bericht. Voor het ontvangen van sms-jes die door SMS-Alert verzonden worden, betaalt de ontvanger niets. (uitgezonderd berichten naar het buitenland).

Auteur: Jeroen Steenmeijer / Marielle Sevinga