Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Politie Midden en West Brabant (31/12)

OOSTERHOUT NB, 31 december 2006

Op de bon voor baldadigheid en belediging

ROOSENDAAL: De politie arresteerde zondag 31 december om 03.20 uur een 43-jarige inwoner van Roosendaal. De man werd door surveillerende agenten aangesproken omdat hij opzettelijk een fiets omver trapte op de Markt. De man vond dat de politie zich daar niet mee mocht bemoeien en ging over tot het uiten van beledigingen aan het adres van de agenten. Dat leidde tot zijn arrestatie. In het politiebureau kreeg hij proces-verbaal vanwege het plegen van baldadigheid en belediging.

BAARLE-NASSAU: Omstanders grepen in de nacht van zaterdag 30 december op zondag 31 december een vernieler in de kraag en droegen hem over aan de politie. Hij had van twee auto's de banden lek gestoken. Eén van de auto's stond op Belgisch grondgebied en de andere op Nederlands grondgebied. Vandaar dat ook de politie van Turnhout ingeschakeld werd. De verdachte is een 57-jarige inwoner van Gilze. Gezien de mate van dronkenschap waarin de man verkeerde, kon hij nog niet verhoord worden. De man is ingesloten.

Veelpleger opgepakt na winkeldiefstal

TILBURG: Een 23-jarige Tilburger is door de politie opgepakt en ingesloten nadat hij een winkeldiefstal pleegde in een supermarkt aan de Besterdring. De man stal zaterdagavond 30 december om 20.30 uur voor 10,- aan levensmiddelen en ging er vandoor toen het winkelpersoneel hem betrapte. Na een korte achtervolging kon de man ingerekend worden. De politie stelde hem in verzekering omdat het een zeer actieve veelpleger ging. De politie is deze veelplegers aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

TILBURG: Een geldboete van 130,- kreeg een winkeldievegge opgelegd nadat zij een fles Bacardi rum stal uit een winkel aan de Broekhovenseweg. Dat gebeurde zaterdag 30 december rond 15.45 uur. Het gaat om een 32-jarige vrouw uit Tilburg, die na het betalen van de geldboete weer in vrijheid is gesteld.

Resultaten SMS-Alert over 2006

Op 31 december verstuurde de Politie Midden & West Brabant een SMS-Alert bericht aan alle ongeveer 57.000 deelnemers. Het SMS-bericht vermeldde kort de resultaten van het afgelopen jaar, waarbij de politie de hoop uitsprak voor een verdere goede samenwerking in 2007. De afgelopen 12 maanden maakte SMS-Alert flinke sprongen. Van een project dat begin van het jaar alleen nog in het district Tilburg actief was, naar een project dat nu in de hele regio Midden & West Brabant actief is.

Het middel is in 2006 121 keer ingezet voor onder ander vermiste personen, vermiste kinderen, opsporingsberichten na
overvallen/inbraken etc., verzoeken om tips en voor
preventiedoeleinden. Door oplettende burgers die aan het project deelnemen, zijn in totaal 9 vermiste kinderen en 6 vermiste personen teruggevonden. Verder arresteerde de politie een inbreker naar aanleiding van binnengekomen tips.
Naast deze gemakkelijk te herleiden (harde) successen, mag ook gesproken worden van successen in de vorm van alle tips die binnenkwamen na de verzending van elk SMS-bericht. Hieruit blijkt dat de mensen alerter zijn na het ontvangen van een bericht.

Terugblik 2006
Veel tips kwamen binnen naar aanleiding van een SMS-Alert bericht in Prinsenbeek en omgeving. Dit gebeurde na een poging tot ontvoering van twee kinderen. Helaas heeft dit (nog) niet geleid tot de aanhouding van de dader(s). Maar alle deelnemers waren op dat moment direct gewaarschuwd en daarmee ook alert.
Ook is dankzij SMS-Alert mogelijk een ernstig zedendelict voorkomen. Een vermist meisje werd aangetroffen door een deelnemer in het bijzijn van een onbekende man. Uit de verklaring van het meisje bleek dat de man beslist geen goede bedoelingen had.
Bij een grootscheepse zoekactie naar een vermist 2-jarig kind werd het middel ingezet. Meteen na ontvangst van dit SMS-bericht zijn verschillende mensen in groepen gaan zoeken naar het kind. Na korte tijd werd de peuter gevonden.
Na de verdwijning van een gevaarlijke korenslang in Hilvarenbeek is de directe omgeving meteen gewaarschuwd via SMS-Alert.
Dankzij tips van deelnemers, kon de bestuurder van een gestolen auto worden aangehouden. Verder politieonderzoek wees uit dat deze persoon betrokken was bij een reeks inbraken.

Preventie in 2006
In 2006 verstuurde de politie 21 preventieberichten, waarin onder andere werd gewaarschuwd voor de verkoop van beveiligingsinstallaties aan de deur, een man die kinderen lastig viel en voor een actieve schennispleger. Daar waar sprake was van een toename van het aantal inbraken kregen deelnemers het advies om deuren en schuurtjes goed af te sluiten. Een signalement werd verspreid van een dader van een poging tot verkrachting.
Drie keer ging een waarschuwing uit voor verloren (gevaarlijke) medicijnen.
Dit is slechts een greep uit de vele keren dat de politie SMS-Alert inzette.

Aanmelden SMS-Alert
Aanmelden kan nog steeds door met uw mobiele telefoon een SMS-bericht met de tekst PMWB gevolgd door de postcode en huisnummer naar nummer 8844 te sturen (bijvoorbeeld: PMWB4904SX30).

- PMWB staat voor Politie Midden en West Brabant.
- De postcode moet bestaan uit 4 cijfers en 2 letters
- Het huisnummer mag alleen bestaan uit cijfers, zonder toevoegingen.

Na het verzenden van het bovenstaande sms-bericht ontvangt de aanmelder een sms-je terug. In dit sms-bericht staat een wachtwoord. Met het eigen 06-nummer en het wachtwoord kan de deelnemer zijn gegevens raadplegen of wijzigen deze website. Zo is het mogelijk om een tijdsperiode in te stellen wanneer men geen oproepen vanuit SMS-Alert wil ontvangen (bijv. tijdens de vakantie). Verder is zichtbaar welke sms-jes naar de ontvanger gestuurd zijn. Ook vind men hier de afmeldprocedure, voor het geval men geen sms-berichten meer wil ontvangen van de politie.

Kosten
De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel afgeschreven worden. Dat is het standaardbedrag dat aan de telefoonprovider wordt betaald voor een sms-bericht. Voor het ontvangen van sms-jes die door SMS-Alert verzonden worden, betaalt de ontvanger niets. (uitgezonderd berichten naar het buitenland).

Aanhoudingen na openlijk geweld

TILBURG: Ruzie in een horecagelegenheid aan de Heuvelring mondde uit in een openlijke geweldpleging. Bij de woordenwisseling in de nacht van zaterdag 30 december op zondag 31 december kreeg een 23-jarige man uit Casteren klappen en schoppen van twee personen. Hij werd rond 03.45 uur geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag. Het slachtoffer liep kneuzingen en verwonding op aan zijn gezicht. Op aanwijzingen van het slachtoffer en getuigen arresteerde de politie korte daarna een 29-jarige man uit Tilburg en een 19-jarige man uit Oosterhout. In het belang van het verdere onderzoek is het duo ingesloten en in verzekering gesteld.

SPRANG-CAPELLE: Een groep jongelui vernielde zaterdagavond 30 december om 21.30 uur een telefooncel aan het Raadhuisplein. De telefooncel werd met behulp van vuurwerk opgeblazen. Dankzij een oplettende getuige kon de politie meteen vier verdachten aanhouden Het gaat om drie jongens van 19 jaar en een van 18 jaar oud, allen afkomstig uit Sprang-Capelle. Korte tijd later arresteerde de politie ook nog een 21-jarige verdachte op zijn woonadres in Sprang-Capelle. Het vijftal is in voorlopige hechtenis genomen. De politie onderzoekt of zij mogelijk (mede-) verantwoordelijk zijn voor recente vernielingen in Sprang-Capelle. De politie verwacht overigens de komende dagen nieuwe arrestaties te verrichten.

Zeven arrestaties in Bredase uitgaansleven

BREDA: Politie, gemeente en horecaondernemers werken samen aan een veilig en gezellig Bredaas uitgaansleven. Daarvoor gelden spelregels voor de bezoekers van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien.
Zaterdagavond 30 december verliep rustiger dan normale zaterdagavonden De politie spreekt van een rustige en goede sfeer in het uitgaansgebied. Agenten belast met het horecatoezicht verrichtten zeven arrestaties.

Op 23.25 uur werd in de Visserstraat een minderjarige jongen (17 jaar) aangehouden die in het bezit was van een gebruikershoeveelheid harddrugs. Personeel van een horecagelegenheid stelde vast dat hij verdovende middelen bij zich had en droegen de jongen over aan de politie. De jongeman is na verhoor heengezonden, nadat zijn ouders geïnformeerd waren. Uiteraard zijn de drugs in beslag genomen.

Uit camerabeelden stelde de politie vast dat er rond 00.30 uur gehandeld werd in drugs in de Potkanstraat en op de Haven. Hierop volgde de arrestatie van een 17-jarige jongen uit Hooge Zwaluwe. De knul had 5 XTC-tabletten en een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich. Hij kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet. Ook zijn ouders zijn door de politie op de hoogte gesteld. Daarnaast werd een 19-jarige man uit Terheijden aangehouden. Bij had twee pillen en een wikkel met cocaïne/speed bij zich.

Om 01.50 uur liet een 18-jarige inwoner van Teteringen het op zijn arrestatie aankomen. De verdachte was onder invloed van alcohol en werd om die reden geweigerd bij een uitgaansgelegenheid in de Vismarktstraat. Hier was verdachte het blijkbaar niet mee eens en hij bleef de confrontatie opzoeken met enkele portiers. De politie kwam er aan te pas en sommeerde hem twee maal om te vertrekken. De jongeman voldeed niet aan deze vordering, wat leidde tot zijn aanhouding en een proces-verbaal.

Een 17-jarige Bredanaar onderging hetzelfde lot toen hij om 02.10 uur bij een dreigend opstootje in de Vismarktstraat weigerde te vertrekken.

Een 25-jarige man uit Etten-Leur was rond 04.15 uur zeer nadrukkelijk aanwezig in de Reigerstraat, waarbij hij de openbare orde verstoorde. Toen agenten hem aanspraken op zijn gedrag, beledigde hij de agenten. Hij werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau, waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt.

Om 04.35 uur rekende de politie een 23-jarige man uit Gouda in, nadat hij de politie zonder enige aanleiding ernstig beledigde. De man bleek in het bezit te zijn van soft-drugs en van traangas. Voor alle feiten kreeg hij proces-verbaal.

Verder kregen twee personen een bekeuring vanwege wildplassen.

Gezocht persoon opgepakt

TILBURG: De Tilburgse politie arresteerde bij een routinecontrole een 43-jarige Tilburger. Dat gebeurde zondag 31 december om 03.15 uur op de Bredaseweg. De man stond voor 12 feiten gesignaleerd in het opsporingsregister. Hij moest nog voor 1115,66 aan openstaande boetes betalen en 16 hechtenis uitzitten. De man is ingesloten en overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor de tenuitvoerlegging van de straffen.

Jongen (16) gewond door vuurwerkongeval

GOIRLE: Een 16-jarige jongen uit Goirle raakte 30 december rond 16.00 uur gewond bij het afsteken van vuurwerk op de Spinnerijstraat. Door nog onbekende oorzaak ontplofte het vuurwerk in zijn hand. Het ambulancepersoneel stelde vast dat de hand van de jongen, tussen duim en wijsvinger, was open gesprongen. Het was een lelijk verwonding maar er waren vermoedelijk geen pezen kapot. De jongen is door zijn ouders naar het ziekenhuis vervoerd om de wond te laten hechten. Het is onduidelijk om wat voor soort vuurwerk het ging. Tegenover agenten verklaarde het slachtoffer dat hij het vuurwerk gevonden had op straat en dat het direct bij ontsteking was afgegaan

Bij de meldkamer van de politie Midden en West Brabant kwamen tussen zaterdag 30 december 18.00 uur en zondag 21 december 15.00 uur circa 60 meldingen binnen over vuurwerkoverlast.

Auteur: Jeroen Steenmeijer