Deelgemeente Charlois Rotterdam


Nieuwjaarstoespraak deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst

Gisteravond, tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente Charlois in de Oude Kerk in Oud-Charlois heeft deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak uitgesproken. Hieronder volgt de volledige tekst van deze toespraak.

Dames en heren, voor ik begin met mijn nieuwjaarstoespraak wil ik u, voor zover ik dit nog niet bij uw binnenkomst heb kunnen doen, namens het dagelijks bestuur en de deelraad een zeer voorspoedig en vooral gezond 2007 toewensen.

Geachte aanwezigen, dames en heren,

Het jaar 2007 heeft zijn aanvang genomen. We laten alweer een jaar achter ons. Hopelijk hebben de laatste weken van het jaar 2006 de warmte en gezelligheid gebracht, zoals wij dat met elkaar voor ogen hebben bij het vieren van kerst en oud en nieuw. Fijn dat u tijd heeft vrijgemaakt om met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar.

Ik hou van Charlois, U ook? Het mooiste stuk van Rotterdam-Zuid. Vindt u ook niet?

En daar staan we vanavond en op wat voor plaats, rijk aan geschiedenis.

Dames en heren, welkom op deze bijzondere locatie. Het was jaren geleden ondenkbaar dat een receptie in een kerk zou plaatsvinden.

Het is vaak simpel geldgebrek dat veel kerkbesturen er toe dwingt om een stap te ondernemen en te onderzoeken, of de kerk ook voor andere maatschappelijk verantwoorde activiteiten een functie kan hebben.

Om met een bekende Nederlander te spreken: ieder nadeel heb ze voordeel. Het voordeel is in dit geval voor ons.

Wij mogen vandaag, na een net afgeronde renovatie, als eerste gebruikmaken van deze fantastische locatie, die sinds kort weer helemaal rijksmonument is geworden. Ondanks dat het gebouw nu deels een culturele bestemming krijgt, blijft er voor het onderhoud veel extra geld nodig. En de Stichting Oude Kerk, die zich bezighoudt met de instandhouding van de kerk, wil u graag laten weten dat iedere donatie welkom is. Bij de ingang staan hiervoor collectebussen opgesteld. Ik kan u ook mededelen dat de kerk formeel pas op 26 januari officieel heropend wordt.

Nu even terug naar het Charlois- of het Zuidgevoel.

Het is bijna onmogelijk dat u niet gehoord heeft van het Pact op Zuid. Kranten en bladen hebben er vol mee gestaan. Het gaat om een reeks van plannen die moeten leiden tot de revitalisering van delen van Rotterdam-Zuid. Plannen waar we samen met de corporaties de schouders onder gaan zetten. Er wordt zoveel over gesproken dat je je bijna af gaat vragen of er wel leven was vóór het Pact?

Natúúrlijk was er leven voor het Pact. Er gebeurde al heel veel voordat ooit iemand van het Pact op Zuid gehoord had. Maar: betere samenwerking, afstemming en nieuwe geldstromen moeten gaan zorgen voor nog meer vaart achter bestaande en de vele nieuwe projecten.

Bij een vergadering onlangs hadden we het inmiddels al over een bedrag van ca. 1,5 miljard euro extra investeringen in de komende tien jaar in Rotterdam-Zuid.

Wij voorzien alleen een wirwar van allerlei project- en stuurgroepen. Allerlei mensen die zich met hetzelfde willen bemoeien. Allerlei mensen en/of diensten, die vinden dat zij de belangrijkste motor achter alles zijn. Laten we vooral kritisch volgen wat men allemaal denkt voor Charlois te moeten bedenken. U, wij samen, weten als geen ander hoe we Charlois willen hebben. Wij wonen en leven er.

Pact op Zuid. Het maakt ook eigenlijk niet uit welke naam er aan gegeven wordt. Als de huidige en toekomstige bewoners van Zuid en dus ook van Charlois er maar wel bij varen. Dat is het allerbelangrijkste.

Die bewoners hebben we ook nodig als ambassadeur. Bent u al ambassadeur van Zuid? Nee? Dan kunt u vandaag uw kans grijpen door straks een boodschappentas mee te nemen en ook te gebruiken. Er zijn nu op heel Zuid bijna negentigduizend tassen uitgezet en we hopen dat de tas een herkenbaar beeld in het Rotterdamse straatbeeld en daarbuiten op gaat leveren.

Om bewoners te bewegen Charlois niet te verlaten en om anderen over te halen zich te vestigen, zal er ook een plan komen voor een stukje gebiedspromotie. Onderdeel daarvan zal onder andere een set met ansichtkaarten zijn met bijzondere plekjes in Charlois. De fotos die daarvoor gebruikt gaan worden verwachten wij van de inwoners zelf. Een aantal inzendingen hangt vanavond hier in de kerk. Als het goed is dan komen er in de komende tijd meer inzendingen. De mooiste tien komen in een mapje dat voor promotionele doeleinden gebruikt gaat worden.

Mooie, door een professionele fotograaf gemaakte fotos van allerlei bouw en groenprojecten in Charlois, zijn vanavond hier in deze ruimte te bekijken. En als u weggaat kunt u, behalve een boodschappentas traditiegetrouw ook weer ons eigen fotojaaroverzicht meenemen.

Behalve het oprichten van het Pact op Zuid gebeurde er het afgelopen jaar natuurlijk nog meer in onze deelgemeente.

Op het gebied van veiligheid kunnen we constateren dat volgens de jaarlijks gepresenteerde veiligheidscijfers de situatie in Charlois gemiddeld genomen langzaam verbetert. Waarbij direct de opmerking gemaakt dient te worden dat voor een aantal wijken geldt: vinger aan de pols en nog strenger optreden. En dat doen we dan ook. De deelraad heeft in december 2006 de wens uitgesproken dat uiterlijk 2010 er geen onveilige wijken meer zijn in Charlois. Daartoe hebben wij ons aanvalsplan aangescherpt. Niet alleen de politie-inzet zal in dit jaar toenemen door een lichte toename van de capaciteit, maar ook zullen alle partners in de veiligheid onder regie van de deelgemeente hun inzet verbeteren en op elkaar afstemmen. Extra ondersteuning wordt daarbij gegeven door stadsmariniers, onder andere werkzaam vanuit een eigen wijkpost (Tarwewijk en Oud-Charlois) en waar nodig met inzet van interventieteams op woningen en gerichte politieacties, zoals preventief fouilleren. Ook maken wij binnenkort bekend hoe wij met meer camerabewaking een gebied veiliger willen maken.

Op het gebied van bouwen en wonen is in Pendrecht, Zuidwijk en Heijplaat een succesvolle en niet te stuiten bouwstroom op gang gekomen. Wij zullen met de corporaties de vaart er in houden. Doelstelling is het vervangen en/of verbeteren van circa 600 woningen per jaar. Hierbij blijven wij inzetten op nieuwe woningen in elke prijsklasse, waarbij alle aandacht eerst uitgaat naar het goed onderbrengen van onze bestaande bewoners.

Op het gebied van sport is veel bereikt. We zijn nog niet waar we wezen moeten met de fusies van verschillende sportverenigingen, maar u ziet aan de Oldegaarde inmiddels een veranderingsproces plaatsvinden. Accommodaties worden beter en er komt plaats voor meer keuze in het sportaanbod. Ook in 2007 zullen op dit terrein nog verschillende besprekingen plaatsvinden.

Op cultureel gebied gaan wij dit jaar over tot het voor de tweede keer uitreiken van de Cultuurprijs Charlois. Er zijn vijf genomineerden. Er komt een publieksprijs en een juryprijs. Voor de Publieksprijs kunnen gasten vanavond hun keuze aangeven via enquêteformulieren. De projecten van de prijswinnaars worden in 2007 uitgevoerd.

Daarnaast gaan we door met de inzet van onze cultuurscout en de organisatie van de vele culturele evenementen waar wij in Charlois inmiddels naam mee maken. Bent u zo enkele weken geleden nog even op onze eigen kerstmarkt geweest hier net buiten de kerk ?

Op sociaal gebied zijn in de afgelopen maanden de nodige stappen gezet om een vloeiende overgang te realiseren op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. We maken op korte termijn bekend hoe en waar in iedere wijk een zogenaamd wijkserviceloket tot stand komt. Een loket waar u in de buurt met uw vragen over zorg en huisvesting terecht kunt. Nog deze maand zal het dagelijks bestuur een uitspraak doen over een nieuwe opvanglocatie voor dak- en thuisloze inwoners van Rotterdam. Iedere deelgemeente in Rotterdam heeft afgesproken om een locatie voor een nieuwe voorziening aan te wijzen. Vanzelfsprekend zal van een dergelijke nieuwe locatie geen enkele overlast voor de omgeving getolereerd worden. Vandaar dat we ook daar weer met een begeleidingsgroep van betrokken omwonenden zullen werken. De deelraad en de bewoners zullen hier de komende maand over geïnformeerd worden.

De deelraad Charlois zal dit jaar nog vele onderwerpen ter besluitvorming aangeboden krijgen. Ik noem de stadswinkel Charlois, een plek voor een nieuw 50 meter zwembad, de verbouwing van Ahoy, de oplevering van het Zuiderpark met wel of geen aanvullend multifunctioneel sportcomplex en veel nieuwbouwlocaties en vervanging van voorzieningen. Kortom een politiek druk jaar.

Als afsluiting wil ik u graag vertellen over een opmerkelijke bijeenkomst in huize Dorpsveld die vlak voor kerst plaatsvond. Daar kwamen zon 50, voornamelijk Marokkaanse vrouwen en mannen bij elkaar voor een Nederlands etentje met halal producten en om te luisteren naar het kerstverhaal en uitleg daarover.

Misschien zo op het eerst gezicht een onbelangrijk gebeuren. Maar voor de aanwezigen een belevenis die een brede uitstraling naar vele buren, vrienden en familieleden zal hebben.

Een prachtig stukje integratie.

Ook herinner ik mij de Iftar maaltijden waarvoor wij tijdens de Ramadan uitnodigingen ontvingen.

Charlois is zo gelukkig vele culturen rijk te zijn en ik ben blij hieruit ook vanavond veel vertegenwoordigers te zien.

Rest mij nog een paar bedankjes.

Aan het kerkbestuur: bedankt voor de gastvrijheid en aan de wijkbus Charlois: bedankt voor het rijden vanavond. En U: bedankt voor uw komst vanavond. En voor u allen nogmaals een fantastisch jaar!

Dick Lockhorst,

Voorzitter deelraad Charlois

---