Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelraad stemt in met twee kleine tot middelgrote opvanglocaties

Een vertegenwoordiging van de deelraad wordt op korte termijn gekend in de mogelijke locaties voor de maatschappelijke opvang in de deelgemeente Feijenoord.

Besloten vergadering
Tijdens de raadsvergadering van 21 december zei voorzitter Dagmar Oudshoorn dat dit gebeurt in een besloten vergadering en wellicht al vóór 25 januari, wanneer de commissie AZR bijeenkomt.

Draagvlak
Het dagelijks bestuur is bevoegd om de locaties aan te wijzen, maar wil dit doen in goed overleg met de deelraad. Het is belangrijk dat er draagvlak is in de raad, en zoveel mogelijk óók in de wijken, aldus Oudshoorn. Zij wilde dan ook dit onderwerp nog een keer met de voltallige raad bespreken.

Discussie
Een discussie in de commissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR) kon 14 december niet doorgaan omdat toen onvoldoende leden aanwezig waren. Met name het aantal locaties en een eventueel maximum aantal plaatsen van de opvang voor dak- en thuislozen waren punten waarover nog geen overeenstemming was bereikt, zo concludeerde Jan Smit (Leefbaar Rotterdam).

Eerlijk verdelen
Marco van Lent (PvdA) drong namens zijn fractie aan op maximaal twee locaties van elk maximaal veertig plekken. Waarbij hij aantekende dat Feijenoord al een fors aandeel heeft gehad in de realisering van de IBW-voorziening aan de Oranjeboomstraat. In dit proces hebben andere deelgemeenten hun portie ontlopen. Daarom zouden wij het fair vinden als het gemeentebestuur eerst naar andere stadsdelen zou kijken.

Voorwaarden
Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) wilde ook duidelijke voorwaarden stellen aan het aantal en de locaties. Hij sprak zich wederom uit tegen het op voorhand uitsluiten van wijken, zoals door het dagelijks bestuur bepleit.

Geen maximum
Jan Smit (Leefbaar Rotterdam) stelde voor geen maximum te stellen aan het aantal plaatsen. Dan hebben we de flexibiliteit om door te gaan. Feijenoord krijgt twee voorzieningen, memoreerde Oudshoorn. Ook na een correctie, waarbij gekeken is naar eerder gerealiseerde opvanglocaties, bleef dat aantal steken op twee. Deelgemeenten die voorheen de dans zijn ontsprongen, zullen meer voorzieningen moeten realiseren. In Feijenoord komen twee kleine tot middelgrote voorzieningen. Het heeft niet mijn voorkeur om een maximum aantal plaatsen vast te stellen.

Duidelijk
Wat betreft draagvlak en participatie van bewoners gaf Oudshoorn aan dat, net als bij De Hille en de Oranjeboomstraat, duidelijke voorwaarden moeten worden gesteld. Maar wij moeten als deelgemeente bepalen waar de locaties komen. Zeer weinig mensen zullen zeggen: doe het maar bij mij. Het gaat er dus niet om wáár ze komen, maar op welke manier ze er komen.

Brede steun
Uiteindelijk kreeg de voorzitter brede steun van de raad om door te gaan met het traject. Als het bij twee middelgrote locaties blijft, kunnen wij daarmee leven, aldus Van Lent.

(foto: Feijenoord heeft al een fors aandeel gehad in de realisering van de IBW-voorziening aan de Oranjeboomstraat. )