Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

In laatste vergadering volle agenda afgewerkt

In de laatste vergadering van het jaar, op donderdag 21 december, heeft de deelgemeenteraad van Feijenoord een volle agenda afgewerkt. Hieronder enkele van de belangrijkste besluiten.

Burgerinitiatief verkeersveiligheid
Het dagelijks bestuur gaat de haalbaarheid onderzoeken van een voorstel van het Actieplatform Vreewijk Kindveilig en de Nationale Alliantie. Dit burgerinitiatief, ingediend door oud-deelraadslid Jan Teijn en ondersteund met tientallen handtekeningen, bepleit de aanleg van verkeersdrempels, het inperken van groen, en het plaatsen van verkeersborden op de Jagerslaan. Hiermee wordt een betere verkeersveiligheid beoogd in de omgeving van basisschool De Akkers. Na het onderzoek komt dit onderwerp terug in de commissie Vreewijk/Katendrecht.

Extra lid naast commissievoorzitter
Na herhaaldelijke discussies is het Reglement van Orde voor de deelraadscommissies dusdanig aangepast dat een eenmansfractie in commissies waarin zij ook de voorzittershamer hanteert, een extra burgerraadslid mag leveren. Het gaat concreet om GroenLinks en de SP. Alleen de fractie van Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

Veranderproces
Een tussenrapportage over de organisatieverandering bij de deelgemeente is door de raad met enige scepsis ontvangen. Verschillende fractiewoordvoerders vonden het stuk nog niet concreet genoeg. Mede vanwege de forse investering voor het aanstellen van een interim secretaris wil de raad snel resultaten zien. Wij voelen ook de tijdsdruk, maar omdat het gaat om mensen, willen wij het proces zorgvuldig doorlopen, verklaarde voorzitter Dagmar Oudshoorn. Afgesproken is dat secretaris De Vet op 25 januari een presentatie verzorgt in de commissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR).

Fractieondersteuning
Het dagelijks bestuur gaat onderzoeken in hoeverre bij een herinrichting van het deelgemeentekantoor de fractiekamers meer op maat kunnen worden ingericht en ook in het weekend toegankelijker kunnen worden gemaakt. Ook worden vergaderstukken zoveel mogelijk op tijd en digitaal beschikbaar gesteld aan raadsleden en op de website. Moties hierover van de PvdA zijn unaniem aangenomen. Tegelijkertijd heeft het dagelijks bestuur, naar aanleiding van een hernieuwde discussie over een amendement van Leefbaar Rotterdam (LR), toegezegd te onderzoeken of en hoe de griffie kan worden uitgebreid voor een betere ondersteuning van de deelraadsfracties. Het amendement van LR is omgezet in een motie en het bedrag dat vermeld stond is geschrapt.

Geen geboortebos
Hoewel de fracties en het dagelijks bestuur sympathie hadden voor het idee om voor elke geborene een boom te planten in Feijenoord, heeft een motie hierover van GroenLinks het niet gehaald. Er is gewoonweg onvoldoende plaats voor een bos in de deelgemeente. Per jaar worden zon 1.400 kinderen geboren, wat betekent dat twee hectare beplant zouden worden. Dat is niet haalbaar, stelde dagelijks bestuurder Robbert Baruch, tenzij u ons opdracht geeft tot het inpolderen van de Rijnhaven en de Maashaven. Een idee voor een dierbarenbos van Yvonne de Winter (LR) is nog in voorbereiding op de Coolsingel.

(foto: Burgerinitiatief Jagerslaan: verkeersdrempels, inperken van groen en plaatsen van verkeersborden.
Hiermee beoogt men een betere verkeersveiligheid in de omgeving van basisschool De Akkers.)