Eigen Huis: huizenkoper draait op voor bouwdiefstal

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 3 januari 2007

Eigen Huis: huizenkoper draait op voor bouwdiefstal

Bouwers doen te weinig aan preventie; diefstal in 2006 met 20% gestegen

Nederlandse huizenkopers krijgen de rekening gepresenteerd van diefstal in de bouw. In het Eigen Huis Magazine van januari geeft een grote bouwer toe dat diefstalschade uiteindelijk wordt betaald door de consument. Een onafhankelijke bouwkostendeskundige stelt dat aannemers zelfs aan diefstal kunnen verdienen. Door de schade eerst te verhalen op de verzekering en de gestolen goederen vervolgens met korting weer in te kopen, kunnen bouwers twee keer de winstmarge incasseren. Dat is één van de verklaringen waarom er in de Nederlandse bouwwereld veel te weinig aan diefstalpreventie wordt gedaan.

Vereniging Eigen Huis vraagt in een brief aan de organisaties voor bouwers en projectontwikkelaars NEPROM en NVB en brancheorganisatie Bouwend Nederland om opheldering over de onthulling dat huizenkopers opdraaien voor diefstallen van materialen, gereedschappen en machines in de bouw. 'Zeker in een tijd dat de bouw werkt aan meer transparantie en een beter imago, is het een opmerkelijk verhaal dat de consument zou betalen voor het gebrek aan diefstalpreventie', zegt manager Collectief Ledenbelang Nico Stolwijk. 'Vereniging Eigen Huis vindt dat bouwers hun spullen goed moeten beveiligen en verzekeren. Het zou een schande zijn als bouwers voordeel behalen uit diefstal waar de consument uiteindelijk voor betaalt.'

Aanleiding voor het artikel in het Eigen Huis Magazine is het vermoeden van de politie Utrecht dat aannemers op de Vinexlocatie Leidsche Rijn veel te weinig doen aan diefstalpreventie, omdat ze de schade kunnen verhalen op de huizenkopers. Deze bewering wordt in het genoemde artikel bevestigd door bouwbedrijf Koninklijke BAM. Brancheorganisatie Bouwend Nederland stelt dat 'het te kort door de bocht is dat bouwers de kosten van diefstallen zouden doorberekenen in woningprijzen'.

In de eerste negen maanden van 2006 registreerde de Utrechtse politie 120 meldingen van bouwdiefstal. Omdat aannemers veel diefstallen niet aangeven, houdt de politie Utrecht er rekening mee dat de landelijke schade door bouwdiefstal niet 25 miljoen euro per jaar is, zoals nu wordt aangenomen, maar mogelijk het drie- tot viervoudige.

In het artikel stelt de onafhankelijke bouwkostendeskundige Ed de Rechteren van Hemert van adviesburo Multi Consultants dat Nederlandse bouwers de diefstalkosten onzichtbaar verrekenen. 'Onder de post 'risico's' wordt voor diefstal gewoon 1 of 2 procent weggeboekt. Of bouwers nemen in de post 'materiaal' 5 procent extra op. Dan is het al gedekt. De aannemer heeft er weinig baat bij om aan diefstalpreventie te doen. Ontvreemde materialen worden veelal gedekt door de verzekering. Vervolgens kan het materiaal met korting weer worden ingekocht en tegen de normale prijs weer worden doorverkocht. Hij houdt de korting in z'n zak, incasseert de verzekering en heeft zo dus dubbele winst', aldus De Rechteren van Hemert.

Volgens hem is een kwart procent van de woningprijs in Nederland in feite een diefstalvergoeding. Bij een woning van 400.000 euro is dat 1000 euro. 'Als de aannemer het zelf zou voelen in zijn portemonnee, dus dat z'n winst naar beneden gaat, dan zou hij wel meer aan preventie doen.' De oplossing is het goed beveiligen van bouwplaatsen, Machines en gereedschappen kunnen worden voorzien van een chip, net zoals dat bij dure auto's gebeurt. Dan zijn ze na een diefstal altijd op te sporen.

Het volledige artikel over bouwdiefstal is te lezen in het Eigen Huis Magazine van januari 2007.


Noot voor de redactie,