Gemeente Barneveld


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Houben

Afbeelding bij bericht

"Werken aan de toekomst van Barneveld"

Dames en heren,

Namens het gemeentebestuur van Barneveld wens ik u allen een voorspoedig en gezegend 2007 toe.

Het is nu een moment om even met elkaar stil te staan bij wat is geweest en, nu we in het nieuwe jaar zijn beland, om de blik vooruit te werpen.

Laat ik beginnnen om mijn tevredenheid te uiten over het verloop van de jaarwisseling. Deze is over het algemeen goed, gezellig en rustig verlopen. Ik dank de bevolking, de politie, de brandweer, onze BOA's (dat zijn zoals u weet onze toezichthouders) voor hun inzet in de oude- en nieuwjaarsnacht, maar zeker ook de organisatoren van de nieuwjaarsfeesten. Onbetwistbaar hebben zij een grote en positieve bijdrage geleverd aan het over het algemeen goede verloop van deze nacht. Dank aan hen en de vele vrijwilligers die hierbij waren betrokken.

In de afgelopen decembermaand is er op bestuurlijk vlak veel gebeurd. Zo was er op de valreep van het jaar de uitspraak in het kort geding over de aanbesteding Wmo. Het is nu zaak, mede gegeven die uitspraak, om samen de toekomst weer in te gaan en vanuit ieders verantwoordelijkheid er (weer) het beste van te maken met het oog op een goede zorg.

Projecten
Het Dossier Veller is zodanig afgerond, dat we nu de fase kunnen ingaan van het daadwerkelijk bouwen in het Veller-gebied.

Ook met betrekking tot het Muziektheater zijn de stappen gezet die 2007 het realisatiejaar doen zijn.

De woonwijk Blankensgoed in Voorthuizen-Noord en het Centrumplan Voorthuizen kregen in december zodanig onomkeerbare beslismomenten, dat ook 2007 voor beide plannen het bouwjaar wordt.

De provincie heeft ingestemd met beleid voor de functieveranderingen in het buitengebied en ook daarvan zullen in 2007 de effecten merkbaar worden.

In 2006 zijn veel inspanningen erop gericht geweest om Barneveld meer te verankeren in en aan te sluiten bij het WERV-gebied. Het lidmaatschap van Food Valley, de intense beleidsmatige samenwerking binnen Regio De Vallei, het lidmaatschap van het economisch overleg met de WERV-gemeenten zijn belangrijke en zichtbare stappen in de door Barneveld gewenste toenadering. Daarmee winnen het Vallei- en WERV-ge-bied in het krachtenveld met de andere regio's en de provinciale en rijksoverheid onmiskenbaar aan kracht.

Kernen
Dames en heren, zoals u hoort: veel is in 2006 in gang gezet of doorontwikkeld en dan heb ik het nog niet gehad over de plannen met betrekking tot de scholenbouw, over de woningbouwlocaties, het bedrijventerrein en het Kulturhus in Kootwijkerbroek, de woningbouw in Garderen en Stroe, het bedrijventerrein in Terschuur en Zwartebroek, de woningbouw aldaar en de bouwplannen voor Kootwijk, een structuurplan voor De Glind, het Transferium, de rondweg Voorthuizen en de ontwikkeling van de Driehoek en Harselaar-Zuid. Wat dat laatste betreft kan het niet snel genoeg gaan. We hebben schreeuwend behoefte aan uitgeefbaar bedrijventerrein op Harselaar. Wat mij betreft moet het in 2007 een topprioriteit zijn om één en ander zodanig vorm te geven, dat wij in het gebied Harselaar-Zuid / Driehoek over een paar jaren ook daadwerkelijk grond kunnen uitgeven en bedrijven zich daar kunnen vestigen. Ik roep alle betrokkenen op om de ogen daarop gericht te houden. Wij kunnen het ons als Barneveld niet permitteren om op het punt van de bedrijfsvestiging een regionale status te hebben en dan een groot deel van de huidige streekplanperiode 'nee' te moeten verkopen waar het gaat om realisering van de vraag. Ik geloof overigens dat iedereen daarvan ook goed is doordrongen en ik geef aan dat ik inmiddels heb moeten vaststellen dat het een gecompliceerd dossier is, maar problemen zijn er om op te lossen, zeg ik altijd maar, en als ik nu na bijna twee jaar in Barneveld te hebben mogen besturen vaststel hoe er met andere ingewikkelde dossiers is omgegaan, dan heb ik ook op dit dossier er alle vertrouwen in, dat wij ook hier tot aanvaardbare oplossingen kunnen en zullen komen en ook móeten, voeg ik er aan toe.

Hart voor Barneveld
Dames en heren, ik zei zojuist al in een tussenzin, dat ik nu bijna twee jaar burgemeester van Barneveld ben en laat ik u zeggen: met ontzettend veel genoegen. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze voor Barneveld, het was een keuze uit het hart en het is een hartsverbondenheid geworden. Onlangs zei mijn vrouw tegen mij, nu onze woning aan het De Heusplein gereed is, dat woning én Barneveld heel goed voelen en zo heb ik het de afgelopen jaren ook ervaren. Ik voel mij in Barneveld méér dan professioneel burgemeester en bestuurder: ik voel mij er als mens mee verbonden. Hier burgervader te mogen zijn, kan oprecht uit de tenen en het hart komen.

2007: een belangrijk jaar voor Barneveld
Dames en heren, 2007 wordt voor de gemeente en dus onze gemeenschap een belangrijk jaar. De gemeenteraad heeft een begroting vastgesteld met veel plannen en daarvoor ook geld ter beschikking gesteld. U heeft dat allemaal gevolgd. Waar het nu op aankomt is, om dat allemaal waar te maken en daarvoor moet én bestuurlijk én ambtelijk hard worden gewerkt. Ik heb het gevoel dat men daar ook klaar voor is. Daarnaast wil ik de houding van een betrokken gemeente en een betrokken organisatie. In mijn eindejaarstoespraak voor de medewerkers heb ik gezegd dat ik het gek vind, dat heel veel organisaties en instellingen vanuit hun besturingsfilosofie en managementsystemen de tevredenheid van hun medewerkers meten, maar dat de betrokkenheid van medewerkers op de zaken waar zij voor moeten staan, niet wordt gemeten. En dat laatste vind ik véél belangrijker, want als overheid werk je ten behoeve van je inwoners en de betrokkenheid van de overheid en haar medewerkers op hen, de gemeenschap en de samenleving, dát is waar het echt om gaat. Dat zou meer moeten worden gemeten. In deze tijd van massa ict komt het beleven van een baan 'alleen maar bij wijze van spreken tussen negen en vijf' steeds meer onder druk te staan.

Een strategische visie regeren is vooruitzien!
Dames en heren, ik heb nog niet vermeld dat een belangrijke inspanning die wij in 2007 moeten plegen, is het opstellen van een strategische visie. Dat wil zeggen: een visie die de richting aangeeft, die Barneveld voor de komende twintig jaar ingaat. Niet hoe Barneveld er over twintig uit zal zien, daar zijn deze visies niet voor bedoeld, maar ze zijn bedoeld om de koers aan te geven. Om met Drucker te spreken: "Long range planning does not deal with future decisions, but with the future of present decisions".

Dames en heren, in mijn toespraak heb ik het Transferium al genoemd. Ik heb er behoefte aan om er toch iets meer over te zeggen, omdat ik meen dat het Transferium voor de toekomst van Barneveld erg belangrijk kan zijn. Ik weet dat er sceptische geluiden zijn over het Transferium. En dat begrijp ik. Het zou te duur zijn, de subsidie komt niet, aan de ontwikkeling van het gebied kleven risico's, het wordt onvoldoende gebruikt enz. Toch zou ik willen vragen: geef het de tijd. Zie het Transferium ook als een soort metafoor voor de kansen die Barneveld heeft. Die moeten wij dan wel pakken, zeg ik er direkt bij. Met het Transferium wordt de kans dat wij de trein op het traject Enschede-Utrecht aan het stoppen krijgen aanmerkelijk groter. Waar in Nederland kun je direkt van de snelweg af zó in de trein stappen, vraag ik u. Het Transferium past in het denken om mensen niet zozeer of in de trein te krijgen of in de auto te laten, maar voor een deel van hun reisroute in de trein en voor een deel in de auto. En dan liggen wij dus uitgelezen. De realisering van de oostelijke variant van de rondweg en het doortrekken van de A30 zal die positie en die ontwikkeling alleen maar versterken. In die zin is de keuze voor de oostelijke rondweg om Voorthuizen op de lange termijn een keuze met de grootste economische spin-off. En dus zeker ook een strategische! Als de genoemde ontwikkelingen in het verschiet liggen, zal dat ongetwijfeld stimulerend werken voor vestiging van zakelijke dienstverlening. Een economische sector, die wij in Barneveld goed kunnen gebruiken.

De bovenstaande zaken zijn projecten van een lange adem, die geduld, vasthoudendheid, overtuiging en vertrouwen vereisen. In dit soort zaken is eensgezindheid van groot belang. Want je staat bij rijk en provincie, zonder wier steun dit denken geen kans van slagen heeft, veel sterker als je in je lange termijn-denken en de daarmee samenhangende projecten eensgezind bent. Niet in de laatste plaats omdat je dan een geweldige voorsprong hebt op andere gemeenten. De keuze voor de oostelijke variant van de rondweg met een aansluiting op de A1 is behoudens uiteraard de uitkomsten van de MER, zo'n voorbeeld van eensgezindheid. Dat maakt mijn werk om de belangen van Barneveld bij andere overheden voor te staan en te bepleiten aanmerkelijk effectiever.

Dames en heren, ik ga afronden. Het jaar 2007 wordt een jaar waar veel moet worden gerealiseerd. Ik hoop dat ik volgend jaar mag zeggen, dat wij 685 woningen in aanbouw hebben genomen, dat het onderwijs nieuw huisvestingsperspectief heeft, enz. enz., maar voorál, dat ik net zoals in 2006 mag zeggen het goed wonen, werken en leven was hier in Barneveld, dankzij goede en betrokken zorgverleners, fijne en verantwoordelijke leerkrachten, de betrokkenheid van de kerkelijke gemeenten, de ambities van de woningstichting, het elan van de ondernemers en hun verenigingen, het plezier en de ontspanning die de vele verenigingen hun leden bieden, de veiligheid die onze brandweer, de politie en de BOA's onze inwoners bezorgt, maar vooral ook dankzij de vele inspanningen, die de talloze vrijwilligers leveren ten behoeve van de gemeenschap. Hen dank ik daarvoor. Dank ook aan de verenigingen van plaatselijk belang en de wijkplatforms die ook in 2007 weer hun bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid. Dank ook aan u die vanavond de moeite heeft genomen om hier te komen. Het ga u allen goed in 2007.

Ik dank u voor uw aandacht.

Mr J.A.M.L. Houben

Burgemeester

uitgesproken op 2 januari 2007 in het gemeentehuis van Barneveld Mutatiedatum 03/01/2007
Meer lezen Houben Online