Gemeente Haaksbergen


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Loohuis

2 januari 2007

Dames en heren,

Namens het gemeentebestuur wil ik u allen een voorspoedig, gelukkig en vooral gezond 2007 toewensen.

Laet het kostelijckst van al
U niet roekeloos ontslippen;
Dat's de tijd die snel gaat glippen
Zonder dat hij keren zal.

Aan die bekende versregels van Joost van den Vondel dacht ik toen ik bezig was met de voorbereiding van deze nieuwjaarstoespraak. Het leek nog maar zo kort geleden dat ik hier stond en u toesprak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst aan het begin van 2006. We staan hier in het atrium van het gemeentehuis wéér aan het begin van een nieuw jaar. Het jaar 2007, waarvan ik hoop dat die voor u en ons zowel zakelijk als persoonlijk een goed jaar mag worden.

Het afgelopen jaar is dus weer voorbijgevlogen. Toch is er in 2006 heel wat gebeurd. Dat merk je overduidelijk als je terugkijkt op dat voorbije jaar. Áls ... maar ik ga géén terugblik houden. In de laatste uitgave van GemeenteNieuws, juist voor het kerstweekend, stond al een dergelijke terugblik.

Bovendien ben ik het eens met datgene wat de Franse schrijver André Gide ooit zei: "Ik houd van het verleden, maar ik verkies de toekomst". Misschien een beetje vreemd voor een historicus, maar toch echt gemeend. Een opsomming van alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar zou deze toespraak bovendien onnodig lang maken en zouden we onnodig lang op het drankje en hapje moeten wachten. Of op z'n Twents: "Wie hoalt hier van nen kot gebed en 'n langen metwos".

Ik vond en vind dat we als overheid zo snel en duidelijk mogelijk moeten reageren op vragen van inwoners en dat we als gemeente de inwoners zoveel mogelijk moeten betrekken bij onze gemeentelijke plannen. Er is in de afgelopen jaren heel wat geïnvesteerd in de verbetering van onze gemeentelijke dienstverlening. En er zijn ook heel wat verbeterslagen gemaakt. Maar tegelijk moet ik erkennen dat ik in het verleden wellicht wel eens sneller wilde dan mogelijk was. In de praktijk blijken dingen wel eens meer tijd nodig te hebben dan jezelf wel zou wensen. Maar dat wil niet zeggen dat we er niet mee doorgaan. Integendeel zou ik zelfs willen zeggen. Wij zijn er immers voor het algemene belang van de inwoners van de gemeente Haaksbergen. Net als in 2004 wordt dit jaar in opdracht van de gemeente weer een zogeheten imago-onderzoek gehouden. Met de resultaten van dat onderzoek weten we hoe de inwoners over 'de gemeente' denken en of we een hoger rapportcijfer verdienen dan drie jaar geleden.

Het 'eigenlijk sneller gerealiseerd willen hebben' geldt ook voor een ander belangrijke beleidsspeerpunt van het huidige gemeentebestuur. Dat gaat over de plannen voor de vernieuwing van het Haaksbergse centrum, de Marktpromenade. Wat dat betreft wordt 2007 dus voor Haaksbergen een belangrijk jaar.

Maar ook omdat in dit jaar een belangrijke loot aan de Haaksbergse voorzieningenboom kan worden toegevoegd. Over enkele maanden wordt het nieuwe theater De Kappen officieel geopend.

Ik ga nu overigens niet álle zaken opnoemen die ons in het komende jaar gaan bezighouden. De invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning - de Wmo - noem ik wel even omdat die door de gemeente wordt uitgevoerd en heel veel mensen raakt. Net voor het kerstweekend heeft de gemeente daarover uitgebreid geïnformeerd met een speciale krant. Met als titel: Uw zorg is voortaan ook onze zorg. Vandaag was het de eerste dag dat inwoners met alle vragen over 'zorg' terecht konden in het gemeentehuis. Waar we zeker dit jaar mee doorgaan; dat is het te lijf gaan van allerlei vormen van overlast. In het belang van de leefbaarheid van onze mooie gemeente Haaksbergen.

Minder overlast is er van jongeren. Of eigenlijk moet ik zeggen: van sommige jongeren. In sommige buurten van Haaksbergen zorgde een aantal jongeren in het verleden voor heel wat overlast. Dat is een stuk verminderd sinds de politie een groot aantal jongeren kon aanhouden. Niet voor niets willen we veel investeren in het jeugdbeleid. Om ook preventief te werken. Gemeente, politie en stichting 't Iemenschoer hebben samen een meldpunt ingericht waar inwoners - telefonisch of per e-mail - kunnen melden als ze overlast van jongeren blijven hebben. Eerlijk gezegd hoop ik dat daar geen gebruik meer van hoeft te worden gemaakt.

Maar laat ook duidelijk zijn dat we hard zullen optreden tegen zaken die niet door de beugel kunnen en die we als maatschappij niet meer moeten tolereren. Ik roep onze burgers ook op oren en ogen van de politie te willen zijn. Aangifte doen helpt wel. Ga nu niet te gemakkelijk denken: de politie doet er toch niets aan. Dat is onzin. Dat is een wijdverspreide onterechte mening. Bovendien hebben wij ook allen een collectieve verantwoordelijkheid. We kijken te vaak weg en laten dingen ook zelf gebeuren zonder er iets aan te doen. Als we fatsoen en "normaal" gedrag weer willen laten terugkeren in onze omgangsvormen dan moeten we ons zelf weer verantwoordelijk gaan voelen voor het uitstralen van datzelfde fatsoen en "normaal" gedrag. Het lijkt wel of hufterig gedrag, uitingen en gedragingen van mensen die de meest brutale taal uitslaan en de grootste mond hebben normaal gevonden wordt. Alles schijnt te mogen kunnen in onze samenleving. Het moet ons toch verontrusten dat wij tot het meest onbeschofte volk in Europa worden betiteld. Daarom wordt het tijd dat wij een einde gaan maken aan onbeschoft gedrag en onbeschofte omgangsvormen. Dan moet u niet alleen naar de gemeente kijken, maar ook naar uzelf en uw eigen omgeving. Mijn wens voor 2007 zou zijn dit jaar het jaar van de terugkeer van het fatsoen te laten worden.

Een andere vorm van overlast die de gemeente wil aanpakken, is die van overbodige en te ingewikkelde regelgeving. In een dichtbevolkt land als het onze moeten we nu eenmaal veel zaken officieel regelen. Maar hier en daar is dat wel eens te ver doorgeschoten. Dat geldt zowel op- landelijk als op gemeentelijk niveau. Onder het motto 'Minder last van regels' wil de gemeente in de loop van 2007 zien of we ingewikkelde regels eenvoudiger kunnen maken, sommige regels mogelijk helemaal afschaffen waardoor bepaalde vergunningen overbodig worden en allerlei procedures vereenvoudigen. Maar ook zorgen dat - wellicht overbodig - ingewikkelde formulieren eenvoudiger, dat bepaalde gemeentelijke zaken gemakkelijker afgehandeld kunnen worden (onder meer via internet) en dat lange moeilijk te lezen brieven vervangen worden door brieven met kortere en begrijpelijker teksten. Want - en dan citeer ik de Franse componist Hecot Berlioz - "het zou jammer zijn als bepaalde dingen alleen maar door bepaald e mensen werden begrepen'.

De invoering van die omgevingsvergunning per 1 januari 2008 biedt meteen een kans om allerlei procedures en regels nog eens kritisch tegen het licht te houden.

Minder last van regels dus. Het moet allemaal wat soepeler en rechtvaardiger gaan. Maar aan de andere kant gaan we als overheid steeds meer de nadruk leggen op het handhaven van die regels die er nog wel zijn. Want ook dat is rechtvaardig.

Wel moeten we oppassen in een verdere juridisering van onze maatschappij niet juist te vervallen in meer indekken en meer procedures en regels. Dit is een reëel gevaar, omdat gemeentebestuurders en ambtenaren steeds meer en vaker door een juridische loep worden bekeken. En dat veroorzaakt angst en slaat eventuele goede initiatieven op voorhand dood. Daarom samenleving: sta risico's toe, accepteer dat er fouten gemaakt kunnen worden. En rechters en advocaten: heb begrip voor de positie van gemeentebestuurders en ambtenaren. Komt dat er niet dan krijgen we meer en uitgebreidere regelgeving.

We gaan met een optimistisch en positief gevoel 2007 in en daar wil ik graag met u het glas op heffen.

Karel Loohuis
Burgemeester gemeente Haaksbergen