FNV stelt prioriteiten in brief aan informateur Wijffels

Fnv

Een hogere arbeidsdeelname van vrouwen en allochtonen, een betere publieke dienstverlening door een rem op ongebreidelde marktwerking en een Belastingplan 2010 met een eerlijker verdeling van de lasten. Dat zijn - met het terugdraaien van de onrealistisch strenge WAO-herkeuringsnormen - volgens de FNV de belangrijkste zaken die een nieuw regeerakkoord moet regelen.

'Alleen een coalitie die zich baseert op dit beleid, kan rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak,' zo schrijft FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een brief aan informateur Wijffels.

'Ik vind het belangrijk dat de onderhandelaars nu snel zaken doen. De verkiezingsuitslag is op één punt heel duidelijk: het beleid moet eerlijker en socialer. We zullen een eventueel regeerakkoord dan ook langs die meetlat toetsen. Na drie werkgeverskabinetten Balkenende zijn nu ook de werknemers aan de beurt,' aldus Jongerius in een toelichting op de brief.

Alle partijen onderschrijven dat er meer mensen aan de slag moeten om de stijgende kosten van de vergrijzing het hoofd te bieden. Jongerius roept de Haagse onderhandelaars op daartoe "concrete, meetbare en toetsbare" doelen te stellen. Zo moeten de vele deeltijders makkelijker urenuitbreiding krijgen en komen er voor moeilijk bemiddelbare werknemers speciale participatiebanen met uitzicht op doorstroming naar regulier werk. Voor werknemers en werkzoekenden wil de FNV een landelijk scholingsfonds met individuele budgetten voor om- en bijscholing.

Volgens de FNV moet een nieuw en 'groener' belastingstelsel de inzet op een hogere arbeidsdeelname en een eerlijker verdeling van de vergrijzingkosten ondersteunen. In een 'Belastingplan 2010' hoort een inkomensafhankelijke arbeidskorting en moeten hogere inkomens meer bijdragen aan voorzieningen zoals de AOW en bijzondere ziektekosten (AWBZ). Nu wordt hiervoor alleen over de eerste 30.000 euro loon premie geheven, waardoor lage en middeninkomens onevenredig veel betalen. De vakcentrale stelt voor de premies over een groter deel van het inkomen te heffen in ruil voor een verlaging van de tarieven in de laagste belastingschijven. 'Exorbitante' inkomens kunnen rekenen op een speciaal toptarief.

Voor de korte termijn moet niet alleen de no claim in de ziektekosten verdwijnen, maar horen ook de onnodig hoge premies voor WW en WIA weer naar een lastendekkend niveau teruggebracht worden. Dit verbetert de koopkracht van werknemers en maakt arbeid goedkoper. Naast de inzet op werk wil de FNV de armoede aanpakken door belastingkortingen
- die veelal niet te verzilveren zijn door minima - om te zetten in een rechtstreeks uit te betalen toeslag. De vakcentrale wil verder in afwachting van een grondige evaluatie een stop op de voortdurende privatiseringen in de zorg en het openbaar vervoer.

Meer informatie:FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff (020) 58 16 552