Gemeente Reimerswaal


Berichten uit de raad

Geplaatst op: 03-01-2007

Kort verslag van de besluiten van de gemeenteraad van Reimerswaal. Formeel is dit het laatste bericht vanuit de raad, althans voor de duur van de proef met verslaggeving over de besluiten van de gemeenteraad. De proef zal nu worden geëvalueerd om te bezien of er met deze berichtgeving in een behoefte wordt voorzien. Uiteraard is daarbij ook uw mening van belang. Daarom wordt u op allerlei manieren de mogelijkheid geboden te reageren op deze reeks artikelen. Tips, adviezen of vragen kunt u melden bij de raadsgriffier, T. Jansen. Hij is bereikbaar via telefoon (0113) 395 355) of mail (t.jansen@reimerswaal.nl). U kunt hem ook benaderen via de gemeentelijke website.

De bedoeling van dit artikel is om u te berichten over de besluiten van de gemeenteraad. Via de website, in de bibliotheek of op het gemeentehuis kunt altijd de agenda van de raadsvergadering met de bijbehorende raadsvoorstellen inzien. De notulen van de vergadering worden direct na vaststelling in de (volgende) besluitraad beschikbaar gesteld.

In de Besluitraad van 19 december 2006 heeft de gemeenteraad' van Reimerswaal:


- de notulen vastgesteld van de vergaderingen van: de opinieraden van 7 en 14 november 2006 en
de besluitraad van 21 november 2006


- bij hamerslag ingestemd met:

· de uitgifte van bouwgrond tussen de Dirk Jan Blomstraat en het Eindje de Rondte in Kruiningen bij inschrijving aan een marktpartij;
· de vaststelling van de "Verordening Proceswaterrecht Olzendepolder 2007" en de "Verordening Voorwaarden Lozing Proceswater 2007";
· de vaststelling van de "Verordening Wet inburgering Reimerswaal";
· de herinrichting van de "Voorziening Onderhoud Gebouwen" (VOG);
· een krediet ten behoeve van de vervanging van kozijnen van de Julianaschool in Krabbedijke

· de vaststelling van het "Normenkader Rechtmatigheid 2007"
· de instructie voor het college voor de vaststelling van investeringen uit de investeringsplanning 2007 met een dekking ten laste van reserves

· de 23e begrotingswijziging 2006


- uitgebreid gesproken over:
de vervanging van kozijnen van basisscholen. Mevrouw Van Spangen, lid van de medezeggenschapsraad (MR) van de Christelijke Basisschool "De Welle" in Kruiningen, maakte gebruik van het spreekrecht (zie toelichting). Zij wees erop dat de overlast (door vocht en tocht) door de verouderde kozijnen zo ernstig is, dat voorgenomen uitstel van het onderhoud van de kozijnen van "De Welle" voor de MR ontoelaatbaar is. Zowel de fracties in de gemeenteraad, als de verantwoordelijk portefeuillehouder deelden de mening dat de overlast voor leraren en leerlingen ook mee moet wegen in de keuze van het moment van vervanging van de kozijnen. De wethouder heeft dan ook toegezegd de situatie van "De Welle" nader te beschouwen en samen met de school tot een aanvaardbare oplossing te komen. Dit kan betekenen dat de nu voorgenomen planning moet worden gewijzigd. Met deze toezegging kon de raad unaniem instemmen met het plan voor de vervanging van de kozijnen van verscheidene basisscholen.


- Bij meerderheid van stemmen ingestemd dat: o Voor 8 bouwrijp te maken kavels (2e fase "Dorpszicht") uitsluitend de 8 langst- ingeschreven gegadigden in aanmerking komen; o De ontwikkelaar van het inbreidingsplan aan de Julianastraat vrijstelling krijgt van de regel dat kant-en-klaar woningen via het huidige toewijzingssysteem (loting) verkocht moeten worden; Bij de bespreking van dit voorstel kwamen twee belangrijke discussiepunten naar voren. De (tijdelijke) beperking van het aantal uit te geven van kavels door de gemeente en een afwijking van het toewijzingsbeleid voor woningbouwkavels, beide als onderdeel van de overeenkomst met de ontwikkelaar voor het project aan de Julianastraat.
Er zijn twee amendementen ingediend om dit voorstel aan te passen. De VVD wilde (gesteund door Leefbaar Reimerswaal en het raadslid Knulst van de SGP) het zodanig aanpassen dat toch zoveel mogelijk (16, i.p.v. 8) kavels worden uitgegeven. Het CDA wilde het voorstel zodanig aanpassen dat er maar ten dele werd afgeweken van het huidige (loting)systeem voor de toewijzing van woningbouwgronden. Beide amendementen werden verworpen.
Uiteindelijk werd het voorstel met meerderheid van stemmen aangenomen. VVD, LR en de heer Knulst van de SGP waren tegen het voorstel, aangezien zij van mening zijn dat de gemeente teveel ingaat op de eisen van de projectontwikkelaar. De ChristenUnie en de Partij van de Arbeid gaven in hun stemverklaring aan dat zij instemden met de afspraken met de ontwikkelaar en dus niet instemden met de amendementen.


- unaniem ingestemd met:
het voorstel de gronden van het voormalig Veerplein bij Kruiningen aan te kopen. Het college zal op korte termijn met nadere voorstellen komen voor de start van woningbouw op deze locatie.


- unaniem ingestemd met:
de introductie van een geclausuleerde gestaffelde kwantumkortingsregeling voor bouwgrond op het bedrijventerrein "Nishoek" bij Kruiningen. Bij de behandeling van dit voorstel is er bij het college aangedrongen op een zo spoedige mogelijke uitgifte van deze gronden. Het college is echter in afwachting van de reactie van de Provincie op het bestemmingsplan. De raad heeft unaniem haar afkeuring hierover uitgesproken en hoopt dat de Provincie de zeer lange behandelingstermijnen zal gaan inkorten.


- unaniem ingestemd met het voorstel voor noodzakelijke investeringen in de jachthaven van Yerseke.


- unaniem ingestemd met:
het voorstel om akkoord te gaan met de begroting 2007 van de Zeeuwse Muziekschool. Het CDA opperde bij de behandeling van de begroting te onderzoeken of het aanbod van de muziekschool niet opgedeeld in modules kan worden aangeboden, danwel ingekocht. Hierdoor zouden de deelnemende gemeenten mogelijk meer gericht invloed hebben op een divers aanbod van de muziekschool binnen hun gemeenten. Dit voorstel kan worden betrokken bij de bespreking van het op korte termijn te verwachten rapport van de rekenkamercommissie over de relatie met de Zeeuwse Muziekschool.


- unaniem ingestemd met:
de vaststelling van de "Nota verbonden partijen 2006". Namens de SGP-fractie heeft de heer Knulst enkele aanvullende vragen gesteld. De beantwoording zal schriftelijk volgen, maar zal geen verdere invloed hebben op de besluitvorming.

Verder heeft de raad kennisgenomen van de beheerslijst. En de raad heeft kennisgenomen van 4 ingekomen stukken en 8 mededelingen. Deze kunt u raadplegen op de website of in het gemeentehuis. Bij de eerste mededeling, inzake een verzoek van het gebruik van grond achter de woningen aan de Rabeelshoek in Oostdijk, hebben de fractie van het PvdA en SGP aangegeven dat het college voorzichtig moet zijn met het te huur aanbieden van deze groenstrook. Het college heeft toegezegd deze beslissing dan ook te heroverwegen.

De woordelijke notulen van deze vergadering zullen, naar verwachting, worden vastgesteld in de volgende besluitraadsvergadering (30 januari 2007).

' Er was 1 lid van de fractie van Leefbaar Reimerswaal afwezig. Daardoor konden er bij stemmingen 18 stemmen worden uitgebracht.

Toelichting
het spreekrecht
Aan het begin van iedere raadsvergadering wordt er gelegenheid geboden, naar aanleiding van een voorstel op de agenda, de gemeenteraad toe te spreken. Dit zogenaamde spreekrecht biedt belangstellenden of direct betrokkenen de mogelijkheid de mening van raadsleden te beïnvloeden.
In de opinieraad is het gebruikelijk dat de insprekers voorafgaand aan de behandeling van het betreffende agendapunt inspreken. Vervolgens mogen zij bij aanvang van de tweede termijn ook nog reageren op vragen of opmerkingen vanuit de raad. Bij de besluitraad is er alleen bij aanvang van de vergadering de mogelijkheid de raad toe te spreken. Er is dan geen gelegenheid voor discussie met de raad. Er zijn nog enkele andere spelregels voor het gebruik van het spreekrecht. Deze staan vermeld in de "Oproep voor de vergadering", die boven de agenda staat.

>