Stadsdeel Amsterdam-Noord

Inspraak over jongerencentra

Het dagelijks bestuur investeert in gebouwen die gebruikt worden voor welzijn, zorg, sport en verwante terreinen als de Brede School. Hiervoor heeft het bestuur een investeringsprogramma opgesteld voor de komende 4 jaar. Het programma omvat alle gebouwen met een sociale functie in Amsterdam-Noord, bijvoorbeeld buurthuizen, zwembaden en jongerencentra. Dit programma heet het Mipsa en is vanaf 8 januari deels vrij voor inspraak. De inspraak gaat over de toekomst van jongerencentra in Amsterdam-Noord. Er vinden op 15 en 24 januari inspraakavonden plaats; de eerste voor en door jongeren, de tweede voor volwassenen. Beide avonden zijn van 19.00 uur 21.30 uur in de raadzaal van het stadsdeelhuis.

Wat is het Mipsa?

Mipsa is de afkorting van Meerjaren InvesteringsProgramma Sociale Accommodaties. Het Mipsa:


- beschrijft aan welke gebouwen met sociale functies er in de toekomst behoefte is. Daarbij is rekening gehouden met wensen en ontwikkeling van de bevolking.

- biedt de mogelijkheid om in een vroeg stadium geld vrij te maken en te reserveren voor nieuwe scholen, zwembaden, jongerencentra en overige gebouwen met een sociale functie.

Jeugd eerst

In het Mipsa ligt de prioriteit bij de gebouwen voor tiener- en jongerenwerk. Over dit onderwerp kunnen bewoners inspreken. Het stadsdeel heeft een nieuw vrijetijdsbeleid voor jongeren ontwikkeld dat vergaande gevolgen heeft voor de jongerencentra in het stadsdeel.

Belangrijke vragen daarbij zijn geweest:

1) Wat willen de jongeren in Noord zelf?

2) Voldoet het jongerenwerk in de jongerencentra nog wel?

In de afgelopen maanden zijn jongeren en professionals bij de beleidsvorming betrokken en de conclusie is dat het huidige aanbod van jongerencentra achterhaald is. Het aanbod richt zich voornamelijk op inloopactiviteiten, bedoeld om jongeren van de straat te houden en overlast te voorkomen.

Reactie gevraagd op nieuw beleid

Het nieuwe beleid dat het stadsdeel voorstelt, betekent een omslag naar een actiever en zinvol vrijetijdsbeleid voor álle jongeren van 16 tot 23 jaar. Dit beleid is ingegeven door jongeren zelf en voorziet in hun behoeftes:


1. Het nieuwe beleid richt zich op talentontwikkeling. De activiteiten worden aangeboden in twee of drie grote talentcentra in plaats van de huidige zeven jongerencentra;

2. Deze grotere talentcentra bieden sport en beweging, podiumkunsten, kunst en cultuur en moeten toegankelijk zijn voor alle jongeren;
3. De talentcentra moeten goed verspreid in het stadsdeel komen. Naast de grotere jongerencentra blijven er drie kleinere wijkgerichte plekken bestaan voor jongerenwerk.

Op de inspraakavonden is er ruimte voor vragen en discussie. Nadat de inspraakperiode voorbij is, zal blijken wat men van het nieuwe beleid vindt. Het bestuur zal wegen welke inbreng wordt verwerkt in een definitief besluit.

Planning


· 8 januari 2007 tot 19 februari 2007: inspraakperiode
· 15 januari 2007: eerste inspraakbijeenkomst (voor en door jongeren)

· 24 januari 2007: tweede inspraakbijeenkomst (voor volwassenen)
· 20 maart 2007: vaststelling MIPSA dagelijks bestuur
· 10 mei 2007: vaststelling MIPSA door stadsdeelraad

Het Mipsa omvat meer dan voorstellen voor tiener- en jongerenwerk. Overige beleidsspeerpunten in het Mipsa zijn:


1) Sociaal cultureel werk, waarbij het ontmoeten van verschillende culturele groepen centraal staat met het doel de sociale verhoudingen te verbeteren.

2) Een plan waarin staat hoe alle verschillende gebouwen met sociale functies beheerd en geëxploiteerd moeten worden.

Deze beleidsspeerpunten worden de komende jaren nog uitgewerkt en zijn daarom nog niet vrij voor inspraak.