GGZ Nederland

Vorig persbericht, 20/12/06: Drugsoverlast bij driekwart ggz-instellingen
Amersfoort, 21 december 2006
Toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg Steeds meer mensen doen een beroep op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). In twee jaar tijd is het aantal cliënten gegroeid van 638 duizend (in 2003) naar 757 duizend (in 2005) personen, een groei van 19%. Doordat de ggz-instellingen effectiever zijn gaan werken, is de groei van het budget lager uitgevallen, namelijk 15%.

Bovenstaande cijfers staan in het sectorrapport 2003-2005 Toenemende zorg, een uitgave van GGZ Nederland. Het rapport geeft een beeld van de zogeheten tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Daarbij is gekeken naar het aantal cliënten, de personeelsomvang, de uitgegeven gelden en de hoeveelheid geleverde zorg.

In vier jaar tijd is het aantal cliënten zelfs gegroeid met 41%. Dit betekent niet per se dat Nederland psychisch ongezonder is geworden. Nog steeds heeft ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking last van psychische stoornissen. Door verbetering van de bereikbaarheid en de beschikking van betere behandelmethoden weten wel steeds meer mensen de weg te vinden naar de hulpverlening. Bovendien wordt het, veel meer dan vroeger, gewoon gevonden dat mensen hulp vragen bij psychische problemen.

De stijging van de zorgproductie om de toenemende hulpvraag op te vangen, bedroeg 14% in de periode 2003-2005. Een opvallende ontwikkeling is de verschuiving van klinische zorg (relatief duur) naar ambulante zorg (relatief goedkoop). De ambulante zorg groeide tussen 2003 en 2005 met 29 procent.

Een lager ziekteverzuim (gedaald van 5,9 naar 5,1%) en relatief meer behandelpersoneel hebben ertoe bijgedragen dat de wachttijden niet zijn toegenomen. Een uitzondering daarop vormen de wachttijden voor kinderen en jeugdigen. GGZ Nederland heeft zich met succes sterk gemaakt voor het verkrijgen van extra middelen voor de jaren 2006 en 2007 om die wachtlijsten versneld weg te werken. Naar het zich laat aanzien zal de behoefte aan geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen echter voorlopig blijven toenemen.

Voor de komende jaren staat de sector voor de uitdaging de groeiende vraag op te vangen, kwalitatief goede zorg te leveren, de toegang tot de hulpverlening niet te bemoeilijken en tegelijkertijd de kosten in de hand te houden. Vermindering van de regeldruk is daarbij volgens GGZ Nederland een noodzakelijke voorwaarde.

Voor eventuele vragen neemt u contact op met Alphons Rommelse, hoofd communicatie a.i., e-mail: arommelse@ggznederland.nl, tel. 033 460 8938
Download het rapport 'toenemende zorg'