Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Proef Wegenwacht Accuservice van start

Den Haag, 3 januari 2007

De proef met de Wegenwacht Accuservice is begonnen. Gedurende een jaar zullen in Amsterdam, Haarlem en het gebied tussen Hilversum en Amersfoort gespecialiseerde ANWB-medewerkers bij startproblemen de accu's voortaan testen, onderhouden en zo nodig vervangen. Oude of kapotte accu's worden op milieuverantwoorde wijze afgevoerd en verwerkt.

Voor leden met start- en accuproblemen is dat een uitbreiding en vernieuwing van de bestaande service van de Wegenwacht.

De Wegenwacht speelt in op de ontwikkelingen van de moderne auto. Het laden, vervangen van accu's en de starthulp vraagt in toenemende mate speciale zorg. De elektronica in de auto stelt steeds hogere eisen aan de accu's.

De proef die de ANWB wil houden met de Wegenwacht Accuservice is bedoeld om de accu- en starthulp verder te professionaliseren.

Medewerkers van de Wegenwacht Accu Service zullen rondrijden in een Volkswagen Caddy en VW Transporter. Deze zijn voorzien van accutestapparatuur, vervangende accu's en betaalmogelijkheden zoals een pinapparaat.

De Wegenwacht Accuservice wordt aangestuurd door de eigen centrale van de Wegenwacht. Aan de telefoon wordt door de callcentermedewerker op accu gerichte vragen gesteld. Na een diagnose wordt de meest geschikte hulpverlener naar het pechgeval gestuurd.

Accu- en starthulp beslaat 15 tot 20 procent van de 1,3 miljoen pechhulpverleningen per jaar. De Wegenwacht wil dit deel van het werk laten uitvoeren door gespecialiseerde ANWB-medewerkers om een besparing op de operationele kosten te bereiken. Dat biedt de ruimte om te investeren in opleiding en apparatuur van de wegenwachten, zodat zij kunnen blijven excelleren in ingewikkelder reparaties waarbij negen van de tien pechgevallen met de eigen auto verder kan.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)