Gemeente Ferwerderadiel

Speech van burgemeester mr. W van den Berg, ter gelegenheid van de

nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2007 in het gemeentehuis te Ferwert.

Geachte aanwezigen.

Allereerst wil ik u namens het gemeentebestuur een heel gelukkig en goed 2007 toewensen voor u en de uwen. Ik spreek de wens uit dat u uw werk met vreugde en vooral in gezondheid mag verrichten.

It weromsjen.
Sa 't jo fan my wend binne, sjoch ik altyd koart werom op itjinge plakfûn hat yn it ôfrûne jier. Dêrby besykje ik hieltyd in tal aksinten te lizzen op punten dy 't der nei myn betinken út kipe. Yn febrewaarje fan it ôfrûne jier begûn de gemeenteried syn earste gearkomste mei it debattearjen oer it takomstsenario fan `e Stichting Rekreaasje en Toerisme. Yn dy gearkomste waard it útstel fan advysburo La Group behannele. Mei it útwurkjen dêrfan binne wy noch hieltyd dwaande, hoewol 't wy, wat dat oanbelanget, pleage wurde troch wat budzjettêre beheinings; ien en oar as gefolch fan `e koarting dy 't wy oplein krigen hawwe fan it gemeentefûns fan 300.000,00 yn ferbân mei it BTW- kompensaasjefûns. Om dy reden is dêrom de kar makke om as earste de bestjoerlike funksje fuort te sterkjen en dêrnei te sjen oft it mooglik is om op termyn in beropskrêft yn tsjinst te nimmen dy 't folslein foar ien en oar soargje kin. Oant dan besykje wy, foar wat it wurk oanbelanget, ien en oar ynfolje te litten troch de wei fan in staazjeplak.

Ook stelde de gemeenteraad in die vergadering de verordening op de rekenkamer vast en werd eveneens de nota lokaal gezondheidsbeleid vastgesteld.

Tijdens de vergadering van maart werd gesproken over de loketcriteria

voor welstand en besprak uw raad de notitie agrarische bouwblokken; bovendien werden de geloofsbrieven onderzocht van de nieuw gekozen raadsleden die op 7 maart 2006 waren gekozen. Tijdens de bijzondere raadsvergadering van 16 maart 2006 werden ze geïnstalleerd. In april werden de nieuwe wethouders benoemd en stelde de gemeenteraad het nieuwe raadsprogramma voor de periode 2006 tot 2010 vast. In de raad kwam er weer een aantal nieuwe raadsleden bij, de heer Van der Tol voor de ChristenUnie, mevrouw Jouta voor de FNP, mevrouw Kingma en de heer Heslinga voor de Partij van de Arbeid en mevrouw Wijbenga voor GBF die in ieder geval voor deze periode ook weer als nieuw kan worden beschouwd. En er kwamen in het dagelijks bestuur van de gemeente weer 2 geheel nieuwe wethouders, waarvan er één echt helemaal nieuw was en de ander iets minder nieuw, omdat die al eens 12 jaar in de gemeenteraad had gezeten. Al met al hebben we als raad en als college weer een nieuwe verfrissende start gemaakt en we kunnen stellen dat na zo'n 8 maanden noeste arbeid een ieder toch wel zijn draai heeft gevonden in het gemeentebestuur van Ferwerderadiel. Tijdens de vergadering van mei benoemde de raad dan ook vol vertrouwen de leden van de rekenkamercommissie, terwijl in juni en daar hadden we toch even 2 vergaderingen voor nodig, de gemeenteraad geld beschikbaar stelde voor de aankoop van de benodigde gronden in Burdaard voor een bedrag van 1.150.000,00. In diezelfde maand werd eveneens gesproken over het principebesluit tot verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs, alsook over de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling SoZaWe Noordwest Fryslân; de gemeentelijke verordening maatschappelijke ondersteuning en het visiedocument voor de wet maatschappelijke ondersteuning 2007-2011.

2

Wy kinne fêststelle dat benammen de lêste regelings nei de takomst ta

tige wichtich wêze sille foar it wurk op it gemeentlik erf. Soks moatte jo ek sjen yn it ljocht fan `e kommende fergrizing dy 't wy in ús lân yn it algemien, mar ek yn dizze provinsje meimeitsje sille. Yn septimber folge beslútfoarming oer de boaiemkwaliteitskaart en mocht Fixet, bekend fan `e produkten wêrfan 't wy tsjin elkoar sizze: "wy fikse dat wol efkes, útwreidzje yn Marrum. Yn oktober hiene wy mei inoar in petear oer de yntergemeentlike gearwurking en hawwe jim it beslút nommen om as gemeente mei te dwaan oan it eksperimint "stimme yn ien of oar stimburo".
Op 2 novimber is wer de begrutting foar dit nije jier 2007 fêststeld. Op 18 novimber alwer in riedsgearkomste, folge troch it bepraten fan it útstel oer it regionaal kolleezje foar de Waadsee en de ekstra bydrage foar de noardlike alvestêdefarrûte. Yn dy lêste gearkomste hat de gemeenteried him bûgd oer ferskate belestingoarderings, it realisearjen fan it sosjaal team Middelseegemeenten en it kontrôleprotokol foar de akkountentskontrôle op `e jierrekken.

Regelgeving minder?
Bij dat laatste wil ik als eerste stilstaan. Een van de uitgangspunten van de regering was en moet ook in de komende periode zijn om de regelgeving vanuit de overheid te verminderen. Dat is niet alleen beter voor de burgers en de ondernemingen, het is ook beter voor de ambtenaren van de (gemeentelijke) overheid zelve.

Als men evenwel ziet wat onze sector middelen en niet alleen die sector, maar daarmee ook de rest van de organisatie, voor werk moet verzetten in het kader van het begrip rechtmatigheid, dan vraag je je ook als bestuurder wel eens af, of dat nu werkelijk allemaal zo moet. 3

Zelf vind ik dat we deze problematiek eens via de

Middelseesamenwerking in VFG-verband aan de orde moeten stellen, met het verzoek om dit probleem eens neer te leggen bij de Vereniging van Ned.Gemeenten en daarna bij het departement van Binnenlandse Zaken.
Wij hebben stellig de indruk dat de regelgeving op dit vlak eerder lijkt toe te nemen en ingewikkelder wordt, dan dat er sprake is van de beloofde vereenvoudiging. Het zijn dus niet alleen de ondernemers en de agrariërs die hierover klagen, ook de overheid zelf dient zijn regels tot het noodzakelijke te beperken.
In dat kader spreek ik ook de wens uit dat er meer slagkracht en elan met kortere procedures voort zullen vloeien uit het feit dat thans het nieuwe Streekplan is vastgesteld door provinciale staten.

Leefberens.
As kolleezje en ried binne wy drok dwaande om de leefberens yn `e doarpen fan ús prachtige gemeente te befoarderjen en dêr wêr 't it mooglik is, grutter te meitsjen. Dêrby gean wy hieltyd út fan it adagium: dreame, tinke, rekkenje en dwaan. Soks besykje wy te dwaan op in wize dy 't sawol sosjaal duorsum as ekonomysk duorsum as ek yn romtlik fysike sin duorsum neamd wurde mei. Yn 't foarste plak tinke wy dan fansels oan it realisearjen yn `e kommende perioade fan de Hof fan Hallum mei 12 fersoargingsienheden, 14 senioare-apparteminten en 6 iengesinswenten, dat alles mei ynbegryp fan in soarchstipepunt, dat 24 oeren deis beset wêze sil. Yn Burdaard sette wy yn op ferskate projekten; yn 't foarste plak is dêr de skoalle dy 't fernijd wurde sil, dan is der it multifunksjoneel sintrum, lykas it ferpleatsen fan `e sportfjilden mei dêrneist it oanlizzen fan in nije pitch- en putbaan. 4

Dan sille der yn Burdaard 17 besteande wenten ôfbrutsen wurde, itjinge

folge wurde sil troch de nijbou fan 34 wenten foar ferskate doelgroepen. Itjinge opfalt is it entûsjasme en de positive ynstelling fan alle belutsenen: fan it skoalbestjoer, fan `e minsken dy 't harren dwaande hâlde mei de Stichting fan it MFC, fan `e sportferienings en de wenningboukorporaasjes. Koartsein: fan alle Burdaarders en Burdaarderinnen dy 't by ien fan `e projekten belutsen binne. Faaks tinke jo: wat bart dêr no einliks konkreet. Ik kin jo sizze dat der efter de skermen tige hurd wurke wurdt om ien en oar ta stân te bringen, wêrby 't wy ek besykje om de maksimaal beskikbere subsydzjes fan provinsje en Europeeske ynstellings binnen te heljen, om sa ien en oar betelber te hâlden. Noch dizze moanne sille wy wer fierder oerlizze en wurkôfspraken meitsje mei de belutsenen, wêrûnder de ûntwikkeler fan ús bungalowpark Esbi-hûs. Der sille ek stappen ûndernommen wurde oangeande it realisearjen fan it nije bedriuwsterrein yn Burdaard neist de wettersuvering. Dêrneist wurkje wy fierder oan it ta stân kommen fan in MFC (doarpshûs) yn Blije.

Met de verkoop van industrieterrein in Marrum is het het afgelopen jaar helaas niet gelukt. Misschien zullen wij eens moeten overwegen in de SSN een oproep te doen om te bezien of er animo is om aldaar nog een unit van een bedrijfsverzamelgebouw te realiseren voor startende ondernemers. Uiteindelijk zullen we het op economisch gebied hoofdzakelijk toch zelf moeten doen op eigen kracht en met eigen ondernemingskracht en dat is iets wat er gelukkig toch nog is in Ferwerderadiel.

5

Demografische ontwikkelingen.

Getroffen werd ik door een kop op de voorpagina van het Friesch Dagblad op 20 december j.l., waarin stond vermeld: Fryslân wordt een dunbevolkte grijze provincie, vanwege de demografische ontwikkelingen. Een citaat: Op het platteland blijven de ouderen over. In combinatie met de ontvolking die toch al over het hele land optreedt, leidt dat tot een dunbevolkte grijze provincie. Een omschakeling in het denken is nodig, waarschuwt hoogleraar demografie prof.Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als ik dat lees, dan denk ik bij mijzelf moeten we deze ontwikkeling eigenlijk wel met elkaar accepteren. Waarbij aan de ene kant in het westen van ons land maar wordt geïnvesteerd in wegennetten, in verband met de filebestrijding en verdere investeringen plaatsvinden in bedrijfsterreinen al dan niet langs rijkswegen om de economische motor Randstad nog maar verder op te voeren, met als gevolg weer meer congestie, meer prijsopdrijving van gronden, meer vermindering van lucht en milieukwaliteit, meer vraag naar woningen op een heel klein stukje Nederland. Terwijl in ander delen van het land, zoals de noordelijke provincies, delen van Limburg, de bevolking vergrijst en in aantal terugloopt. Deze ontwikkelingen zijn bepaald niet nieuw, het nieuwe Streekplan maakt daar ook al melding van met een zeer beperkte bevolkingsontwikkeling in de komende periode voor dit gebied. Maar ook eerdere studies, al van vóór 1995, hebben op deze mogelijke ontwikkelingen gewezen. Het is dan ook te hopen dat we thans een regering krijgen die ook op dat punt eens met kop en schouders boven het korte-termijn-denken in Den Haag uitsteekt.

6

En nu daadwerkelijk eens werk maakt van de afslanking van de randstad

en werken en wonen meer gaat stimuleren in wat men aldaar noemt, de perifere gebiedsdelen, zoals het noorden van het land en het zuiden.

Voor een dergelijke ontwikkeling is ook een taak weggelegd voor de nieuwe colleges van gedeputeerde staten en provinciale staten om een dergelijk belangrijk onderwerp samen met de Vereniging van Ned.Gemeenten en andere provincies eens bij het kabinet op tafel te leggen en daarop beleid voor te bereiden. Ik denk dat we er niet aan ontkomen in de komende periode om een zekere spreiding van activiteiten over het gehele land te bewerkstelligen, teneinde de zaak op een goede wijze in evenwicht te kunnen houden en ons land weer in balans brengen.

Gemeentlike gearwurking.
Dan de gemeentlike gearwurking yn Middelseeferbân. Wy wiene as kolleezje bliid mei de ienheid fan stânpunten dy 't troch de fraksjes mei inoar yn `e mienskiplike gearkomste nei foaren brocht binne op 12 desimber l.l. Selsstannigens stiet by hast alle fraksjes foarop; dêr wêr 't it nuttich en nedich is sille wy mei inoar gearwurkje om de kwetsberens op te heffen. Us ûndernimmingsried, de fertsjinwurdiging fan it personiel, hâldt ek fêst oan dat stânpunt, wêrby 't ús advisearre is om alle saken, dêr't no mei út ein set is, earst ris goed op it spoar te tillen, ear 't fierder gien wurdt.

De paarden.
En dan, wie kan er nog omheen deze dagen, de paarden van Marrum.

7

Ondanks het verlies van twintig paarden, hetgeen te betreuren is,

vonden de vertegenwoordigers van It Fryske Gea de afloop als een sprookje. Het had er ook veel van. We zullen de hele operatie in het eerste kwartaal van 2007 nog eens goed evalueren. Het klimaat verandert zeggen deskundigen, alles wordt heviger. Mede in dat licht stel ik vast dat het dus vaker kan gaan gebeuren. Vooruitlopend op die evaluatie, stel ik daarom nu slechts drie vragen en trek slechts een conclusie:

1. Moet het gemeentebestuur van een kustgemeente als de onze niet meer bevoegdheden en verordenend wettelijk kader hebben in het gebied buitendijks.

2. Beschikt de overheid over het juiste materieel om deze operatie uit te voeren.

3. Is het verantwoord om na 15 oktober nog zoveel vee te hebben rondlopen op het Noorderleech.
De ene conclusie is: Gelet op alle media-aandacht is de tijd van stoere cowboys met klapperpistolen op het Noorderleech definitief voorbij.

Dit was hetgene wat ik bij u vanavond onder de aandacht wilde brengen; ook het komend jaar hopen we met elkaar te werken aan de toekomst van onze gemeente met respect voor het verleden en met de wens dat des Heeren Zegen op uw en ons werk moge rusten in dit nieuwe jaar.

Ik dank u voor uw aandacht.

mr. W.van den Berg.
8