Aedes

Gemeenten gaan onroerende zaken jaarlijks waarderen

3 januari 2007

Gemeenten gaan de WOZ-waarde van onroerende zaken vanaf 1 januari 2007 jaarlijks vaststellen. Nu wordt die waarde nog eenmaal per vier jaar vastgesteld. De wet die deze jaarlijkse waardering mogelijk maakt, is al in 2004 aangenomen maar moest nog in werking treden. Het kabinet heeft, in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), besloten dat het jaarlijks waarderen van onroerende zaken met ingang van 1 januari 2007 zal gaan plaatsvinden.

Het jaarlijks vaststellen van WOZ-waarden heeft voordelen boven het huidige systeem. Burgers en vastgoedeigenaren worden niet meer geconfronteerd met forse veranderingen in de waardeontwikkeling van woning of bedrijf over een periode van vier jaar. Waardewijzigingen van één jaar zijn overzichtelijker en beter te controleren. Door de jaarlijkse vaststelling wordt de WOZ-waarde actueler en zal daardoor naar verwachting bruikbaar zijn voor meer doeleinden. Te denken valt aan huurbeleid en successie- en schenkingsrechten.

Het eigenwoningforfait zal door deze jaarlijkse waardevaststelling ook jaarlijks aangepast gaan worden aan de gemiddelde waardeverandering. Ook de tarieven van de onroerendezaakbelastingen worden aangepast bij waardewijzigingen. Gemeenten moeten daarbij voldoen aan de maximeringsregels die sinds begin dit jaar gelden.

De datum van waardevaststelling ligt nog wel twee jaar voor het kalenderjaar waarvoor die waarde zal worden gebruikt. In 2007 zal dus de waarde per 1 januari 2005 gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2008 zal de periode tussen het gebruik van de WOZ-waarde en de waardepeildatum van een onroerende zaak nog maar 1 jaar bedragen. Dit betekent dat voor het kalenderjaar 2008 de waarde naar de waardepeildatum 1 januari 2007 geldt.