Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tien jaar zonder Elfstedentocht
KNMI vanavond in Netwerk over warmere klimaat
03 januari 2007 - "Komt er nog een Elfstedentocht?" Iedere winter duikt die vraag op, maar tegenwoordig is het meer de vraag of het de komende jaren of decennia nog eens gebeurt. De zachtere winters hebben de kansen verlaagd, maar mogelijk blijft het nog steeds. Ook later in deze eeuw al wordt de kans op een Elfstedentocht wel steeds kleiner. Uitgaande van het hoogste IPCC scenario's met wereldwijd een temperatuurstijging van 6 graden in 2100 zou de 21e eeuw nog zo'n 10 Elfstedentochten moeten opleveren. Het zouden er ook meer kunnen zijn vooral ook door de verbeterde weerkundige prognoses van tegenwoordig. Daardoor kunnen de kansen beter worden benut. KNMI-onderzoeker en schaatsliefhebber Theo Brandsma schreef er aan het begin van deze eeuw een artikel over in het populair wetenschappelijke tijdschrift Zenit, dat integraal op de KNMI-site is te vinden (Verder lezen - Hoeveel elfstedentochten in de 21e eeuw?).

Op 4 januari is het precies tien jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden, door de combinatie van vorst en harde wind een bijzonder zware tocht. Meer informatie over het weer en de Elfstedentochten onder nader verklaard.

Netwerk over de Elfstedentocht
Vanavond besteedt het actualiteitenprogramma Netwerk uitgebreid aandacht aan de Elfstedentocht en de klimaatverandering. Onder andere is een interview te zien met KNMI- klimaatonderzoeker Rob van Dorland. Netwerk wordt sinds deze week weer uitgezonden in aansluiting op het 8 uur journaal om 20 u25. Wel even zappen naar Nederland 2.

Eerste uitgave: 03-01-07