Unicef



De vergeten ramp in de Centraal Afrikaanse Republiek 03 januari 2007, New York - Het is een vergeten ramp, het geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek. Je hoort er bijna nooit wat over, terwijl toch bijna 1 miljoen mensen eronder lijden. Door schermutselingen tussen de regering en rebellen zijn ongeveer 220.000 mensen ontheemd geraakt.

Een afvaardiging van VN-organisaties, donoren en andere hulporganisaties heeft in november vorig jaar onder leiding van Unicef een bezoek gebracht aan de regio waar het geweld de overhand heeft gekregen. "We zijn in het noordwesten van het land geweest, een gebied waarover de regering geen controle heeft. Sinds een paar jaar zijn rebellen hier actief," zegt Unicef-functionaris Ibrahima Fall.

Verkrachtingen en moord
"Dorpen zijn op systematische wijze in brand gestoken," vertelt hij verder. De doodsbange dorpelingen verstoppen zich in het bos, terwijl hun bezittingen worden meegenomen en hun huizen afbranden. Deze mensen hebben dringend onderdak, voedsel en water nodig. Ze lopen bovendien het risico het slachtoffer van geweld te worden. Ook kinderen worden bedreigd. "We hebben bewijzen van allerlei misdaden tegen de bevolking, waaronder verkrachtingen en moord," zegt Fall.

De Centraal Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van de wereld. De gemiddelde levensverwachting is hier slechts 41 jaar en een op de vijf kinderen sterft voor zijn of haar vijfde verjaardag. Het land kampt met een instabiele regering en ook het geweld in buurlanden als Sudan en de Democratische Republiek Congo dragen bij aan de onrust.

Inwoners van Zoumbeti vertellen aan de VN-afvaardiging dat hun huizen in brand zijn gestoken om rebellen te verjagen. Foto: AP/Benamsse
Inwoners van Zoumbeti vertellen aan de VN-afvaardiging dat hun huizen in brand zijn gestoken om rebellen te verjagen. Foto: AP/Benamsse

Niet genoeg doden

"Dit land is lange tijd door de wereld genegeerd," zegt Ibrahima Fall. "Er gaan hier niet genoeg mensen dood, is het argument."

De Verenigde Naties hebben uitgerekend dat er voor de Centraal Afrikaanse Republiek 49,5 miljoen dollar nodig is. Met dit geld kan er gezorgd worden voor voedsel, water en medicijnen. Ook kunnen kinderen en hun families worden beschermd tegen misbruik en geweld.