VVD


vvd

3-1-2007

VVD ziet niets in plan voor `burgerinfiltratie'

Justitiewoordvoerder Fred Teeven ziet niets in het plan van de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten en Hoofd van de Nationale Recherche Driessen om gecontroleerd drugs door te laten om zo beter criminelen aan te kunnen pakken.

In het politievakblad `Blauw' zegt Driessen dat criminelen nu leren van de politie, en dat zij de politie beter analyseren dan andersom. Daarom is hij voor een gecontroleerde doorvoering van drugs. Ook het inzetten van burgers als infiltrant moet kunnen, vindt Driessen.

Teeven meent dat politie en Jusititie nog lang niet alle mogelijkheden benutten en dat dit eerst moet gebeuren voordat andere opties bekeken worden. Zo kan er bijvoorbeeld nog meer gebruik gemaakt worden van politie-infiltratie en moeten er vaker deals gemaakt worden met getuigen die zelf ook strafbare feiten plegen. De VVD is wel nieuwsgierig naar het standpunt van het OM als het gaat om de inzet van burgerinfiltratie. Het doorlaten van hoeveelheden drugs blijft voor de VVD uit den boze.

Sinds de IRT-affaire van halverwege de jaren negentig is het doorlaten van partijen drugs als opsporingsmethode verboden. De parlementaire enquêtecommissie-Van Traa onderzocht destijds de handelwijze van het Interregionaal Recherche Team Noord-Holland/Utrecht, en concludeerde dat daar veel mis was, zoals onduidelijkheid over verantwoordelijkheid en gezag.

woensdag 3 januari 2007

Voor nadere informatie: f.teeven@tweedekamer.nl